Πολλά πράγματα αλλάζουν μετά τα 25 σου! Παλιά μου φαίνονταν πολύ μακρινά τα 25 και δε με απασχολούσε, τώρα όσο τα πλησιάζω μου φαίνονται απειλητικά και τρομακτικά. Ξαφνικά δεν αντέχεις το πολύ αλκοόλ, ούτε το βάρβαρο ξενύχτι, προτιμάς κάτι ήρεμο, με όχι πολλή βαβούρα μωρέ, να μπορείτε να πείτε και δυο κουβέντες. Ο μεταβολισμός σου σκουριάζει λίγο και σ' έχει ανάγκη για να τον σπρώξεις και να πάρει τα πάνω του, ενώ παντού κρύβεται το άγχος του τι θα κάνεις επιτέλους με τη ζωή σου. Δεν είσαι πια μικρή ώστε να πηγαίνεις από αναβολή σε αναβολή. 

Αρκετά καλά πράγματα θα σου συμβούν κιόλας! Η ζωή κατά κάποιο τρόπο - λένε - ότι γίνεται αρκετά πιο εύκολη μετά τα 25, κυρίως γιατί πρόκειται για μια ηλικία - σταθμό, όπου ξέρεις πολύ καλά πια το ποια είσαι και τι ζητάς, ποιος είναι ο προορισμός σου και ο στόχος σου, τι θέλεις και τι δε θέλεις από τους γύρω σου. Γίνεσαι περισσότερο επιλεκτική με τις συναναστροφές σου, πιο δυνατή, ανεξάρτητη και γεμάτη από εμπειρίες.

1. Δεν περνάς πια μία ώρα κάθε πρωί για να αποφασίσεις τι να φορέσεις. Θυμάσαι όλες εκείνες τις φορές που ξόδευες τουλάχιστον 10-15 μηνύματα για να αποφασίσεις (παρέα με τις φίλες σου) τι θα φορέσεις; Ε αυτά δεν υπάρχουν πια! Έχεις πλέον καταλάβει ποια είναι τα σημαντικά πράγματα για τα οποία αξίζει να αγχωθείς στη ζωή σου. Το αν θα βάλεις κολάν ή τζιν σίγουρα δεν είναι ένα απ' αυτά.

tumblr_lp1kvqZmBw1qaspta

2. Να λες - επιτέλους - όχι. Σταματάει πια να σ' ενδιαφέρει το αν θα κακοκαρδίσεις τους άλλους και ξεκινάς επιτέλους να νοιάζεσαι περισσότερο για τον εαυτό σου. Καιρός ήταν! Γιατί αν δεν το κάνεις τώρα, τότε πότε; Σε ένοιαζε μόνο να είσαι αρεστή και αποδεκτή από τους άλλους, τώρα όμως νοιάζεσαι περισσότερο για να είσαι αποδεκτή ενώ παράλληλα είσαι και ο εαυτός σου. Βροντερό όχι σε μέρη που δε θες να πας, αποφασιστικό όχι σε συμπεριφορές που δε σου ταιριάζουν, δυνατό όχι στο ψάρι για μεσημεριανό. 

tumblr_inline_mpe2yhzKiv1qz4rgp

3. Να ακούς κιόλας και μερικά όχι. Καιρός ήταν και γι' αυτά μάλλον. Τα όχι που θ' ακούσεις θα σε κάνουν πιο δυνατή και ώριμη. Μπορεί να μην τα ακούς ξεκάθαρα αλλά να κρύβονται πίσω από διάφορες καταστάσεις της ζωής σου ... όχι δε θέλει εσένα ο Γιωργάκης κι ας κόβεις τις φλέβες σου γι' αυτόν, όχι δε θα σε πάρουν στη δουλειά που πάντα ήθελες, θα πάρουν την άλλη που έχει τα μισά προσόντα γιατί έτσι θέλουν ή όχι δε θα σου πάρουν ακόμη αυτοκίνητο οι γονείς σου γιατί έχουμε και αυτή την κρίση πάνω απ' όλα. Τα όχι αυτά δε σε κάνουν πια να κλαις και να χτυπιέσαι, αλλά να πεισμώνεις για να τα καταφέρεις και να τα κάνεις όλα ένα ηχηρό ναι.

tumblr_inline_n5b1nvCNrH1rtr2xy

4. Θα πας σε πολλά πρώτα ραντεβού. Με άλλον αέρα πια σ'αυτή την ηλικία, όχι τόσο φοβισμένη και αγχωμένη και με τα χείλια σου να τρέμουν. Ο κύκλος σου έχει ανοίξει, γνωρίζεις πολύ περισσότερα άτομα πια και υποθέτω ότι θα έχεις γίνει ένα κανονικό ξεφτέρι των πρώτων ραντεβού. Από την αρχή θα καταλαβαίνεις πλέον αν θα υπάρξει δεύτερο ραντεβού ή αν θα του κουνήσεις το μαντήλι από την πρώτη σας κιόλας έξοδο. Απ' ότι φαίνεται, η εμπειρία σου μας βολεύει αρκετά εδώ πέρα.

date1

5. Με τις φιλίες τι παίζει αλήθεια; Πιο παλιά αναγκαζόσουν να κάνεις παρέα με τα κοριτσάκια της γειτονιάς, έπειτα με τα παιδιά της τάξης, αργότερα με τους συμφοιτητές σου και ύστερα με όποιον να ναι. Γύρω στα 25 πια έχεις κάνει το απαραίτητο ξεκαθάρισμα στις φιλίες σου, ξέρεις ποιον να κρατήσεις και ποιον να αφήσεις πίσω, ποιος σου ταιριάζει, με ποιον περνάς καλά και ποιος δεν είναι τελικά αληθινός φίλος. Σ' αυτή την ηλικία οι παρέες σου είναι λίγες και καλές, πέρασαν οι εποχές που έβγαινες με 25 άτομα και νόμιζες ότι είναι όλοι κολλητάρια σου.

large

6. Και το ΣΚ τι θα κάνεις; Από εκεί που έβγαινες και Παρασκευή και Σάββατο και Κυριακή, έχεις καταλήξει πλέον να βγαίνεις καμιά Τρίτη - Τετάρτη, μιας και δεν έχει πολύ κόσμο στα μαγαζιά και έχεις την ησυχία σου. Σ΄αυτή την ηλικία άκου πως έχει το πράμα ... προτιμάς να είναι χαμηλά η μουσική ώστε να μπορείς να πεις και καμιά κουβέντα σαν άνθρωπος (όπως έλεγε και η γιαγιά μου), παρά να χορέψεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Μωρέ, σαν να γεράσαμε ... ή απλά έδωσες άλλο νόημα στις εξόδους σου και στις συναναστροφές σου.

tumblr_mie44vDVhF1qbdmyao1_500