Η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων μόνο ευχάριστη δεν είναι. Αρκετό τρέξιμο, πολύ άγχος, γραφειοκρατία, απορίες, αγωνία, διορθώσεις και τα σχετικά. Θεωρείς ότι έχεις κάνει την καλύτερη επιλογή, έχεις καθίσει με τις ώρες για να σκεφτείς τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, έχεις συζητήσει ώρες ατελείωτες με τους γονείς σου και η στιγμή που περίμενες είναι πιο κοντά από ποτέ. Είτε πρόκειται για τις προπτυχιακές είτε για τις μεταπτυχιακές σου σπουδές, καλό θα ήταν να θυμάσαι τα παρακάτω όταν είσαι ένα βήμα πριν κάνεις την αίτηση σου!

1. Δε χρειάζεται να αγχωθείς αν δεν είσαι ανακατεμένη σε πολλές δραστηριότητες. Τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού (κι αν όχι όλα, σίγουρα αρκετά από αυτά) δίνουν αρκετή βάση σε όσα έχεις πετύχει εσύ από μόνη σου. Η εθελοντική δουλειά μετράει αρκετά, οι πρακτικές, διάφορες εμπειρίες, οι οργανώσεις που σ' ενδιαφέρουν και αποτελείς τμήμα τους και τα λοιπά. Μην πανικοβληθείς αν δε σου έρθει κάτι στο μυαλό! Μπορείς να γράψεις για τα θέματα που σε ευαισθητοποιούν και τις ενέργειες που θα ήθελες ιδανικά να κάνεις αν είχες την ευκαιρία - πχ εθελοντική εργασία σε κάποιο ίδρυμα. Να ξέρεις όμως πως ένας καλός βαθμός πτυχίου ή τα πτυχία ξένων γλωσσών που έχεις είναι αυτά που θα παίξουν καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή σου.

2. Μην αποκλείεις ένα πανεπιστήμιο επειδή πιστεύεις ότι δε θα σε πάρουν. Αν η αίτηση σου δεν απαιτεί κάποιο αστρονομικό ποσό, θα σου έλεγα να κάνεις τα χαρτιά σου γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να μην είχες το μέσο όρο που ζητούσαν, αλλά μπορεί να βρουν κάποια άλλα στοιχεία που θα τους κάνουν να σε καλέσουν για συνέντευξη ή να σε δεχτούν.

3. Δεν έχει σημασία αν δεν έχεις γνωστούς ή αν το άτομο που επικοινωνείς για την αίτηση σου δε δείχνει να πεθαίνει για σένα. Ξέρεις με πόσα άτομα επικοινωνεί καθημερινά; Ακόμη και να ήταν πιο φιλική/ός μαζί σου, δε σου λέει κανείς ότι έχει κάποιο λόγο στο αν θα σε πάρουν ή όχι. Το πιο πιθανό είναι να περιορίζεται η δύναμη του ατόμου στο χώρο του γραφείου του.

4. Να διπλοτσεκάρεις την αίτηση σου. Και στο λέει κάποια που έφτιαξε και έστειλε βιογραφικό ενώ είχε κάνει λάθος στην ημερομηνία γέννησης της (ναι άθελα μου έκρυβα μερικούς μήνες). Διάβασε τα στοιχεία σου ξανά και ξανά, ειδικά εκείνα τα κουτάκια που περιέχουν νούμερα ή τα άλλα που είναι πολλαπλής επιλογής - πιστεύω ότι εκεί γίνονται τα περισσότερα λάθη. Α και τους αναγραμματισμούς να προσέξεις, δε θα σε πάρουν στα σοβαρά αν έχεις γράψει λάθος το όνομα σου.

5. Οργανώσου όσο ποτέ. Φτιάξε ένα φάκελο για κάθε πανεπιστήμιο. Σημείωνε τις πληροφορίες που παίρνεις καθώς και τα στοιχεία που διαφοροποιούν τα πανεπιστήμια μεταξύ τους. Μπορεί το σκορ στο IELTS να διαφέρει από τη μια σχολή στην άλλη!

6. Με τις εκθέσεις τι παίζει; Μη γράφεις πολλά (τουλάχιστον όχι περισσότερα απ' όσα ζητάνε) και ζήτησε από κάποιον να διαβάσει την έκθεση σου και να τη διορθώσει, η καθηγήτρια που σου έκανε αγγλικά στο σχολείο ή το φροντιστήριο είναι ο άνθρωπος σου. Ακόμη κι ένα γράμμα να σου έχει ξεφύγει, γιατί να μην το διορθώσεις πριν το στείλεις; Δε θα πάρει πολλή ώρα φαντάζομαι.

7. Βάλε το ομαδικό σου πνεύμα να δουλέψει (και το DNA της κατασκοπίας). Πριν κάνεις αίτηση, ψάξε ακόμη και στο facebook για άτομα που έχουν σκοπό να κάνουν αίτηση, που σπουδάζουν ήδη ή που αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο που σ' ενδιαφέρει. Κάθε πληροφορία από ένα τέτοιο άτομο είναι τρομερά χρήσιμη. Μην επηρεαστείς όμως, γιατί ο καθένας έχει άλλο μέτρο σύγκρισης. Μάζεψε γνώμες όμως!

xx