Αν το καλοσκεφτείς, τα περισσότερα πράγματα που είναι βλαβερά για την υγεία μας, κοστίζουν και στην τσέπη μας. Ε τότε γιατί δεν μπορούμε να τα βγάλουμε από τη ζωή μας; Προφανώς γιατί προσφέρουν απόλαυση, έχουμε πάθει εξάρτηση ή έχουμε κακομάθει τον εαυτό μας. Σκέψου όμως πως οι παρακάτω συνήθειες καταστρέφουν και τον οργανισμό σου και το πορτοφόλι σου και τότε ίσως προσπαθήσεις να τις κόψεις!

1.    Τσιγάρο


Φυσικά και είναι πρώτο στη λίστα! Καταστρέφει πνευμόνια, δέρμα, μπορεί να σε σκοτώσει και την ίδια ώρα είναι και πανάκριβο! Όσον αφορά στο οικονομικό, σκέψου πως εάν έβαζες τα χρήματα που ξοδεύεις για το κάπνισμα στην άκρη, μέσα σε ένα χρόνο θα μπορούσες να πας ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ σε τρία-τέσσερα χρόνια θα μπορούσες να αγοράσεις το δικό σου αμάξι. Όσον αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία σου, νομίζω πάνω-κάτω τις ξέρεις. Το κάπνισμα σκοτώνει 100.000 άτομα το χρόνο γεγονός που σημαίνει ότι ο 1 στους 4 καπνιστές θα πεθάνει από το κάπνισμα. Πιο απλά ακόμα σημαίνει ότι 247 άτομα πεθαίνουν κάθε μέρα, 11 άτομα πεθαίνουν κάθε ώρα και ένα 1 άτομο πεθαίνει κάθε πέντε λεπτά.

Δες εδώ 5 λόγους που το τσιγάρο ΔΕΝ σε κάνει καθόλου cool...

2.    Αλκοόλ

Κάνει κακό στην υγεία σου, μπορεί να προκαλέσει τροχαία ατυχήματα ή και άλλου… είδους δυστυχήματα και φυσικά, είναι πανάκριβο! Ας μη μιλήσουμε για τις θερμίδες που έχει…Γενικά μιλώντας, εάν πιεις ένα ποτό μία στο τόσο –και «καθαρό» ποτό, όπως ένα ποτήρι κρασί-, τότε κάνεις καλό στην υγεία σου και στην καρδιά σου και όχι κακό. Εάν όμως πίνεις πάρα πολύ συχνά, τότε οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία και στην τσέπη σου δεν είναι αυτές που θα ήθελες.

Δες πόσο κακό μπορεί να κάνει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ!

3.    Fast food


Ναι, όλοι το αγαπάμε, όλοι θα θέλαμε τώρα να καταβροχθίσουμε ένα burger με έξτρα μπέικον και πολλές πατάτες τηγανιτές, αλλά δεν το κάνουμε μέρα παρά μέρα! Μια στο τόσο, δεν έγινε και τίποτα, ούτε για την τσέπη σου, ούτε για την υγεία σου. Εάν όμως το fast food γίνει συνήθειά σου και το delivery boy ο καλύτερός σου φίλος, τότε θα δεις το πορτοφόλι σου να αδειάζει σε χρόνο dt, και η κοιλιά σου να γεμίζει λίπος επίσης σε χρόνο dt.

Δες εδώ 6 tips για να μην παχύνεις τώρα που έγινες φοιτήτρια!

4.    Υπερβολική χρήση facebook

Το πιο οικονομικό από όλα τα παραπάνω, καθώς πληρώνεις μόνο μια συνδρομή internet –βέβαια η διαφήμιση που το έχει κατακλύσει εμμέσως σε βάζει σε πάρα πολλά έξοδα-, το υπερβολικό facebook κάνει κακό. Συγκεκριμένα, οι νέοι που ξενυχτάνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βλάπτουν τον ύπνο τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Αυτό προκύπτει από μία νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 467 έφηβοι, ηλικίας 11 έως 17 ετών, από γυμνάσια και λύκεια της Σκωτίας, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις συνήθειές τους όσον αφορά το Facebook και το Twitter, καθώς και για τη συναισθηματική επένδυση που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσο αναγκασμένοι ένιωθαν να είναι διαθέσιμοι νύχτα και μέρα, και το άγχος τους αν δεν απαντούσαν αμέσως στα alerts. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που πραγματοποίησαν τη μελέτη, αν και γενικώς η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και την ψυχική υγεία των εφήβων, εκείνοι που κινδύνευαν περισσότερο ήσαν όσοι ήταν ενεργοί στο FB ή τουϊταραν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Επιπλέον, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη νύχτα και η έντονη συναισθηματική επένδυση στα μέσα αυτά σχετίσθηκαν με μειωμένη αυτοεκτίμηση και υψηλότερο επίπεδο άγχους και κατάθλιψης.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη υγείας που κάνουμε εμείς οι γυναίκες; Κλίκαρε εδώ!

5.    Τακούνια

Πόσα, μα πόσα χρήματα έχετε ξοδέψει οι γυναίκες σε παπούτσια και ειδικά σε ψηλοτάκουνες γόβες; Χρησιμοποιώ β’ πληθυντικό, γιατί εγώ δόξα τω θεώ, δεν έχω αγοράσει ποτέ μου -1,88 γαρ. Πρέπει να ξέρεις όμως, πως εκτός από ακριβό … χόμπι, τα τακούνια κάνουν κακό και στην υγεία σου! Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά μακροπρόθεσμα, καθώς ευθύνονται για αρθρίτιδα, παραμορφωμένα δάχτυλα, πόνους στην πλάτη και τραυματισμούς στους τένοντες.

Τσέκαρε εδώ 10 αθώες συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σου!