Οταν ακούμε την λέξη "κακοποίηση" όσον αφορά τις σχέσεις, στο μυαλό μας έρχεται συνήθως σε πρώτη φάση η σωματική κακοποίηση και σε δεύτερη φάση η λεκτική (φωνές, βρισιές) που αποτελεί "παρακλάδι" της συναισθηματικής κακοποίησης. Δυστυχώς όμως, η ψυχική βία δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή την έντονη μορφή της. Πολύ συχνά είναι τόσο "υπόγεια" που ακόμα και το άτομο που την υφίσταται μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται. Σου παραθέτουμε 21 συμπεριφορές που, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αποτελούν κίνδυνο για την συναισθηματική μας ισορροπία αν επαναλαμβάνονται συχνά μέσα σε μια σχέση:

1. Όταν ο σύντροφός σου σε γελοιοποιεί και σε ταπεινώνει

2. Όταν σου ασκεί κριτική σε υπερβολικό βαθμό για οποιοδήποτε θέμα

3. Όταν είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσετε επειδή ο ίδιος δεν το επιθυμεί, είναι αρνητικός και συνεχώς "μη διαθέσιμος"

4. Όταν σε αγνοεί και σε εξαιρεί από διάφορες δραστηριότητες

5. Όταν σε απατά 

6. Όταν η συμπεριφορά του με το αντίθετο φύλο είναι γενικότερα προκλητική 

7. Όταν είναι σαρκαστικός και ειρωνικός απέναντί σου σε υπερβολικό βαθμό

8. Όταν ζηλεύει παράλογα

9. Όταν είναι συνεχώς κακοδιάθετος χωρίς λόγο

10. Όταν σε κοροϊδεύει ή σου κάνει κακοπροαίρετες πλάκες

11. Όταν στα λεγόμενά του ακολουθεί συχνά το μοτίβο "Σε αγαπώ, αλλά...". Αυτό μπορεί αρχικά να ακούγεται γλυκό κι ωραίο, αλλά ουσιαστικά αποτελεί περιτύλιγμα κριτικής (προφανώς κάνεις κάτι πολύ λάθος για να υπάρχει αυτό το "αλλά"), αλλά  και περιτύλιγμα απειλής. Με λίγα λόγια, όποιος χρησιμοποιεί αυτή την έκφραση θέλει να σου πει "Σε αγαπώ αυτή την στιγμή που μιλάμε, αλλά αν δεν κάνεις αυτό και εκείνο, αν δεν αλλάξεις αυτό κι εκείνο, δεν θα σε αγαπώ πια". Είναι μια ατάκα που σιγά-σιγά γκρεμίζει την αυτοεκτίμησή σου και σε γεμίζει ανασφάλεια. Όσοι ασκούν ψυχολογική πίεση στις σχέσεις τους χρησιμοποιούν μάλιστα πολύ συχνά την λέξη "αγάπη" ως μαγική λέξη- εργαλείο χειραγώγησης των συντρόφων τους. 

12. Λέγοντας πράγματα του τύπου "Αν δεν___, εγώ θα ___". 

13. Ασκώντας κυριαρχία και έλεγχο. Όταν δηλαδή ο σύντροφός σου θέλει να έχει το πάνω χέρι στα πάντα και το δείχνει

14. Όταν δεν σου δείχνει αγάπη, έμπρακτα ή και λεκτικά. Όταν δεν εκδηλώνει, δηλαδή, καμιά τρυφερότητα προς το πρόσωπό σου

15. Όταν σε κάνει να νιώθεις ενοχές 

16. Όταν αποδίδει τα πάντα σε δικό σου φταίξιμο

17. Όταν σε απομονώνει από τους φίλους και την οικογένειά σου

18. Όταν χρησιμοποιεί το χρήμα ως μέσο για να σε ελέγχει

19. Όταν σε καλεί συνέχεια στο τηλέφωνο όταν δεν είσαι μαζί του

20. Όταν προσπαθεί να σε πείσει ότι δεν θυμάσαι σωστά τα γεγονότα (κοινώς, να σε βγάλει τρελή) άμα τον κατηγορήσεις για κάτι που συνέβη στο παρελθόν

21. Όταν απειλεί να αυτοκτονήσει αν τον αφήσεις.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις, ότι τα άτομα με τέτοιες τάσεις θα προσπαθήσουν πάντα να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη σου με ανώδυνους γι'αυτούς τρόπους. Θα σου δείξουν, για παράδειγμα, τρυφερότητα μόνο όταν τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω, πολύ συχνά μέσω ενός δώρου. Φυσικά, όταν εξασφαλίσουν πάλι την σχέση σας θα επιστρέψουν στην παλιά τους συμπεριφορά.

Αν λοιπόν έχεις μπλέξει σε μια σχέση στην οποία οι "ηλιόλουστες" στιγμές είναι ελάχιστες και μόνο όταν ο σύντροφός σου θέλει να το παίξει καλός, ενώ τις υπόλοιπες μέρες σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφάλεια και ενοχή, να ξέρεις ότι πιθανότατα δεν φταις εσύ. Οι άνθρωποι αυτοί απλά ξέρουν ότι όλοι έχουμε αδυναμίες και το εκμεταλλεύονται. Θα πρέπει, λοιπόν, να πάρεις απόφαση ότι στην πραγματικότητα η σχέση σας δεν έχει μέλλον και να ξεκόψεις γρήγορα. Μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο χαρακτήρα, όμως μακροπρόθεσμα θα είναι σίγουρα προς όφελός σου!