Το έχουμε παντού. Στο γραφείο, στο κρεβάτι, στη σχολή, στο σχολείο, στη δουλειά, στο γυμναστήριο, στο φροντιστήριο, δίπλα μας, πάνω μας, παντού. Το χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, να τηλεφωνήσουμε, να στείλουμε μηνύματα, να βγάλουμε φωτογραφίες, να βρούμε διαδρομές, να μπούμε social media, και για εκατοντάδες άλλους λόγους. Το κινητό μας το αγαπάμε και πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.

Tips για να μην σας έρχεται φουσκωμένος ο λογαριασμός του κινητού!

Με τη λάθος χρήση του όμως, μπορούμε να καταστρέψουμε την υγεία και τον οργανισμό μας. Πως;

1.    Χαλάει τα μάτια 


Εάν είσαι στην οθόνη του κινητού σου πάνω από δύο συνεχόμενες ώρες την ημέρα, τότε έχεις μεγάλη πιθανότητα να …τα χαλάσεις. Ξηροφθαλμία, θολή όραση, πονοκέφαλοι και πολλά πολλά άλλα είναι μερικές από τις επιπτώσεις. 

2.    Δημιουργεί κατάθλιψη


Όχι το κινητό αυτό καθεαυτό, αλλά μελέτες έχουν αποδείξει πως η πολύωρη ενασχόληση με τα social media μέσω κινητού ή υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Μήπως υποτιμάς τον εαυτό σου; Πώς θα παρεις τα πάνω σου!

3.    Δημιουργεί nomophobia


Ή αλλιώς η ο φόβος του να είσαι χωρίς το τηλέφωνό σου. Έχεις νιώσει το αίσθημα της ασφάλειας και της προστασίας όταν έχεις μια πλήρως φορτισμένη συσκευή στο χέρι σου και σε πιάνει τρέλα όταν συμβαίνει το αντίθετο; Αυτό λέγεται nomophobia. Και μπορεί να σου συμβεί.

Δες εδώ 5 πράγματα που δεν ήξερες για το κοινό του instagram.

4. Μπορεί να  «θολώσει» τη μνήμη σου


Με ένα εύχρηστο smartphone, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απομνημονεύεις τα πράγματα που ξέρεις ότι μπορείς εύκολα να αναζητήσεις - όπως αριθμούς τηλεφώνου. Και όταν σταματάει η απομνημόνευση γεγονότων και αριθμών, η μνήμη σου μπορεί να γίνει λίγο… σκουριασμένη. 

5.    Σου χαλάει τον ύπνο


Αν είσαι στο 95% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κάποιο είδος ηλεκτρονικής συσκευής λίγο πριν πέσουν στο κρεβάτι, να ξέρεις πως το τεχνητό μπλε φως μπορεί να καταστείλει τις ορμόνες που προάγουν τον ύπνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να σου προκαλέσει αϋπνίες και να μην μπορείς να κοιμηθείς.

Έχεις αυπνίες; Δες γιατί!

6.    Αυξάνει τον κίνδυνο για θανατηφόρα ατυχήματα

Προφανώς, επειδή η οθόνη ενός κινητού σου αποσπά την προσοχή και όταν οδηγάς και όταν είσαι πεζή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προκληθούν ατυχήματα. 

7.    Παχαίνει


Ναι, παχαίνει! Δηλαδή, δεν … παχαίνει ακριβώς αλλά έχει διαπιστωθεί πως όσοι νέοι είναι μονίμως κολλημένοι στο κινητό τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας. Το κινητό τηλέφωνο την ώρα του φαγητού μας ξεγελά, με αποτέλεσμα να τρώμε μηχανικά κι έτσι καταλήγουμε να τρώμε παραπάνω από όσο πεινάμε. Και το αμέσως επακόλουθο είναι τα παραπάνω κιλά!

Δες εδώ 10 δικαιολογίες που βρίσκουμε για να το ρίξουμε στο φαΐ!

8.    Φτωχαίνει το λεξιλόγιό σου


Και κάνει πιο «φθηνή» τη συνομιλία με τον άλλον. Αυτό το χαρακτηριστικό βέβαια, δεν καταστρέφει το σώμα, αλλά και η πνευματική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική.  Σε μια πρόσφατη μελέτη του Pew Research Center, το 82% των συμμετεχόντων, δήλωσε ότι η χρήση του τηλεφώνου τους χαλάειτην ποιότητα της συνομιλίας τους. 

Θέλεις περισσότερα like & share στο Facebook; Να τι πρέπει να κάνεις!

9.    Μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και στην πλάτη


Δύο ώρες πάνω από το έξυπνο τηλέφωνό σου μπορεί να προκαλέσει δυσφορία που αρχίζει με πόνο στο πίσω μέρος του λαιμού και των ώμων, σύμφωνα με τους γιατρούς. Το βασικό για να σώσεις την κατάσταση είναι να έχεις την οθόνη –είτε είναι τηλέφωνο, είτε laptop- στο ύψος των ματιών σου για να μην σκύβεις και να καταπονείς τον αυχένα και την πλάτη σου.

10.    Δημιουργεί άγχος


Όταν είσαι με ένα κινητό στο χέρι, η πιθανότητα κάποιος να σε καλέσει, σου δημιουργεί άγχος. Μάλιστα, υπάρχουν και αποδεδειγμένα σύνδρομα: λέγονται «rinxiety» ή «το σύνδρομο της φανταστικής δόνησης». Οι όροι αυτοί αναφέρονται στο άγχος που μας περιβάλλει όταν έχουμε αναπάντητες και μηνύματα ή όταν νομίζουμε ότι δονείται το smartphone μας.

Υπάρχει Θεός! Μπορείς να κάνεις undo στα μηνύματα που στέλνεις!