Εντάξει, θες να μιλήσουμε ειλικρινά; Κατανοούν όλοι ότι έριξες τρομερό διάβασμα για να περάσεις στην σχολή σου και θες να ξεφορτώσεις όση ενέργεια είχες μαζέψει, αλλά η ζωή προχωρά. Επιτρέπει να ξαποστάσεις, αλλά όχι για πολύ. Και κάποια λάθη που μπορεί να κάνεις τώρα θα σου εμφανιστούν μπροστά.

Ναι, το πρώτο έτος είναι αναγνωριστικό και μια μετάβαση, αλλά οφείλεις να του φερθείς σωστά. Δεν θες να φύγει η πρώτη χρονιά και να έχει 4-5 μαθήματα χρωστούμενα τουλάχιστον. Να ξέρεις ότι μια κακή πρώτη χρονιά σου χαλάει την μαγιά της τελευταίας. Η πιο κρίσιμη εξεταστική είναι μπροστά σου αν είσαι πρωτοετής ή και δευτεροετής. Μετά το τέλος των γιορτών και το συνεχές γλέντι καλείσαι να επανέλθεις άμεσα και να στρώσεις τoν ποπό σου. Πώς θα το καταφέρεις; Σου έχουμε – και γι΄αυτό – την λύση.

1.Απενεργοποιείς το Facebook. Τι; Δεν μπορείς; Κλείνεις το λάπτοπ. Όχι εντελώς, γιατί μπορεί αν χρειαστεί να ψάξεις κάτι στις ακαδημαϊκές ιστοσελίδες. Κατεβάζεις την οθόνη και την σηκώνεις μόνον γι΄αυτό. Ξέρω είναι δύσκολο. Βασικά η πρώτη φορά είναι το θέμα.

2.Δεν σκέφτεσαι την εξεταστική. Σκέφτεσαι τα δύο πρώτα μαθήματα που θα δώσεις. Είναι η πρώτη σου κρυάδα αν είσαι πρωτοετής και συνήθως πέφτουν την πρώτη εβδομάδα. Σε αυτά στοχεύεις.

3. Βγάζεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα το οποίο βασίζεται στους εξής παράγοντες: 1) βαρύτητα μαθήματος, 2) μέγεθος θεωρίας, 3) είδος εξέτασης (πόσες ερωτήσεις έχει, πόσες επιλέγεις, προφορικά ή γραπτά κτλ.), 4) αυστηρότητα καθηγητή στο λακωνίζειν ή το εμβαθύνειν. Εξυπακούεται ότι η αρχή σου έχει γίνει 10 μέρες πριν την έναρξη. Αν δεν έχεις μυρωδιά από τα πρώτα δύο μαθήματα η αρχή σου θα γίνει…ΧΤΕΣ!

4.Δίνεις οδηγίες στη μάνα και τον πατέρα για κανόνες του σπιτιού. Περνάς ένα δύσκολο εμπόδιο και χρειάζεσαι απόλυτη συγκέντρωση. Το σπίτι λειτουργεί για την ηρεμία σου.

5. Αυτό το Σαββατοκύριακο δεν έχει έξοδο. Προτίμησε να βγεις Πέμπτη ή Παρασκευή που έχεις το πρωί μαθήματα και θα χαθεί η μέρα. Την Παρασκευή όχι ξενύχτι. Κοιμάσαι καλά, ξυπνάς και χτίζεις ένα πρόγραμμα 6-7 ωρών. Όχι συνεχόμενο. Το σπας όπως σε βολεύει. Σε αυτές τις ώρες έχεις βγάλει δύο φορές την ύλη του μαθήματος, ίσως και τρεις. Την Κυριακή το ίδιο. Δεν είναι θέμα αυστηρότητας. Αλλά το να μην βγεις το Σαββατόβραδο είναι δείγμα αυτοέλεγχου, θέλησης που έχεις και δύναμης. Άσε που τα επόμενα ΣΚ θα διαβάζεις παρέα με τις φίλες σου. Εκεί περισσότερο θα λειτουργεί σαν προσομοίωση προφορικής εξέτασης και θα βλέπεις νέες οπτικές παρά θα αποστηθίζεις.

6. Θέσε έναν στόχο. Αν δίνεις 6 μαθήματα το 5 είναι σχεδόν τέλειο, το 4 καλό. Όχι πιο κάτω. Μπορείς να κάψεις και ένα, συνήθως αυτό που είναι ανάμεσα σε δύο. Το διαβάζεις πολύ χαλαρά για να πάρεις την πρώτη ιδέα και πας να το δώσεις για να διερευνήσεις. Τον Σεπτέμβρη θα το περάσεις στάνταρ.

Άντε, καλή αρχή και με τις ευχές όλου του Y-olo.gr