Οσο συνειδητοποιείς πόσο τέλειο θα ήταν να διάλεγες και τους συγγενείς σου, σίγουρα χαίρεσαι όλο και περισσότερο για τις πιο σοφές επιλογές που μπόρεσες να κάνεις στη ζωή σου: τους φίλους σου. Ναι αυτούς τους επιλέγουμε, τους διαλέγουμε συνειδητά και μας διαλέγουν κι εκείνοι, τους βάζουμε τόσο πολύ στη ζωή μας και στο σπίτι μας λες και είναι αδέρφια μας, τους αγαπάμε και τους φροντίζουμε σαν να είμαστε γονείς τους, αλλά όταν πρόκειται για διασκέδαση και καλοπέραση είμαστε απλά ο εαυτός μας, οι κολλητοί τους, οι καλύτεροι τους φίλοι σε όλα. Οι φίλοι από το σχολείο έχουν πάντα άλλη χάρη, όταν θα ξεμείνεις από θέματα συζήτησης τότε θα αρχίσεις το γνωστό ''θυμάσαι τότε που...'' και ξαφνικά θα πιάσεις τον εαυτό σου να μιλάει για ώρες και με πάθος για το σχολείο - τι δε θα δίναμε να γυρνούσαμε εκεί πίσω!

Για την κολλητή μου έχω μιλήσει ξανά και ξανά - και μάντεψε - θα μιλήσω γι' αυτήν πάλι: τη λένε Λυδία και αυτό τον Σεπτέμβρη κλείνουμε 18 χρόνια γνωριμίας και κολλητής φιλίας - ω ναι! 

Γι' αυτά τα 18 χρόνια λοιπόν, ας δούμε και 18 λόγους που η κολλητή από το σχολείο είναι κολλητή για όλη την υπόλοιπη ζωή!

1. Επιβίωσε μαζί σου σ' αυτά τα περίεργα χρόνια της εφηβείας - που περιείχαν νεύρα, αλλαγές στο χαρακτήρα, στην εμφάνιση, με το γκόμενο να σε γράφει, με το πρόσωπο σου να γεμίζει σπυράκια, με την πρώτη περίοδο να σου χτυπάει την πόρτα. Ήταν δίπλα σου ακόμη κι όταν φορούσες σιδεράκια, όταν τα μαλλιά σου ήταν συνεχώς φριζαρισμένα και όταν είχες ερωτευτεί τον Νικοπολίδη και έψαχνες το τηλέφωνο του.

2. Ξέρει τα πάντα για σένα, όλες τις ντροπιαστικές σου ιστορίες. Μέχρι που μπορεί να έφτασες προκειμένου να πείσεις τον Γιαννάκη να βγείτε ή πόσα μηνύματα έχεις στείλει σ' εκείνο το αγόρι που δεν απάντησε ποτέ. Δε συμφωνούσε στα μισά απ' όσα έκανες, αλλά ήταν εκεί να στηρίζει τις επιλογές σου.

3. Οι αναμνήσεις σας από το γυμνάσιο μπορεί να σας πάρουν τουλάχιστον 3-4 ώρες ώστε να κάνετε ένα ικανοποιητικό μίνι αφιέρωμα στα highlights. Η μία κόβει, η άλλη ράβει, οι ιστορίες σας έχουν άλλη αξία όταν τις αναπολείτε μαζί αλλά το πιο σημαντικό είναι κιόλας ότι τις ζήσατε μαζί.

4. Σε καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα, αυτό που δεν προλαβαίνεις να πεις λέξη αλλά ξέρει ακριβώς πως νιώθεις; Ε αυτό! Η φωνή σου στο τηλέφωνο, το γραπτό μήνυμα, ακόμη και το βλέμμα σου μόλις σε συναντήσει, αρκούν για να καταλάβει αν έχεις κάτι και αν ναι, τι είναι αυτό και φυσικά έχει σκεφτεί ήδη πως θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα στο λεπτό.

5. Όταν μιλάς για φιλία, σκέφτεσαι εκείνη. Όταν μιλάς για το πόσο πιο κοντά νιώθεις με την κολλητή σου παρά με το συγγενολόι σου, πάλι σκέφτεσαι εκείνη. Όταν σου μιλάει για τη δική της οικογένεια, τους νιώθεις σαν δικούς σου. Το σπίτι σου, σπίτι της. Το σπίτι της, σπίτι σου. Ναι είναι σαν αδερφή σου, χωρίς όμως τους δεσμούς αίματος.

6. Ξέρει όλα τα αγόρια που είχες, όλους όσους σου άρεσαν, όλους όσους μιλούσες/φλέρταρες, όλους όμως - και η λίστα όλο και μεγαλώνει! Τα ίδια κι εσύ για εκείνη, μιας και αν δε γνωρίζατε η μία στην άλλη τον οποιονδήποτε τύπο που σήμαινε κάτι για εσας, πως θα τον κουτσομπολεύατε μετά; Ε μισές δουλειές;

7. Νιώθεις τρομερά άνετα μαζί της. Μπορείς να κυκλοφορήσεις όπως θες, να μιλήσεις για τα πάντα, να ανοιχτείς, να μοιραστείς τις σκέψεις σου και τα όνειρα σου. Ναι ήταν η μόνη που κατάφερε να σε δει με καραπρησμένο μάγουλο μετά την εξαγωγή φρονιμίτη, κανείς άλλος δεν το κατάφερε αυτό.

