Τα όμορφα και λευκά δόντια δίνουν αυτοπεποίθηση, χαρίζουν πόντους ομορφιάς, είναι σέξυ και σου προσφέρουν ένα άψογο χαμόγελο! 

Δες εδώ τι να κάνεις εάν φοβάσαι τον οδοντίατρο.

Εάν λεφτά για λεύκανση δεν έχεις, προσπάθησε τουλάχιστον να μην καταναλώνεις σε υπερβολικό βαθμό τις παρακάτω τροφές που τα κιτρινίζουν:

1. Καφές


Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση καφέ κιτρινίζει το σμάλτο των δοντιών, γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνεις καφέ με μέτρο, για παράδειγμα ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα.

2.Τσάι


Παρόλο που το τσάι αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές επιλογές, δεν ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση του λευκού των δοντιών. Το τσάι έχει υψηλή περιεκτικότητα τανίνης, προκαλώντας σταδιακό αποχρωματισμό των δοντιών. Ειδικά το μαύρο τσάι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια!

3. Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί περιέχει χρωμοφόρα μόρια και συστατικά τα οποία συμβάλλουν στον αποχρωματισμό των δοντιών και είναι ιδιαίτερα όξινο. Το ίδιο ισχύει και για το λευκό κρασί, το οποίο είναι ακόμα πιο όξινο.


4. Κεράσια-βατόμουρα

Κεράσια, βατόμουρα, μούρα και πολλές ακόμα τέτοιες τροφές έχουν έντονες χρωστικές ουσίες,με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τον σμάλτο των δοντιών, αλλοιώνοντας παράλληλα το χρώμα τους. Από αυτά τα φρούτα, τα σταφύλια είναι η καλύτερη επιλογή για λευκά δόντια! 

5. Αναψυκτικά

Εκτός του ότι δημιουργούν κυτταρίτιδα, έχουνε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κάνουν κακό στην υγεία , η οξύτητα των αναψυκτικών είναι τόσο ισχυρή που δημιουργεί κηλίδες και διάβρωση στα δόντια. Δες εδώ τα πιο συχνά λάθη υγείας που κάνουν οι γυναίκες.

6. Γλυκά

Δε λέμε να φας ένα παγωτό ή μια καραμέλα, αλλά να ξέρεις γενικά πως η υπερβολική κατανάλωση γλυκών περιέχει συστατικά που δημιουργούν λεκέδες στα δόντια και τα κάνουν κίτρινα. Προσοχή λοιπόν με τις καραμέλες, την ζάχαρη και τα γλυκά! Δες εδώ 10 αθώες συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σου!

7. Ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά διαβρώνουν το σμάλτο και βοηθούν στην εμφάνιση κηλίδων. Νεράκι λοιπόν!

8. Ξύδι


Το ξύδι «λεκιάζει» τα δόντια, ενώ η οξύτητά του μπορεί να είναι επιζήμια και για το σμάλτο των δοντιών καθώς μειώνει το Ph της στοματικής κοιλότητας. Το ίδιο ισχύει και για το μπαλσάμικο.

9. Σάλτσες


Οι σάλτσες κυρίως με πιο σκούρο χρώμα μπορούν να κάνουν σημαντική ζημιά στα δόντια σου, για αυτό καλό είναι να προτιμάς συχνότερα τις λευκές και ελαφριές σάλτσες. Γιατί γίνεται αυτό; Το λευκό σμάλτο των δοντιών, είναι ευαίσθητο στα σκούρα χρώματα. Επίσης, και το κόκκινο της ντομάτας, απορροφάται εύκολα από τα δόντια και αφήνει λεκέδες που δεν φαίνονται από την αρχή. Ακόμη, η οξύτητα της ντομάτας καθιστά τα δόντια ακόμα πιο πορώδη και δεκτικά στη διάβρωση και τον χρωματισμό.

10. Κάρυ


Το κίτρινο χρώμα που δίνει το κάρυ στα φαγητά μπορεί να το αφήσει και στα δόντια σου, εάν το καταναλώνεις συνέχεια! Αν και η σκόνη κάρυ δεν είναι ιδιαίτερα σκουρόχρωμη, η χρωστική ουσία που περιέχει, το χρωμογόνο όπως ονομάζεται, μπορεί να «λεκιάσει» τα δόντια με την πάροδο του χρόνου.

Tέλος στην κακοσμία του στόματος. (Μίλα και φίλα χωρίς άγχος)