Θυμάμαι πόσο ήθελα να μεγαλώσω για να ... γίνω μεγάλη, να βγαίνω μέχρι αργά, να δουλεύω και να έχω δικά μου χρήματα, να να να να να. Μέχρι εκεί έφτανε η επιθυμία μου να με πάρουν τα χρόνια - δε με πήραν αλλά ούτε και το θέλω πια. Κάθε χρόνος είναι και ένα άγχος για όσα δεν έκανα μα θα πρεπε να χω κάνει. Και πως να μην ανυπομονείς να μεγαλώσεις αφού από την πρώτη δημοτικού σου μαθαίνουν τόσα πράγματα ''για όταν μεγαλώσεις ", λογικό δεν είναι να θες να τα εφαρμόσεις; Τι δε σου έμαθαν βέβαια, είναι άλλη υπόθεση:

1. Δε θα ξέρεις πάντα τι γίνεται με τη ζωή σου, ποια όνειρα να κυνηγάς, ποιά να αφήσεις, τι επάγγελμα να ακολουθήσεις κλπ. Δεν είναι όλα τόσο οργανωμένα όσο το δωμάτιο ή τα παιχνίδια σου - μετά από κατσάδα της μαμάς.

2. Το ότι μεγαλώνεις δε σημαίνει ότι σταματάς να κλαις, ίσως σταματάς να κλαις κάθε φορά που πέφτεις και χτυπάς αλλά θα κλάψεις με μαύρο δάκρυ για τον τύπο που αποφάσισε ξαφνικά να σε χωρίσει ας πούμε.

3. Δε μεγαλώνεις την ημέρα των γενεθλίων σου, απλά συμβαίνει όλο το χρόνο, κάθε χρόνο. Μια συγκεκριμένη ηλικία δε σε αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, στις 12 και 1 που μπαίνεις στα γενέθλια σου. Περίμενες να γίνεις 18 για να αλλάξουν τα πάντα; Και γω, αλλά δεν άλλαξε τίποτα αμέσως.

4. Τα χρόνια που ανυπομονείς να φύγουν, βλέπε τρίτη γυμνασίου ή δευτέρα λυκείου, όσο κι αν σου έτρωγαν τα νιάτα με διαβάσματα και εργασίες και άγχος και βαθμούς και άπειρα τεστ, ξαφνικά σου λείπουν και θα θελες να γυρίσεις σ' αυτά. Αχ ναι, τότε που έβλεπες όλους σου τους φίλους κάθε μέρα όλη μέρα στο σχολείο.

5. Θα έχεις να αποφασίζεις για πάρα πολλά πράγματα στη ζωή σου, γι' αυτό από μικρή θα πρεπε να σε μάθουν να αποφασίζεις γρήγορα, σωστά, χωρίς να αλλάζεις 100 φορές γνώμη και να μένεις σταθερή στις αποφάσεις σου. Και φυσικά να μην αποφασίζουν άλλοι πάντα για σένα. Ξέρεις πόσα πισωγυρίσματα θα είχες γλιτώσει;

6. Ο χρόνος περνάει γρήγορα και πρέπει να προλαβαίνεις να περνάς καλά. Ποιος σου έμαθε να περνάς καλά; Χάνεσαι μέσα στα πρέπει και φτάνει μια μέρα που προσπαθείς να σκεφτείς όλες τις φορές που πέρασες καλά τελευταία και βλέπεις ότι τελικά ήταν τόσο λίγες. ''Μην πας εκδρομή, έχει διάβασμα για τη Γεωγραφία και τη Φυσική''.

7. Δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικές οι ταινίες του Disney, αν και λατρεύουμε να τις βλέπουμε. Κάπως έτσι έχεις λανθασμένη εικόνα για την αγάπη, για τον πρίγκιπα του παραμυθιού και το δεδομένο happy ending.

8. Θα αποτύχεις και όλα μέσα είναι μέσα στο παιχνίδι. Δε θυμάμαι να μας μιλούν έτσι για την αποτυχία, όπου αποτυχία για τα παιδικά μας χρόνια έστω ότι είναι ένας κακός βαθμός (ή και περισσότεροι) ... ε μην τολμήσεις να γυρίσεις σπίτι με ''κακό'' έλεγχο από το σχολείο, ερχόταν η καταστροφή.

9. Δε γίνεται να ''παίζεις με όλα τα παιδάκια'' ούτε να έχεις καλές σχέσεις με όλους. Άσε που θα γινόσουν 1000 κομμάτια για να τους ευχαριστήσεις. Κρατάς συγκεκριμένους φίλους και δεδομένες συναναστροφές, δε θα σου πω αν θα είναι λίγοι οι φίλοι σου αλλά θα σου πω να φροντίσεις να είναι καλοί.

10. Το να συγχωρέσεις και να σε συγχωρέσουν μπορεί να αποδειχτεί τελικά δύσκολη υπόθεση. Δεν αρκεί να σας πάρουν από το χεράκι και να σας τα βρουν, ούτε το ''Μαράκι πες συγγνώμη στο κοριτσάκι που το ξεμάλλιασες'' ισχύει στην πραγματική ζωή. Σου έμαθαν να λες συγγνώμη και να λύνεις τα πάντα; Εμ δεν αρκεί.