8. Σου έχει συμπαρασταθεί σε άσχημες στιγμές αλλά και στις χαρούμενες φάσεις ήταν και πάλι δίπλα σου, να χαρεί και να παρτάρει μαζί σου για το πτυχίο σου, για το τέλος της πρακτικής σου, για τον πρώτο σου μισθό, για όλα.

9. Και μάντεψε, θα έρθει να σε βρει οποιαδήποτε στιγμή τη χρειαστείς. Μπορεί να είναι αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, αν θέλεις να μιλήσεις σε κάποιον ή αν θες να κουρνιάσεις πάνω της, θα είναι εκεί. Πιστεύεις ότι θα τον έκαναν όλοι αυτό;

10. Όλες σου οι σημαντικές στιγμές έγιναν ακόμη καλύτερες επειδή ήταν και εκείνη στο πλάι σου. Τότε που με καμάρι κρατούσες το πτυχίο σου ή στα γενέθλια και τη γιορτή σου ή στο erasmus, πάντα έβρισκε τρόπο να είναι κομμάτι κάθε σημαντικής ανάμνησης.

11. Οι οικογένειες σας γνωρίζονται και νιώθει τρομερά άνετα με τη μαμά σου κι εσύ με τ' αδέρφια της. Δεν παρεξηγεί το θείο σου με τα κρύα αστεία του και δεν παρεξηγείς τις παρατηρήσεις της γιαγιάς της, ίσα ίσα το απολαμβάνεις κιόλας. Στο οικογενειακό τραπέζι πάντα υπάρχει μια θέση για εκείνη και στο σπίτι σου πάντα θα υπάρχει χώρος για να μείνει για μέρες, μακάρι και για μήνες ολόκληρους.

12. Πάντα έχετε πράγματα να πείτε, νέα ή παλιά δεν έχει σημασία, τα θέματα συζήτησης σας είναι ανεξάντλητα. Με λίγα άτομα συμβαίνει αυτό, αλλά με την κολλητή σου είναι σαν να μην ξεμένετε ποτέ από θέματα, λες και για ένα περίεργο λόγο μπορεί να συζητήσετε με την ίδια σοβαρότητα πολιτικά ζητήματα αλλά και τις τελευταίες τάσεις στα σουτιέν. Ειδικά όσο περνάει ο καιρός και ωριμάζετε, μειώνετε τις συζητήσεις από το τηλέφωνο και τα λέτε από κοντά σαν μεγάλα κορίτσια πια.

13. Σου λέει την αλήθεια σε όλα, είναι ειλικρινής ακόμη κι αν ξέρει ότι αυτή η αλήθεια μπορεί να πονέσει. Ε τι θα προτιμούσες, να λέει ψέμματα; Αν πιστεύει ότι αυτό που φοράς δε σου πηγαίνει, θα στο πει. Αν κάνεις λάθος στη σχέση σου, θα στο πει. Αν υπάρχει μια οπτική που δε βλέπεις, η δουλειά της είναι να σου ανοίξει τα μάτια.

14. Μ' αυτήν έχετε τα καλύτερα inside jokes και μπορείτε να γελάτε με τις ώρες. Αν κάποιος σε κάνει να γελάς τόσο πολύ ένα είναι σίγουρο, δεν πρέπει με τίποτα να τον αφήσεις να σου φύγει!

15. Ξέρει πως να σε ανεβάσει όταν απογοητεύεσαι και τα βλέπεις όλα μαύρα κι άραχνα. Θα σε αφήσει να κλάψεις, να τα βγάλεις όλα από μέσα σου και μετά θα βρει τον τρόπο να σε κάνει να ξεχαστείς! Μια μεγάλη αγκαλιά μπορεί να είναι αρκετή κι έτσι, τα πάντα γίνονται πολύ πιο εύκολα!

16. Μιλάτε πολύ συχνά για το μέλλον, τις σας προβληματίζει και τι όνειρα έχετε, για τις μελλοντικές σας σπουδές και τις ιδανικές δουλειές που θα θέλατε να κάνετε. Δε σε ζηλεύει και ίσα ίσα χαίρεται όταν σε βλέπει να προοδεύεις και να κατακτάς τους στόχους σου. Εξάλλου, όπως λένε, η αληθινή φίλη φαίνεται στη χαρά, στη λύπη αρκετοί θα βρεθούν να σε παρηγορήσουν.

17. Την έχεις κλείσει από τώρα για να σε παντρέψει και να βαφτίσει τα παιδιά σου - άντε καλέ που βιάζεσαι, αυτά τα πράγματα πρέπει να τα κανονίζεις από νωρίς!

18. Ακόμη και μετά το σχολείο, καταφέρατε να μη χάνετε επαφή και να παραμείνετε κοντά παρόλο που οι ζωές σας ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους, άλλη σχολή εκείνη κι άλλη εσύ, άλλη δουλειά εσύ κι άλλη δουλειά εκείνη.