Αν το καλοσκεφτείς, σε όλη μας την ζωή περιμένουμε από κάτι (π.χ. μια υποτροφία, ένα ταξίδι) ή από κάποιον (περιττή η διευκρίνιση) να γίνει η προσωπική πηγή ευτυχίας μας. Πολύ συχνά, ωστόσο, τα πράγματα δεν προκύπτουν ακριβώς όπως θα θέλαμε και το κέφι πάει στράφι.

Μήπως τελικά πρέπει να πάρουμε την καθημερινή μας ευτυχία στα χέρια μας και να πάψουμε να εξαρτιόμαστε σε τέτοιο βαθμό από τρίτους; Οι ψυχολόγοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το πόσο απολαμβάνουμε αυτές τις μεγάλες εμπειρίες για τις οποίες ανυπομονούμε εξαρτάται και από το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε γενικά. Δες λοιπόν με ποιους τρόπους μπορείς να γίνεις ένα πιο χαρούμενο άτομο, σε καθημερινή βάση: 

1. Χαμογέλα

Τι δηλαδή, να χαμογελάς μόνη σου σαν χαζή; Κι όμως, οι ψυχολόγοι λένε ότι με το χαμόγελο, ακόμα και το επιτηδευμένο, το μυαλό σου εκκρίνει περισσότερες ενδορφίνες, δηλαδή τις ορμόνες της ευτυχίας. Δεν είναι ανάγκη να χαμογελάς περπατώντας στον δρόμο σαν psycho- μπορείς απλά να γίνεις πιο γελαστό παιδί στην καθημερινή σου επικοινωνία με τους ανθρώπους. Θα φτιάξεις την δική σου μέρα, αλλά πιθανότατα και την δική τους!

Να κοιμάσαι περισσότερο

Ο ύπνος φρεσκάρει νου και σώμα, σε βοηθάει να "χωνέψεις" τις πληροφορίες της ημέρας και σου παρέχει ενέργεια για να ξεκινήσεις την επόμενη. Σημαντική προϋπόθεση για να είσαι χαρούμενη είναι να είσαι στις φόρμες σου, οπότε καταλαβαίνεις πού το πάω.Επιδίωξε να κοιμάσαι 7-8 ώρες τα βράδια και αν μπορείς (ξέρω ότι έχεις φορτωμένο πρόγραμμα-όλες μας έχουμε την σήμερον ημέρα) κοιμήσου και κανα τεταρτάκι κατά την διάρκεια της ημέρας. Θα με θυμηθείς!

Βάλε προτεραιότητες 

Αυτό θέλει πιο πολλή σκέψη και είναι δύσκολο, όμως είναι πολύ σημαντικό να έχεις κατασταλάξει σχετικά με το πόσο μετράει κάθε πράγμα στην ζωή σου. Βρες ποια πράγματα σε γεμίζουν και ιεράρχησε τις αξίες σου: Θες να είσαι καλή φοιτήτρια; Καλή φίλη; Να αφιερώνεις όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά σου; Στην καριέρα σου ίσως; Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πού βαδίζει π.χ. στα 23 του, αλλά σε γενικές γραμμές είναι καλό να έχεις μια "πυξίδα", σου δίνει αυτοπεποίθηση και την συναισθηματική ισορροπία που χρειάζεσαι.

Να περιστοιχίζεσαι από θετικούς ανθρώπους

Περίμενε: μην ξεγράψεις την φίλη σου επειδή περνάει δύσκολη φάση τελευταία και δεν έχει πολλά κέφια. Να ξεγράψεις τους ανθρώπους που αρκεί μια δεκάλεπτη κουβέντα μαζί τους για να σε "ρίξει" για το υπόλοιπο της μέρας, αυτούς που εκπέμπουν μονίμως ηττοπάθεια και αρνητισμό. Πραγματικοί φίλοι είναι όσοι, χωρίς να μας φλομώνουν στο ψέμα, μας ενθαρρύνουν και μας ανεβάζουν το ηθικό. Μην φοβάσαι να απομακρυνθείς λοιπόν από αυτούς που επιδρούν αρνητικά στην διάθεσή σου.

