Πάντα πίστευα ότι όταν μένουν πολλά κορίτσια μαζί, όλο και κάποιο πρόβλημα θα προκύψει. Θα της πάρεις τη μάσκαρα, θα σου πάρει το τσιμπιδάκι για τα φρύδια, θα κάτσει παραπάνω 5' στο μπάνιο για να ισιώσει μαλλιά, δε θα προλάβεις να ξυρίσεις γάμπες. Όρεξη να έχετε να τρώγεστε με λίγα λόγια. Πόσο κρίμα είναι όμως να χαλάς τις διακοπές σου για αηδίες και να μην απολαμβάνεις κάθε λεπτό με την παρέα σου; Επίσης, να έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές γιατί τώρα στις διακοπές θα φανεί με ποιον ταιριάζεις πραγματικά, με ποιον μπορείς να συνυπάρξεις αβίαστα και με ποιον δεν την παλεύεις ούτε στιγμή. Έτσι, για να ξέρεις με ποιον να κανονίσεις του χρόνου - όχι τίποτα άλλο!

Τι να προσέξεις:

1. Διαφορές και τσακωμούς. Πρέπει να έχουν χαλάσει ολόκληρες παρέες έτσι, δεν το θεωρώ απίθανο. Πριν κλείσετε δωμάτιο ή ξενοδοχείο, προτείνω να συζητήσετε όλοι μαζί τι προσδοκίες έχει ο καθένας από αυτές τις διακοπές, πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει, πόσες μέρες μπορεί να λείψει και οτιδήποτε άλλο κρίνετε απαραίτητο ότι πρέπει να γίνει θέμα συζήτησης πριν τις διακοπές. Αν εσύ έχεις άπειρα χρήματα να ξοδέψεις, ο άλλος μπορεί να βγαίνει με το ζόρι ή μπορεί εσύ να θες κάθε βράδυ να γυρνάς σε 3 club ενώ η άλλη να περιμένει να περάσει τις πιο ήρεμες διακοπές. Αντί να διχαστεί η παρέα, λοιπόν, ας κάτσει να συζητήσει.

2. Ξεχωριστές δραστηριότητες. Φαντάζομαι πως μιας και είστε παρέα, τα γούστα σας θα είναι κάπως παρόμοια. Μπορεί να μην πεθαίνετε όλοι για ρακέτες στην παραλία, αλλά να θέλετε πάνω - κάτω τα ίδια πράγματα στις διακοπές. Όπως και να χει, δεν είναι ευχάριστο να τεμαχίζεται η παρέα σε κάθε ευκαιρία, αλλά και πάλι, δεν είναι κακό να έχει ο καθένας τις ελευθερίες του. Γι' αυτό, μη θυμώσεις με τη Μαρία που δεν έχει όρεξη να έρθει για ποτό, ούτε με την Τζένη που θέλει να κοιμηθεί λίγο παραπάνω και να έρθει να σας βρει μετά. 

3. Κοινά έξοδα. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους λένε και είναι από τα πιο σοφά πράγματα που έχω ακούσει. Θεωρώ τεράστιο φάουλ να μαλώσεις με φίλο σου για χρήματα, όσα και να είναι. Γι' αυτό κανονίστε εξαρχής πως θα μοιραστούν τα έξοδα, ποιος θα πληρώνει τι, σημείωνε στο κινητό σου σε ποιον χρωστάς ή ζήτα όσο πιο ευγενικά μπορείς αυτά που σου χρωστάνε. Φυσικά και δεν μπορείς να είσαι με ένα στυλό και ένα χαρτί για να υπολογίζεις τα χρήματα όλη την ώρα, αλλά δεν αξίζει να χαλάσουν οι διακοπές σου επειδή δεν έδωσες στην Πόπη 5 ευρώ και δε σου έδωσε η Βίκυ τα 3,45 που σου χρωστάει.

4. Ποιος κανονίζει τι. Άλλο σημαντικό κομμάτι των διακοπών. Μη φορτώσετε όλες τις ευθύνες σε ένα άτομο - στο πιο οργανωτικό ας πούμε. Μοιράστε αρμοδιότητες, ποιος αναλαμβάνει να κλείσει τι, ποιος οδηγεί, ποιος κανονίζει τα δωμάτια, ποιος ψάχνει ωραία μαγαζιά, ποιος κανονίζει εκδρομές στο νησί ή στην πόλη όπου περνάτε τις διακοπές σας. Ούτε είναι δίκαιο να τα αποφασίζει όλα ένας, ούτε είναι και ωραίο να είστε διαρκώς μ' ένα πρόγραμμα. Μια μέση λύση χρειάζεται και καλό θα ήταν να τη βρείτε πριν αρχίσετε το ταξίδι σας.

5. Κους κους. Χρυσός κανόνας: δε θάβουμε για να μη μας θάψουν πίσω από την πλάτη μας. Αν έχεις να πεις κάτι σε κάποιον, αν έχεις να λύσεις μια διαφορά, τουλάχιστον πες το ευθέως στο άτομο που πρέπει, χωρίς τσακωμούς και υστερίες και κυρίως χωρίς να μπλέξεις και τους υπόλοιπους. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε διακοπές με πολλά άτομα - και ειδικά με πολλά κορίτσια - είναι να διχαστεί η παρέα σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα. Αν είναι έτσι, καλύτερα να μείνετε σπιτάκια σας.

6. Που πάμε; Πρώτα απ' όλα, πρέπει να βρεθεί μια άκρη με τον προορισμό. Ας ακουστούν όλες οι προτάσεις και οι ιδέες κι έπειτα κανονίζετε. Μια γκρίνια τύπου ''εγώ σας τα λεγα, να μην έρθουμε εδώ '' είναι το τελευταίο που χρειάζεται μια παρέα στις διακοπές της. Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε αυτό το βασικό, τότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος να πάτε κάπου όλοι μαζί.

7. Είσαι σίγουρη; Αυτή την απάντηση πρέπει να τη δώσεις στον εαυτό σου πριν κάνεις οποιαδήποτε συζήτηση για διακοπές με την παρέα σου. Θέλεις να πας; Μήπως έχεις ανάγκη να πας με την οικογένεια σου ή μόνο με το αγόρι σου; Μήπως θα πιεστείς πολύ για να μαζέψεις τα χρήματα των διακοπών; Ενδέχεται να έχεις πρόβλημα στη δουλειά σου αν λείψεις τις ημερομηνίες που προτιμούν οι περισσότεροι; Κάτσε και σκέψου τα πάντα, με τις φιλίες δεν παίζουμε!