Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη σε εκτρώσεις.

Ο συνολικός αριθμός των αμβλώσεων υπολογίζεται κατά μέσο όρο στις 80.000 σε ετήσια βάση.
Μία στις δυο εκτρώσεις στην Ελλάδα αφορά σε ανήλικες γυναίκες που δεν έχουν καν συμπληρώσει το 18ο  έτος της ηλικίας τους.

Με άλλα λόγια, 40.000 κορίτσια, κάθε χρόνο στην Ελλάδα, επειδή δεν έβαλαν προφυλακτικό γιατί είπανε «έλα, μωρέ, δεν θα πάθω τίποτα» ή για να μην τις πούνε «ξενέρωτες», επειδή δεν είχαν ενημερωθεί σωστά, επειδή συμπεριφέρθηκαν ανώριμα, επειδή δεν σκέφτηκαν, πριν κάνουν σεξ, οδηγούνται στο χειρουργείο για μία έκτρωση.

Θα μου πεις, τελειώνει η ζωή με μια έκτρωση; Όχι,φυσικά. Λάθη συμβαίνουν, και είναι ανθρώπινα. Γιατί όμως να μην αποφύγεις ένα άκρως δυσάρεστο συναίσθημα που μπορεί να έχει συνέπειες στο σώμα και στην ψυχολογία σου;

Πριν κάνεις σεξ χωρίς προφυλακτικό, λοιπόν σκέψου τα παρακάτω:


1. Σύμφωνα με τους γιατρούς, μια έκτρωση ενδέχεται να επιφέρει επιμολύνσεις, αιμορραγίες, διάτρηση της μήτρας και ρήξη του τραχήλου της μήτρας. Στις μόνιμες παρενέργειες η πιο συχνή είναι η στειρότητα, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 3% μέχρι 5% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση.

2. Τα τελευταία χρόνια, σημαντικές μελέτες Αμερικανών επιστημόνων, ενοχοποιούν τις εκτρώσεις για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

3. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως μια γυναίκα μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά στην ψυχολογία της, πριν από την έκτρωση, κατά τη διάρκειά της και μετά απ’ αυτή.
-Πριν από την επέμβαση είναι συχνό το φαινόμενο γυναικών που βασανίζονται από αμφιβολίες σε σχέση με την ορθότητα ή μη της απόφασης για μια έκτρωση, με συνέπεια να καταλαμβάνονται από φόβο, άγχος, αϋπνίες και ενοχές.
-Tο άγχος, οι φόβοι και οι ενοχές συνοδεύουν συνήθως τις γυναίκες και κατά τη διάρκεια της επέμβασης. 
-Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις εμφανίζονται μετά την έκτρωση καθώς το 44% παρουσιάζουν νευρικές διαταραχές, το 36% διαταραχές ύπνου, το 30% – 50% προβλήματα στη σεξουαλική ζωή, το 25% επισκέπτονται ψυχίατρο – 60% αναφέρουν ιδεασμό αυτοκτονίας, το 28% από αυτές επιχειρεί αυτοκτονία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, και για πολλούς περισσότερους, καλό θα ήταν να αποφύγεις να φτάσεις στο σημείο της έκτρωσης... Προφυλακτικό, λοιπόν ή επείγουσα αντισύλληψη.

Επίσης, δες εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.