Η κακοσμία του στόματος είναι η δυσοσμία του στόματος η οποία, όμως, δεν προέρχεται από «αρωματικές» τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κουνουπίδι κλπ. Αυτό που προκαλεί την αίσθηση της άσχημης αναπνοής είναι συνήθως η αυξημένη συγκέντρωση πτητικών θειούχων ενώσεων (θειόλες) στον εκπνεόμενο αέρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσοσμες μυρίζοντας σαν χαλασμένο αυγό.
Η δυσάρεστη αναπνοή δεν γίνεται συνήθως αισθητή από τον ίδιο τον ασθενή καθώς εξελίσσεται σταδιακά και το άτομο συνηθίζει την μυρωδιά του στόματος του θεωρώντας την φυσιολογική. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η κακοσμία του στόματος το πρωί μόλις ξυπνάμε θεωρείται φυσιολογική.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί η άσχημη αναπνοή είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και την ψυχολογία του ασθενή. Ευτυχώς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση της στοματικής κακοσμίας γίνεται σχετικά εύκολα με βελτίωση της στοματικής υγιεινής και εξάλειψη των αιτιών που την προκαλούν.
Οι κυριότερες αιτίες της άσχημης αναπνοής είναι:
- Η κακή στοματική υγιεινή είναι η πιο συχνή αιτία για τη κακοσμία στόματος, καθώς τα μικρόβια της πλάκας μεταβολίζουν τις πρωτεΐνες των τροφών παράγοντας δύσοσμες θειούχες ενώσεις ενώ τα υπολείμματα των τροφών που έχουν μείνει στο στόμα αρχίζουν να αποσυντίθενται επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την μυρωδιά της αναπνοής.
- Προβλήματα των δοντιών όπως χαλασμένα δόντια από τερηδόνα, η ουλίτιδα ή ένα απόστημα είναι συχνά οι αιτίες άσχημης αναπνοής.
- Η διατροφή, καθώς ορισμένες τροφές και ορισμένα μπαχαρικά περιέχουν θειούχες ενώσεις που περνούν από το στομάχι στην κυκλοφορία τού αίματος και τελικά στην αναπνοή μας.
- Η ξηροστομία διότι λόγω της μειωμένης παραγωγής σάλιου, τα υπολείμματα των τροφών καθώς και τα νεκρά κύτταρα της γλώσσας και των βλεννογόνων του στόματος δεν απομακρύνονται αλλά παραμένουν στο στόμα και αποσυντίθενται δημιουργώντας άσχημη οσμή. Η μειωμένη ροή σάλιου κατά τον ύπνο είναι επίσης η κύρια αιτία της εμφάνισης της πρωινής κακοσμίας του στόματος.
- Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες όταν δεν καθαρίζονται τακτικά ή ακόμη εάν δεν εφαρμόζουν σωστά μπορούν να συγκρατούν υπολείμματα τροφών και να γίνονται εστίες μικροβίων που δημιουργούν άσχημες οσμές.
Σπανιότερα υπάρχουν και εξωστοματικά αίτια που μπορούν να ευθύνονται άμεσα ή επικουρικά για την κακοσμία του στόματος, όπως:
1) Προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα
2) Προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα
3) Λήψη ορισμένων φαρμάκων
4) Συστηματικές νόσοι
Επομένως, ο οδοντίατρος μπορεί να σας παραπέμψει σε ιατρούς άλλης ειδικότητας για περαιτέρω έρευνα, ιδιαίτερα αν η κακοσμία του στόματος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Σε γενικές γραμμές, η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με συχνά γεύματα, την ένταξη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στο διαιτολόγιο και τη διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τα ποσοστά κακοσμίας. Παράλληλα, ο οδοντίατρος, ύστερα από τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, μπορεί να ελέγξει τη στοματική σας κοιλότητα και να διαγνώσει τα πιθανά αίτια της κακοσμίας. Τότε, ανάλογα τη διάγνωση, μπορεί να πραγματοποιηθεί καθαρισμός των δοντιών και ίσως χορηγηθεί κάποιο στοματικό διάλυμα. Αν η κακοσμία προέρχεται από στοματικά αίτια, όπως συμβαίνει στο 80-90% των περιπτώσεων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε 7-10 μέρες.
Γιώργος Χ. Ανδρίτσος
Χειρουργός-Οδοντίατρος
Μετεκπαιδευθείς στην αισθητική οδοντιατρική στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου.
Αμερικής 17, Κολωνάκι
5ος όροφος
Τηλ. 213-0247608, 6982230190
www.idealsmiles.gr