Αφού αποφοιτήσεις από τη σχολή σου, ξεκινάει ένα πάρτι συναισθημάτων. Νιώθεις χαρά και ανακούφιση, είσαι περήφανη που τα κατάφερες, ηρέμησες που πέρασε κι αυτό. Από την άλλη, τώρα έρχεται το τέλος της ανεμελιάς, γεμίζεις άγχος, ψάχνεσαι, αναρωτιέσαι τι θα κάνεις σ' αυτή τη ζωή και τι θα απογίνεις. Αν πέρασα αυτή τη φάση μετά το πτυχίο μου; Αμέ, δυο χρόνια μετά, ακόμη την περνάω.

Ορίστε που κατέληξα αυτά τα 2 χρόνια:

1. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Προφανώς και δεν περιμέναμε μια συνέντευξη για να μας το μάθει αυτό, αλλά αν το καλοσκεφτείς, κάθε υποψήφιος έχει άλλο χαρακτήρα, άλλα εφόδια, άλλη στάση ζωής. Αν πάρεις μια θέση ή κληθείς για 2η και 3η συνέντευξη, ξέρεις πόσο καλύτερη μπορεί να είσαι από τόσα διαφορετικά άτομα όσον αφορά στη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Δεν παίρνεις μια ικανοποίηση απ' αυτό; Έλα παραδέξου το.

2. Τα όνειρα και οι επιθυμίες αλλάζουν. Από αλλού ξεκίνησες, αλλού βλέπεις να καταλήγεις. Καλώς ή κακώς, όσο βρίσκεσαι ακόμη στο σχολείο και είσαι ένα βήμα πριν δηλώσεις σχολή, δεν ξέρεις την αγορά εργασίας και τις μελλοντικές ανάγκες σου. Μην αγχώνεσαι που αλλάζουν τα θέλω σου, να χαίρεσαι που δεν έχεις ακόμη τα ίδια μυαλά που είχες στο σχολείο.

3. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Κάποια στιγμή όπως θα γίνει - θα το δεις! Μετά από άπειρα βράδια που ξενύχτησες κοιτώντας αγγελίες, μετά από τόσα βιογραφικά που έστειλες, τόσες συνεντεύξεις που πήγες, τόσες φορές που πετάχτηκες μέχρι το ταβάνι επειδή απλά χτύπησε το κινητό σου, θα έρθει αυτό το καλό πράγμα που τόσο ήθελες, αυτή η δουλειά που σου ταιριάζει 100%.

4. Η απόρριψη μπορεί να σε βοηθήσει. Μην το γελάς! Μπορεί να σε κάνει να ψαχτείς περισσότερο, να γραφτείς σε σεμινάρια, να βρεις κάποια συμπληρωματική σχολή ή ένα καλό μεταπτυχιακό. Θα φας ένα "εργασιακό χαστούκι" που τελικά θα σου κάνει πολύ καλό.

5. Οι γνωριμίες είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Κάπως έτσι θα βρεις τη δουλειά που ήθελες ή θα γνωρίσεις κόσμο που θα σου ανοίξει πόρτες. Γνώρισε κόσμο, κράτα επαφές, γίνε κοινωνική για το καλό σου. Κάπου εδώ, ευχαριστούμε το facebook για το καλό που μας κάνει.

xx