Σκέψου θετικά

Μην επιτρέπεις ούτε στον εαυτό σου να σε ρίξει! Αν αναλώνεσαι στην καταστροφολογία και τις αρνητικές σκέψεις, πώς μπορείς να είσαι ευτυχισμένη; Η θετική σκέψη σαν στάση ζωής δεν είναι κάτι το επιφανειακό. Σε ωθεί στο να κοινωνικοποιηθείς και να ασχοληθείς με πράγματα που πραγματικά σε ενδιαφέρουν, στο να γίνεις πιο δημιουργική.

Να αθλείσαι

Ακόμα και αν δεν είσαι αθλητικός τύπος (δεν σε παρεξηγούμε γι'αυτό, μην φοβάσαι) μπορείς να βρεις μια μορφή άσκησης που σου ταιριάζει και στην οποία ενδεχομένως θα'χεις και παρέα. Όχι μόνο θα σου τονώσει την αυτοπεποίθηση με την βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης, αλλά όπως και το χαμόγελο, η άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην έκκριση των ορμονών που σε κάνουν χαρούμενη.

Επικεντρώσου σε πράγματα απλά και καθημερινά

Κλισέ, από αυτά όμως που ισχύουν. Μην περιμένεις ντε και καλά κάποια ριζική αλλαγή στην ζωή σου για να νιώσεις ευτυχισμένη, γιατί αυτά δεν συμβαίνουν συνέχεια. Μάθε να εκτιμάς μια βόλτα στην εξοχή και το δροσερό αεράκι που σε αναζωογονεί, το καλό φαγητό, το παιχνίδι με το σκυλάκι σου, την καλή παρέα. Πράγματα δηλαδή που φαίνονται μικρά, αλλά χωρίς αυτά η καθημερινότητά σου θα ήτανε ομολογουμένως τρισχειρότερη.

Αναγνώρισε ότι η ζωή είναι δύσκολη

Πραγματικά αισιόδοξος είναι ο ρεαλιστής που αποδέχεται τις δυσκολίες και τις εκμεταλλεύεται δημιουργικά, αντί να προσπαθεί να τις αγνοήσει. Ειδικά όταν θέτεις υψηλούς στόχους θα έχεις πολλά σκαμπανεβάσματα. Μάθε να μην τα παρατάς αλλά να αντιμετωπίζεις κάθε δυσκολία με θάρρος, θα γίνεις πιο σοφή στην πορεία και με πιο πλούσια προσωπικότητα.

Μην γκρινιάζεις συνέχεια

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, θα μου πεις. Κι όμως, γκρινιάζοντας απλά σπαταλάς την ενέργειά σου χωρίς να'χεις αποτέλεσμα και καταστρέφεις την ψυχική σου υγεία. Φαντάσου π.χ. ότι έχεις προβλήματα με την συγκάτοικό σου. Λογικά, θα έχεις γκρινιάξει γι'αυτό επανειλημμένα στις φίλες σου. Καλύτερα δεν θα'ταν όμως να χρησιμοποιούσες την ενέργεια αυτή σε συζήτηση με την συγκάτοικο για να λύνατε το ίδιο το πρόβλημα;

Μην ανησυχείς για τα πάντα

Όπως και η γκρίνια, έτσι και το υπερβολικό άγχος είναι σπατάλη ενέργειας. Γι'αυτό ακολούθα την χρυσή συμβουλή: Αν ανησυχείς για κάτι που μπορείς να ελέγξεις, κάνε ο,τι μπορείς για να λυθεί το πρόβλημα. Αν πάλι δεν μπορείς να το ελέγξεις, τότε σταμάτα να αγχώνεσαι τζάμπα και εκμεταλλεύσου την ενέργειά σου για να κάνεις κάτι χρήσιμο. Δυστυχώς δεν γίνονται όλα όπως τα σχεδιάζουμε. Τουλάχιστον προσπάθησε να ασχολείσαι με αυτά που περνάνε από το χέρι σου!