Βαφόμαστε για τόσους λόγους, για τον εαυτό μας, για το αγόρι μας, για να μας δει προσεγμένη η φίλη μας. Μπορεί να νυστάζουμε φρικτά κάθε πρωί αλλά θα κάνουμε φιλότιμη προσπάθεια να βάλουμε μάσκαρα - άντε και eyeliner- μήπως και δείξουμε λίγο πιο περιποιημένες στο γραφείο. Όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα σημάδι ανασφάλειας, βασικά γιατί να είναι έστω και ελάχιστα ανασφάλεια; Είναι απλά η γυναικεία φύση, όπως και τα κοσμήματα, τα ρούχα, τα αξεσουάρ, οι τσάντες, τα πολλά παπούτσια. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία μας που το makeup ούτε θα τα δημιουργήσει από το πουθενά, ούτε θα τα αντικαταστήσει. Ποιά είναι αυτά;

1. Οι φιλοδοξίες - Μια γυναίκα χωρίς φιλοδοξίες είναι μια βαρετή γυναίκα. Στις φιλοδοξίες δεν υπάρχουν όρια, μπορεί να αφιερώνεται στο χορό ή στη γυμναστική ή στη δουλειά της ή στο διάβασμα ώστε να πάει ένα βήμα πιο μπροστά από εκεί που ήδη είναι. Όπου φιλοδοξίες, βάλε όνειρα και στόχοι. 

2. Οι ευαισθησίες - Αν δεν αγαπάει τους γύρω της, τους φίλους της, την οικογένεια της και αν δε έχει ευγενική ψυχή, όντως μπορεί να χρειαστεί λίγο makeup παραπάνω. Αν δεν έχει αισθήματα για τους άλλους, πώς θα έχουν και οι άλλοι για εκείνοι; Μια καλή πράξη, μια ευγενική χειρονομία, ακόμη και ένα χαμόγελο ναι θα σε κάνουν την πιο όμορφη κοπέλα του πλανήτη.

3. Το μυαλό - Και ας μην ξέρει να λύνει μαθηματικές εξισώσεις (μου ήταν αδύνατο να γράψω το αντίθετο, μιας και δεν ξεπέρασα ποτέ τους τραγικούς βαθμούς μου στη γεωμετρία). Και πάλι όμως, το να της κόβει στον τομέα που ανήκει, όποιος κι αν είναι αυτός. Ο μύθος της όμορφης γυναίκας που δεν έχει μυαλό, είναι πέρα για πέρα ξεπερασμένος. Μια γυναίκα που δε βρίσκει χρόνο για να βελτιώσει τον εαυτό της, είναι σαν έναν συγγραφέα που δε διαβάζει ποτέ βιβλία. Οι γνώσεις μπορούν να κάνουν ένα άτομο τρομερά γοητευτικό, ακόμη κι αν δε βοηθάει η εμφάνιση του.

4. Η ενέργεια - Η χαρά της γυναίκας, το χιούμορ της, η διάθεση της να κάνει πράγματα, οι ευκαιρίες για εμπειρίες και η θέληση της να μοιραστεί στιγμές μπορούν να της δώσουν πολλούς - πάρα πολλούς - πόντους. Κανείς δε θέλει ένα μονίμως αρνητικό άτομο στην παρέα του. Προφανώς και δε γίνεται να είσαι μέσα στην τρελή χαρά όλη τη μέρα, δε θα ήταν και φυσιολογικό άλλωστε. Η μιζέρια και η αρνητικότητα πάντως, σε κάνουν να δείχνεις άσχημη ακόμη κι αν είσαι κορμί θανατηφόρο. Α και να τραγουδάει στο μπάνιο, αυτό κι αν της δίνει ενέργεια!

5. H αυτοπεποίθηση - Η σιγουριά που έχει μια γυναίκα για τον εαυτό της, όχι δεν εννοώ να καβαλήσει το καλάμι, μιλάω για την άλλη τη σιγουριά, την καλή. Να έχει αυτογνωσία, να ξέρει τι αξίζει και να μην περιμένει κανέναν να της το επιβεβαιώσει. Η αυτοπεποίθηση δεν έχει ανάγκη από επίδειξη και προκλητική συμπεριφορά, αλλιώς γκρεμίζει ταυτόχρονα και όλα τα παραπάνω.