Η ιταλική εταιρεία της μόδας εγκαινιάζει το Πρόγραμμα Ισχυροποίησης Γυναικών, μια μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία με την οποία υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών σε όλον τον κόσμο.

«Να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων και η ισχυροποίηση όλων των γυναικών και κοριτσιών» αυτό αναφέρεται στον πέμπτο από τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, σχετικά με τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης. Αυτός είναι πλέον και ο στόχος της United Colors of Benetton η οποία στις 22 Οκτωβρίου εγκαινίασε το Women Empowerment Program, το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Γυναικών, σύντομα το WE Program, χάρη στο οποίο, μέσα στα επόμενα χρόνια, έχει σκοπό να ανοίξει τον δρόμο και να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών σε όλον τον κόσμο.

Ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2015, οι Στόχοι Βελτίωσης των Συνθηκών Διαβίωσης του ΟΗΕ στοιχειοθετούν τον οδηγό με τη βοήθεια του οποίου θα εκλείψει η φτώχεια και θα δημιουργηθούν οι ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή για όλους, ενώ παράλληλα θα προστατεύεται ο πλανήτης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Benetton επέλεξε για τη δική της στρατηγική την ισότητα των δύο φύλων και την ισχυροποίηση των γυναικών. Με επίκεντρο τους ανθρώπους η στρατηγική συμπεριλαμβάνει ακόμα τη δέσμευση για εγγυημένη ποιότητα αγαθών, ασφάλεια των καταναλωτών και κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες αλυσίδες προμηθειών.

Τα τελευταία 15 χρόνια πολλά έχουν γίνει για τα δικαιώματα των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά πολλά χρειάζεται ακόμα να γίνουν. Από όλες τις εν ζωή γυναίκες του πλανήτη 250 εκατομμύρια παντρεύτηκαν πριν τα 15 τους χρόνια. Ο μισός γυναικείος πληθυσμός απασχολείται σε παράνομη εργασία ή εργασία χωρίς αμοιβή. Περίπου 31 εκατομμύρια κοριτσιών σε σχολική ηλικία δεν πηγαίνουν σχολείο και κάθε δύο λεπτά μία γυναίκα πεθαίνει από αίτια που έχουν σχέση με εγκυμοσύνη ή τοκετό.

Ένα θεμελιώδες βήμα στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των γυναικών παγκοσμίως είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ικανοποιητικά πληρωμένη εργασία, σε αποδεκτό εργασιακό περιβάλλον, με επιπρόσθετα μέτρα υποστήριξής τους, ώστε να μπορούν να κατοχυρώσουν κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα για αυτές και τις οικογένειές τους.

Το WE Program της Benetton ξεκινά από αυτό το σημείο και το project για το Βιώσιμο Επίπεδο Διαβίωσης, μία πενταετής 2 εκατομμυρίων επένδυση, αφορά στη βιωσιμότητα των γυναικών στον τομέα του έτοιμου ενδύματος. Το project εφαρμόζεται στο πλαίσιο των δημόσιων/ιδιωτικών συνεργασιών που προωθούνται μέσα από τους Στόχους Βελτίωσης των Συνθηκών Διαβίωσης του ΟΗΕ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη.

Το πρώτο βήμα αυτής της σπουδαίας πρωτοβουλίας θα αφορά δραστηριότητες γυναικών που απασχολούνται στον τομέα του έτοιμου ενδύματος: προγράμματα εκπαίδευσης με βάση το φύλο, βασικά δικαιώματα και οικονομική βιωσιμότητα για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, ειδικά προγράμματα σε εργοστάσια για τις εργαζόμενες μητέρες και τα παιδιά τους, μικρές πιστώσεις και οικονομική βοήθεια σε δραστηριότητες, υπεράσπιση και επικοινωνία για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το WE Program της Benetton δεν σταματά εδώ. Το project για ένα Βιώσιμο Επίπεδο Διαβίωσης θα ακολουθήσουν συνεργασίες χάρη στις οποίες θα αντιμετωπιστούν τα θέματα ισότητας, όπως είναι αυτό των ίσων ευκαιριών στην εργασία, ο ηγετικός ρόλος και η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων, πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική εκπαίδευση και υγεία για γυναίκες και κορίτσια, καθώς και η καταστολή όλων των ειδών βίας σε βάρος την γυναικών.

 

Το WE Program της Benetton έχει τις ρίζες του στην μακρόχρονη κοινωνική δέσμευση της ιταλικής εταιρειας της μόδας και έχει σκοπό να την εξελίξει προκειμένου να αναγνωρίσει ότι η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα δεν είναι μόνο ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ένα αναγκαίο βήμα προς το χτίσιμο ενός ειρηνικού, ευημερούντος και βιώσιμου κόσμου για όλους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

we.benetton.com

benettongroup.com/media-press

benetton.com

facebook.com/benetton  

twitter.com/benetton

youtube.com/benetton

 

        

 

       

Για το WE Program:

Το WE Program (Πρόγραμμα Ισχυροποίησης Γυναικών) είναι το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της Benetton Group για τη βιωσιμότητα που στοχεύει στην υποστήριξη και την ισχυροποίηση των γυναικών σε όλον τον κόσμο.

Για να πραγματοποιήσει το στόχο της για την ισότητα των δύο φύλων και την ισχυροποίηση των γυναικών η Benetton Group ταυτοποίησε πέντε προτεραιότητες κλειδιά σε συμφωνία με την ατζέντα του ΟΗΕ:

  • Βιώσιμο επίπεδο διαβίωσης: οι γυναίκες πρέπει να έχουν αξιοπρεπή δουλειά σε ασφαλές περιβάλλον και να έχουν πρόσβαση σε οικονομικές πηγές και κοινωνική ενίσχυση που θα επιτρέπει στις ίδιες και τις οικογένειες τους να απολαμβάνουν ευημερία.
  • Κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και ίσες ευκαιρίες: πρέπει να δοθεί τέλος σε όλων των ειδών τις διακρίσεις. Γυναίκες και κορίτσια πρέπει να απολαμβάνουν ίσων ευκαιριών με τους άντρες και τα αγόρια στην εργασία, την ηγεσία και τη λήψη των αποφάσεων. Πρέπει να παίζουν ρόλο στο χτίσιμο της ειρήνης και να έχουν πλήρη πρόσβαση στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας.
  • Ποιοτική μόρφωση: όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να αποκτούν την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής, επαγγελματικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
  • Υγεία: γυναίκες και κορίτσια πρέπει να έχουν πρόσβαση σε προσιτή και επαρκή περίθαλψη. Ιδιαίτερα σε θέματα σεξουαλικής υγείας και αναπαραγωγής.
  • Αγώνας κατά της βίας: μέχρι το 2030 όλες οι μορφές βίας σε βάρος των γυναικών και κοριτσιών σε δημόσιους ή ιδιωτικούς τομείς πρέπει να κατασταλούν. Αυτό αφορά το trafficking, τη σεξουαλική και άλλου είδους εκμετάλλευση και τις επιβλαβείς τακτικές όπως η κλειτοριδεκτομή και ο γάμος μεταξύ παιδιών.