Αναβλητικότητα είναι μία λέξη η οποία στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων σημαίνει κακή διαχείριση χρόνου ή ακόμα και τεμπελιά. Σύμφωνα με έρευνα, αναβλητικότητα σημαίνει να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην άμεση και επείγουσα ανάγκη διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων, παρά στην ανάληψη του έργου. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα, βέβαια, αναφέρεται στους ανθρώπους οι οποίοι αναβάλλουν συνεχώς τις δουλειές και τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα στο τέλος να μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να τις ολοκληρώσουν.

«Ό,τι δεν αρχίζει σήμερα, ποτέ δεν τελειώνει αύριο»

Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος.

       

Η χρόνια αναβλητικότητα σχετίζεται συχνά με συναισθήματα ανασφάλειας, άγχους και είναι μια υποσυνείδητη απόπειρα αυτοπροστασίας. Ένα άτομο το οποίο αναβάλλει συνεχώς τις υποχρεώσεις του, προσπαθεί να διατηρήσει μία καλή ψυχική υγεία και να αποφύγει τυχόν αρνητικά συναισθήματα. Για παράδειγμα, ένα συναίσθημα που σχετίζεται με την αναβλητικότητα είναι το άγχος για αποτυχία. Το άτομο φοβάται να αποτύχει και να κριθεί και γι’ αυτό δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις, καταλήγοντας στην απραξία. Συνήθως, αυτά τα άτομα έχουν χαμηλά επίπεδα αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης. Παράλληλα, ένας άλλος παράγοντας που τροφοδοτεί τη συμπεριφορά της αναβολής είναι η δυσκολία αυτοελέγχου.

       

Επιπλέον, ένας ακόμα λόγος της αναβλητικότητας είναι ο φόβος του αποχωρισμού. Το άτομο παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως χρειάζεται να φύγει από μια συντροφική σχέση, αναβάλλει τον χωρισμό. Αυτό γίνεται γιατί νιώθει και πιστεύει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνο του και μονίμως βασίζεται σε κάποιον άλλον. Το ίδιο αίσθημα μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και στο εργασιακό περιβάλλον και γενικότερα σε μια συνθήκη με την οποία το άτομο είναι έντονα συνδεδεμένο.

«Όταν έχεις να ανέβεις ένα βουνό, μη νομίζεις ότι θα γίνει μικρότερο αν περιμένεις»

H. Jackson Brown, Jr., Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας.

       

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αναβλητικότητας.

Για παράδειγμα:

  • Η δημιουργία μιας λίστας με υποχρεώσεις και στόχους που πρέπει να ολοκληρώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Θέσπιση ισχυρών, αλλά ρεαλιστικών, στόχων.
  • Η απομάκρυνση, για κάποιες ώρες την ημέρα, από αντικείμενα τα οποία μας αποσπούν την προσοχή (π.χ. κινητό τηλέφωνο).
  • Τέλος, η βοήθεια από κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε για ποιον λόγο η αναβλητικότητα έχει γίνει για εμάς τρόπος ζωής.