Κάποτε που μου φώναζε η μαμά μου για να βάλω αντηλιακό, πόσο με πείραζε. Και εκείνες τις φορές που με πίεζε να βάλω καπέλο και εγώ δεν ήθελα, γινόταν ο χαμός. Κι αργότερα, που έβλεπα ότι με τίποτα δε μαυρίζω (ή έστω πολύ δύσκολα), αυτό να δεις πόσο με πείραζε. Όταν κατάλαβα όμως πόσο βλάπτει ο ήλιος, σταμάτησαν να με πειράζουν αυτά. Να επαναλάβω (κυρίως για να το ακούσω εγώ) ότι χρειάζεται να φοράμε καθημερινά αντηλιακό, όχι μόνο όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα. Ο ήλιος δεν κάνει διακρίσεις, ούτε κοιτάει αν φοράς μαγιώ. 

Έστω ότι σε παίρνει ο ύπνος στην ξαπλώστρα και καίγεσαι, τι κάνεις τότε; Θυμήσου να προσέξεις τα παρακάτω:

1. Χρησιμοποίησε τη σωστή αλόη - δηλαδή αυτή που δεν περιέχει καθόλου αλκοόλ, για να δράσει αμέσως και να βοηθήσει στην επούλωση. Η αλόη σε μορφή gel, έντονου πράσινου ή μπλε χρώματος, συνήθως που δεν περιέχει αλκοόλ, μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σου και να κάνει το έγκαυμα χειρότερο. Βεβαιώσου ότι έχεις προμηθευτεί τη σωστή ή πάρε ένα φυτό αλόης να έχεις - ποτέ δεν ξέρεις.

2. Ενυδατώσου ντε. Άλλο λάθος που κάνεις, δεν πίνεις αρκετό νερό. Και όταν λέμε αρκετό, εννοούμε πολύ. ΠΟΛΥ. Όταν καίγεσαι από τον ήλιο, το δέρμα σου αφυδατώνεται και χρειάζεται να το εφοδιάσεις με νερό.

3. Να κάνεις ζεστά/καυτά ντους; Πες όχι και σ'αυτά. Προτίμησε τα κρύα ή χλιαρά ντους μέχρι να αρχίσει να περνάει το έγκαυμα.

4. Απόφυγε την έντονη άσκηση. Δεν πρέπει να ιδρώσεις όσο έχεις ακόμη το έγκαυμα, γι' αυτό και πρέπει να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από το γυμναστήριο και τη ζούμπα. 

5. Να πάρεις παυσίπονο; Ναι, κι απ' αυτό θέλουμε - ειδικά όταν βλέπεις ότι ο πόνος είναι έντονος.

6. Να βάλεις πάγο; Το παν όπως κατάλαβες είναι να διατηρήσεις την περιοχή όσο το δυνατόν στη χαμηλότερη θερμοκρασία, οπότε προτείνω να βάλεις μερικά παγάκια σε (διπλή) χαρτοπετσέτα ή παγοκύστη. Κάπως έτσι επιταχύνεις τη γρηγορότερη επούλωση του εγκαύματος.

7. Με τις μολύνσεις τι γίνεται; Αν δεις ότι ξεφλουδίζεις, απλά let it be. Μην μπεις στον πειρασμό να το επιταχύνεις τραβώντας τμήματα δέρματος - πόσο αηδία ακούστηκε. Αν το κάνεις το πιο πιθανό είναι να μολυνθείς και δεν το θέλουμε καθόλου αυτό.

8. Βάλε κρέμα σώματος. Είπαμε ότι έχει τεράστια σημασία να ενυδατώνεις το σημείο του εγκαύματος ειδικά και τον οργανισμό σου γενικότερα, γι' αυτό βάλε κρέμες και επανάλαβε όσο πιο συχνά μπορείς - αν μπορείς δηλαδή να το κάνεις κι όλη τη μέρα, τόσο το καλύτερο για σένα.

9. Πρόσεξε τι ρούχα θα φορέσεις. Κάνε για λίγο στην άκρη τα ωραία κολλητά σου ρούχα και προτίμησε πιο χαλαρά και άνετα, εκτός κι αν θες να πονάς (γούστα είναι αυτά). Πέρα από το δυνατό πόνο, το θέμα είναι να μην προκαλέσεις μόλυνση στην περιοχή του καψίματος, οπότε ρούχα που προκαλούν φαγούρα ή κολλάνε στην πληγή, δε βοηθάνε καθόλου μα καθόλου.

10. Να πας στο γιατρό αν δεις ότι το έγκαυμα δεν υποχωρεί ή αν σε πονάει έντονα ακόμη κι αρκετές μέρες μετά τη μοιραία έκθεση στον ήλιο. Μπορεί το κάψιμο σου, ας πούμε, να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ' αυτή που νομίζεις. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστείς ειδική ιατρική αγωγή προκειμένου να σου περάσει.