Η περίοδος της εξεταστικής - ανεξάρτητα από το έτος που βρίσκεσαι - είναι καθοριστική για τις σπουδές σου. Δεν είναι υπερβολή! Με άλλον αέρα μπαίνεις στο επόμενο εξάμηνο όταν δε χρωστάς κανένα μάθημα ή 1 (ή άντε το πολύ 2) και φυσικά με άλλον αέρα συνεχίζεις όταν έχεις ήδη στην πλάτη σου 15 (και βάλε) χρωστούμενα μαθήματα. Θα πιεστείς για ένα διάστημα και μετά θα το ρίξεις πάλι στις βόλτες και στις βραδινές εξόδους, μην αγχώνεσαι! Τι πρέπει να αποφύγεις όμως και σ' αυτήν την εξεταστική;

1. Άσκοπες βόλτες και καφέδες. Έχεις όλο τον υπόλοιπο καιρό γι΄ αυτά. Μη τριγυρνάς όλη τη μέρα γιατί χάνεις ώρες που θα μπορούσες να συγκεντρωθείς στο βιβλίο σου. Αν περιμένεις να γίνει το θαύμα μετά απ' όλη τη μέρα που ήσουν στους δρόμους, γύρω στις 11 το βράδυ δηλαδή που έχεις ήδη αρχίσει να βαριέσαι, δεν έχει νόημα.

2. Ξενύχτι. Να κοιμάσαι καλά για να ξυπνάς από νωρίς, βάζε πρόγραμμα ώστε να ξεκινάς διάβασμα από το πρωί και να βγάζεις αρκετή ύλη μέσα στη μέρα. Αν πιστεύεις ότι μπορείς να διαβάσεις το ίδιο καλά μετά από ξενύχτι, ξέφρενο χορό και ποτό, τι να πώ ...  χαρά στο κουράγιο σου!

3. Εκδρομές, ταξίδια, ΣΚ σε σπίτια φίλων. Δε θα χαρείς τίποτα αν ξέρεις ότι μένεις πίσω στο διάβασμα, εκτός αν δε νιώθεις από τύψεις. Καλύτερα να περιμένεις να τελειώσει η περίοδος της εξεταστικής πριν κανονίσεις μερικά ταξίδια αναψυχής.

4. Διάβασμα με πολλά άτομα. Δεν αποκλείεται να βοηθήσει, ειδικά αν ανταλλάξετε σημειώσεις και καλύψετε ο ένας τα κενά του άλλου. Αν όμως το κάνετε περισσότερο '' διάβασμα - πάρτι - βάζουμε και λίγη μουσική να περνάει η ώρα'', απλώς χάνεις το χρόνο σου.

5. Γκάλοπ για το πόσο έχει διαβάσει ο καθένας. Να θυμάσαι ότι δεν κερδίζεις κάτι με το να ρωτάς τους πάντες '' μέχρι που έχεις φτάσει;'' ή ''αυτό το διάβασες;''. Κάθε φοιτητής εκτιμάει διαφορετικά την ύλη ανάλογα με την κρίση και τις ικανότητες του, το μόνο που καταφέρνεις είναι να αγχώνεσαι. Α και αυτούς που έρχονται αδιάβαστοι και δεν παίρνουν λιγότερο από 10, μην τους λαμβάνεις υπόψη!

6. Διαδρομή για βιβλιοθήκη 1 ώρα να πας, 1 ώρα να γυρίσεις. Κατά την περίοδο αυτή, κάθε ώρα είναι πολύτιμη, μη χάνεις χρόνο και ενέργεια με τις αποστάσεις. Μήπως να διαβάσεις στο σπίτι;

7. Μη δανείζεις βιβλία και σημειώσεις σε άτομα που δεν εμπιστεύεσαι ή που δε μένουν κοντά. Μπορεί να σε κρεμάσουν και τελικά να πας εσύ αδιάβαστη στο μάθημα!

8. Μη σπαταλάς όλο σου το διάλειμμα σε facebook και social media, ξεκούρασε λίγο τα μάτια σου από την οθόνη και πήγαινε καμιά (σύντομη) βόλτα. Μην ξεχάσεις να γυρίσεις μόνο!

9. Όχι εργασίες ανάμεσα στα μαθήματα της εξεταστικής. Οι συναντήσεις με τα παιδιά της ομάδας σου, οι επισκέψεις στη βιβλιοθήκη, οι διορθώσεις και η διαρκής συνεννοήση με τον καθηγητή θα σου σπαταλούν χρόνο από το διάβασμα. Καλύτερα να τελειώσεις με τις εργασίες, τουλάχιστον τις ομαδικές, πριν αρχίσουν οι εξετάσεις.

10. Μη διαβάζεις με το γλυκούλη συμφοιτητή που σου γυάλισε, δεν είναι ώρα να χαζεύεις τα ωραία του μάτια! Φλερτάρετε τον άλλο μήνα.