Το μαύρο  χρώμα τους μας κάνει να φτύνουμε τρεις φορές μόλις τις δούμε και το βλέμμα τους λένε οτι μπορεί να μας υπνωτίσει. Αλήθεια γιατί οι μαύρες γάτες κάνουν την ανάσα μας να κόβεται και την προκατάληψη να χτυπάει κόκκινο;

Οι γάτες είναι ένα από τα ζώα που έχουν συνδεθεί πολύ στενά με την Ιστορία αλλά και τους θρύλους. Ειδικά για τις  μαύρες γάτες έχουν γραφτεί διάφορα ενώ συχνά τους έχουν αποδοθεί ακόμα και υπερφυσικές δυνατότητες, του τύπου, βλέπουν την αύρα ενός ανθρώπου, μπορούν να προβλέψουν ένα σεισμό ή μεγάλες καταστροφές, μπορούν να δουν το φάντασμα ενός πεθαμένου  αλλά κυρίως ότι φέρνουν γλωσσοφαγιά και γρουσουζιά! Οι μαύρες γάτες είναι τελευταίες στη λίστα των μικρών ζώων συντροφιάς που θα έπαιρνε κάποιος στο σπίτι του.

Εχουν θεωρηθεί μυστήριες, δαιμονικές ή και ότι προκαλούν σίγουρη κακοτυχία. Ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους αλλά και τους διαφορετικούς πολιτισμούς  δεν είναι και πολύ επιθυμητές και σίγουρα είναι κυνηγημένες .

Κι αυτό ίσως γιατί  μοιάζουν με μικρό πάνθηρα.Με τις κινήσεις τους φαίνεται ότι κινούνται ταχύτερα και ξεγλυστρούν στο σκοτάδι, ή γιατί το τρίχωμα τους, τους δίνει τη δυνατότητα σχεδόν να εξαφανίζονται στο σκοτάδι. Σε όλους μας έχει τύχει να δούμε κάτι να περνάει αστραπιαία από μπροστά και να μένουμε με την απορία για το τι ήταν (ίσως ήταν μια μαύρη γάτα!)

Οι μαύρες γάτες είναι τελευταίες στη λίστα των μικρών ζώων συντροφιάς που θα έπαιρνε κάποιος στο σπίτι του.

 

Ηξερες ότι:

  • H σύνδεση της  μαύρης γάτας με την κακοτυχία έρχεται από την αρχαία Βαβυλώνα και την Εβραϊκή μυθολογία. Αυτός ο θρύλος παρομοιάζει τον κύκλο που κάνει η μαύρη γάτα καθώς κάθεται παρέα με το διάβολο. 
  • Στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία λέγεται ότι αν μαύρη γάτα διασχίσει ένα φεγγαρόλουστο μονοπάτι, αυτό σημαίνει θάνατο από επιδημία.
  • Στην Ινδία οι μαύρες γάτες συνδέονταν με τη μετεμψύχωση. Πίστευαν ότι όταν έχει γίνει μια μετεμψύχωση, η ψυχή αυτή μπορεί να ελευθερωθεί αν ρίξεις μια μαύρη γάτα ζωντανή (μπλιάχ)  σε ένα φούρνο.
  • Μια παράδοση της Βεγκάλης λέει ότι μια γυναίκα μπορεί να ανταλλάξει την ψυχή της με μια μαύρη γάτα, και από εκεί και πέρα ότι κακό συμβεί στη γάτα θα το πάθει κι η γυναίκα.
  •  Θρύλοι και των Σκανδιναβών και των Αγγλοσαξόνων αναφέρουν ότι αν μαύρη γάτα διασχίσει το δρόμο τότε ο πιο ασφαλής δρόμος για τον περαστικό είναι γυρίσει πίσω στο σπίτι του.
  • Στην Κίνα, οι  μαύρες γατών σημαίνουν αρρώστια και φτώχεια.
  •  Το 16ο αιώνα στην Ιταλία και τη Γερμανία οι άνθρωποι πίστευαν ότι αν μια μαύρη γάτα καθίσει στο κρεβάτι ενός αρρώστου τότε αυτός θα πεθάνει. Επίσης αν στην κηδεία αυτού του ατόμου εμφανίζονταν μαύρη γάτα τότε αυτό σήμαινε ότι σύντομα θα πεθάνει και άλλο μέλος της οικογένειας.
  • Στη Φινλανδία πιστεύονταν ότι οι μαύρες γάτες μετέφεραν τις ψυχές των πεθαμένων στον άλλο κόσμο, ενώ οι Κέλτες πίστευαν ότι οι μαύρες γάτες ήταν ενσαρκώσεις όντων που είχαν τη δυνατότητα της πρόβλεψης.
  • Κατά το Μεσαίωνα οι μαύρες γάτες καίγονταν στην πυρά όπως και οι μάγισσες επειδή πίστευαν ότι είχαν υπερφυσικές δυνάμεις. Πολλές φορές μάλιστα καίγονταν στη φωτιά αφού πρώτα τις είχαν δέσει σε ένα ξύλο.
  • Επίσης λέγεται ότι οι μαύρες γάτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τη μορφή τους και μπορούν να επικοινωνούν με το διάβολο.(μπρρρρ!!!)

Το μαγικό ξόρκι

 Και επειδή όλα είναι πιθανά την επόμενη φορά που θα συναντήσεις στο δρόμο σου μία μαυρόγατα  ένα καλό ξόρκι δεν βλάπτει!

"Μαύρη γάτα πέρασε από το δρόμο μου.
Φέρε τύχη στο σπιτικό μου,
Και όταν λείπω απ' το σπίτι μου
Δώστη μου όπου κι αν γυρνώ."

Αφού πεις το ξόρκι άφησε καλού κακού τη γάτα να φύγει ανενόχλητη!