Γράφει η Βίβιαν Ηλιάδη για το Neopolis.gr

Έχεις ζηλέψει ποτέ κάποιον πετυχημένο; Τον έχεις κοιτάξει ποτέ ευχόμενος να ήσουν στη θέση του; Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί τί παραπάνω έχει σε σχέση με σένα, ενώ ταυτόχρονα, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες είναι το πόσο έξυπνος ή τυχερός μπορεί να είναι. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. Όπως λέει και το ρητό, Συν Αθηνά και χείρα κίνει! Κανείς δεν ξύπνησε μια μέρα με εκατομμύρια στην τσέπη (εκτός από την Paris Hilton). Όλοι οι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη έχουν τις ίδιες ώρες μέσα στην εβδομάδα με εσένα. Μήπως τελικά κάνεις εσύ κάτι λάθος στην δημιουργική αξιοποιήση του χρόνου σου, στερώντας στον εαυτό σου τον τίτλο του πετυχημένου; Και στην τελική, είσαι το αποτέλεσμα 4 δισεκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης. Φέρσου ανάλογα και άσε στην άκρη τις δικαιολογίες που σου κλείνουν το δρόμο προς την επιτυχία.

Φόβος

Ο φόβος της αποτυχίας, της μη ικανοποίησης του πάθους σου και της απόφασης του να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο ή διαφορετικό. Είναι πολύ φυσιολογικό να φοβόμαστε το άγνωστο, σκεπτόμενοι υποσυνείδητα και μόνο τις συνέπειες, όμως τί καταφέρνουμε, εν τέλει, αφήνοντας το φόβο να κυριαρχεί την καθημερινότητά μας;

Τι είναι αυτό που πραγματικά φοβόμαστε; Μήπως το γεγονός ότι η προσπάθειά μας μπορεί να πάει χαμένη; Ίσως επαναπαυόμαστε στην απάντηση των λάθος ερωτημάτων και δεν αναρωτιόμαστε το τί θα μπορούσε να είχε γίνει εάν υπήρξαμε λίγο πιο τολμηροί.

Θες τη δουλειά των ονείρων σου; Κυνήγησέ την! Απέτυχες; Δεν πειράζει, έμαθες! Έχεις θυμώσει με κάποιο φίλο/φίλη σου; Πες το! Μπορεί να νιώθει κ ο άλλος το ίδιο ή απλώς να παρεξήγησες κάτι. Τουλάχιστον δε θα μείνεις με την απορία του τι συνέβει.

Δεν αποκτάς αυτό που θες μένοντας στον καναπέ και περιμένοντας να συμβούν πράγματα δια μαγείας. Μίλα, διεκδίκησε και ζήσε με θάρρος! Πώς αλλιώς θα γίνεις το επιτυχημένο άτομο που πάντα ζήλευες;

Αμφιβολία

Αμφιβολία για τις ικανότητές μας, την κοινωνία, τις συνθήκες της χώρας ή ακόμη και του κόσμου. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τον εαυτό μας και σε καμία περίπτωση να βάζουμε τη γνώμη τρίτων πάνω από τα προσωπικά μας «πιστεύω» και «θέλω».

Εάν κάποιος, κάπου, κάποτε αμφισβήτησε τα ταλέντα, τις δεξιότητες ή τις ικανότητες σου, βγάλτον ψεύτη! Θα δείς πως δοκιμάζοντας και τολμώντας νέα πράγματα, δε θα πιστεύεις ούτε εσύ για πόσα είσαι ικανός!

Η επιτυχία έρχεται με εξάσκηση, πάθος και υπομονή. Είναι εντυπωσιακό το πόσο άμεσα βλέπεις την προσωπική εξέλιξη μέσα από συστηματική δουλειά, ενώ ταυτόχρονα θα εκπλαγείς μόλις δεις νέες πόρτες και ευκαιρίες να ανοίγονται μπροστά στα μάτια σου.

Άσε πίσω τις αμφιβολίες και τοποθέτησε τη λέξη «τόλμη» σε μια πιο ουσιαστική θέση πέραν του λεξικού στο γράμμα «Τ».

Σχέσεις

Καταλαβαίνω πως η επιθυμία του να είσαι «καλός φίλος», «καλός σύντροφος», κλπ, είναι σημαντικό για σένα, όμως είναι και μια πολύ βολική δικαιολογία για να αποκλίνεις από τους στόχους σου. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι κοινωνικές σχέσεις θα αποτελούν εμπόδιο όταν αυτές γίνονται η αιτία που παρατάς κάτι στη μέση. Πόσες φορές άφησες μια υποχρέωση να εκρεμεί στο όνομα ενός καφέ;

Δεν είπαμε να εξαφανιστείς από προσώπου γης, ούτε να γίνεις ο ψιλομύτης της παρέας που βάζει τον εαυτό του πάνω από όλους, όμως δοκίμασε να βάλεις προτεραιότητες που θα ευγνωμονείς τον εαυτό σου αύριο. Για παράδειγμα, αντί να βγείς 7 φορές την εβδομάδα, περιορίσου στις 4-5 και τις υπόλοιπες αφιέρωσέ τες στον προσωπικό σου στόχο.

Στην τελική, ποτέ δε ξέρεις για ποιόν μπορεί να γίνεις πρότυπο μέσα από τη διαχείρηση των φόβων σου και την επιμονή στα «θέλω» σου. Όπως και να έχει, άσε στην άκρη αμφιβολίες, αντιμετώπισε τους φόβους και γίνε το άτομο που θα κοιτάει κάποιος σκεπτόμενος «Μακάρι να ήμουν και εγώ τόσο πετυχημένος».

Πηγή: neopolis.gr