Να ξεκαθαρίσω κάτι, τα παρακάτω γράφονται από κάποια που αγαπάει τον ύπνο, τον λατρεύει, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτόν, ποτέ δεν της είναι αρκετός. Αν δεν είναι έρωτας με τον ύπνο, τότε τι; Τον θέλω και με θέλει πολύ κι αυτός, αλλιώς δεν εξηγείται που θέλω να γραπωθώ από το πάπλωμα μου κάθε πρωί και να φωνάξω ''εγώ δεν πάω πουθενά, καμιά δουλειά!''. Φυσικά, αυτό δε γίνεται, οπότε συνεχίζω απλά να το θέλω. Πρέπει να τον αγαπήσεις και εσύ, ακόμη κι αν δεν κοιμάσαι το επόμενο λεπτό που πέφτεις για ύπνο - ίσως ούτε την επόμενη ώρα. Τι μπορείς να κάνεις;
1. Χρειάζεσαι 7 με 9 ώρες ύπνου καθημερινά, ώστε να είσαι υγιής και να έχεις να λες ότι κοιμάσαι επαρκώς. Όταν όμως δε σε παίρνει ο ύπνος, μην παραμένεις άδικα στο κρεβάτι. Δεν πρόκειται να κοιμηθείς γιατί ο εγκέφαλος σου παίρνει λάθος μήνυμα, πιστεύει ότι απλά χαλαρώνεις οπότε δε θα σου χαλάσει αυτή τη χαλάρωση. Σήκω και πήγαινε σε κάποιο άλλο δωμάτιο, κάτσε στον καναπέ και προσπάθησε να κοιμηθείς μετά από 15-20 λεπτά.
2. Να τσεκάρεις ότι η θερμοκρασία του δωματίου σου είναι φυσιολογική, ούτε πολύ κρύο - λες και κοιμάσαι σε igloo - ούτε να σκας από τη ζέστη.
3. Μη χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο (αδύνατο, το ξέρω) αλλά και όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς μην αρπάξεις το κινητό ή τον υπολογιστή για να περάσει η ώρα (αυτό κι αν είναι αδύνατο). Η λάμψη της οθόνης θα σε κάνει να κοιμηθείς με ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία.
4. Να ρυθμίζεις την αναπνοή σου, έτσι ώστε να αναπνέεις κανονικά ή μπορείς να δοκιμάσεις κάποια εφαρμογή όπως το Sleep/Relax ή το Rexal melodies, που ''σε βάζει για ύπνο'' χωρίς να χρειάζεται να έχεις το κινητό στο χέρι. Κατέβασέ τις και θα δεις.
5. Κράτα ένα ημερολόγιο ύπνου. Με μια άλλη εφαρμογή αυτή τη φορά μπορείς να καταγράφεις τις ώρες που κοιμάσαι και να δεις πόσα βράδια απλά κοιτάς το ταβάνι, πόσα συμπληρώνεις όλες τις ώρες ύπνου και πόσα ακόμη ξυπνάς μέσα στη νύχτα.
6. Μήπως να έβλεπες ένα γιατρό; Η αϋπνία σου χαλάει τη διάθεση όλης της επόμενης ημέρας μιας και δεν ξεκουράζεσαι όσο πρέπει.