Θα έχεις ακούσει τόσους μύθους γι' αυτό, τόσες πληροφορίες που δε διασταύρωσες ποτέ και που δεν ξέρω κιόλας κατά πόσο πέφτουν μέσα όσα έχεις μάθει για το σπέρμα.

Γι' αυτό έχω 5 βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις! Έχουμε και λέμε:

1. Έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Σίγουρα δεν είναι τόσο ...σκληραγωγημένο όσο αρχικά νόμιζες. Έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να ''πεθαίνει'' όταν εκτίθεται σε υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία και σε αλλαγή του pH. Μπορεί να ακούσεις ιστορίες για εγκυμοσύνες που προκλήθηκαν από σπέρμα ξεχασμένο σε τουαλέτα (μην αηδιάζεις, μιλάμε σοβαρά τώρα) δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Φαντάζομαι θα το είχες καταλάβει!

2. H ανδρική γονιμότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η χρήση ναρκωτικών, το ποτό και το κάπνισμα μπορούν να μειώσουν αρκετά τη γονιμότητα και να βλάψουν το σπέρμα. Πολλοί μύθοι έχουν επίσης ακουστεί κατά καιρούς σχετικά με τι άλλο μπορεί να βλάψει το σπέρμα, οπότε να ξεκαθαρίσουμε ότι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων (!) και η άσκηση δεν είναι καθόλου επικίνδυνη για το σπέρμα.

3. Η κατάποση του σπέρματος δε σου κάνει καλό (ούτε και κακό). Ναι περιέχει πρωτεΐνες, αλλά νομίζω ότι ο οργανισμός σου μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτό. Θα ήθελα να τονιστεί σε επόμενη συζήτηση που θα κάνεις με το αγόρι σου για το σπέρμα!

4. Όσο καλή διατροφή και να κάνει κάποιος, η γεύση του σπέρματος του δε θα γίνει ποτέ ωραία. Ακόμη κι αν φάει 5 κιλά ανανάδες δηλαδή, κάποια πράγματα δε θα αλλάξουν. Σταμάτα λοιπόν κι εσύ να πιέζεις το σύντροφο σου να αλλάξει τη διατροφή του γι' αυτό το λόγο.

5. Η ποσότητα του σπέρματος που παράγεται διαφέρει κάθε φορά. Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί πρόσφατη εκσπερμάτωση (μέχρι και μερικές ώρες πριν) ή που ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, η ποσότητα σπέρματος που θα παραχθεί δε θα είναι και τόσο μεγάλη.