Πολλά μυστηριώδη περιστατικά από τα αρχαία χρόνια εκστασίαζαν, προβλημάτιζαν ή προκαλούσαν δέος στον άνθρωπο, ο οποίος τις περισσότερες φορές αδυνατούσε να τα κατανοήσει. Ομως αυτές οι φυσικές εκδηλώσεις, ότι κι αν τις προκαλούσε, παραμένουν διαχρονικά φαινόμενα που συνεχίζουν να εμφανίζονται αναταράσσοντας την ηρεμία της καθημερινότητάς μας και προκαλώντας την κοινή λογική που πασχίζει με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα να τα κατανοήσει και να τα επεξηγήσει. Ενα από τα πιο πρόσφατα, είναι οι μυστηριώδεις γιγάντιοι κρατήρες που εντοπίσθηκαν στην Σιβηρία.



Η Σιβηρία, αυτό το αινιγματικό για πολλούς λόγους τμήμα της Ρωσίας, φαίνεται πως κρύβει αρκετά μυστικά τα οποία εικάζεται πως σκεπάζονται και από τους πάγους στους πόλους, που ενδεχομένως εμπεριέχουν απαντήσεις για την μακραίωνη ιστορία του ανθρώπου, των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στη γη, αλλά και τις φυσικές διαδικασίες που επηρέασαν την εξέλιξη των ειδών και του κλίματος στον πλανήτη μας. Πρόσφατα, στα βόρεια της Σιβηρίας, εμφανίστηκαν τρεις γιγάντιοι μυστηριώδεις κρατήρες για τους οποίους κάποιοι είπαν ότι θα μπορούσαν να προϋπάρχουν και παρέμεναν απλά απαρατήρητοι. Ωστόσο, αυτή η εξήγηση δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή καθώς η περιοχή για πολλούς λόγους επιτηρείται στενά από τις Ρωσικές κρατικές υπηρεσίες.Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί για αυτούς τους γιγάντιους κρατήρες είναι αρκετές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο να δημιουργήθηκαν από σφοδρή πρόσκρουση μετεωριτών.


Ομως, αυτές οι τεράστιων διαστάσεων τρύπες που φτάνουν σε βάθος ακόμα και τα 70 μ. κι έχουν ανάλογων διαστάσεων πλάτος, δεν περιέχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι δημιουργήθηκαν από πρόσκρουση κάποιου εξωγήινου αστρικού σώματος. Αυτό είχε ως συνέπεια να αναπτυχθούν αρκετές συνωμοσιολογικές θεωρίες, πολλές από τις οποίες ενδεχομένως αγγίζουν τα όρια της υπερβολής. Κι ενώ οι ειδικοί μιλούν για την πιθανότητα να σχηματίστηκαν οι συγκεκριμένοι κρατήρες από ένα φυσικό γεωλογικό φαινόμενο καταβύθισης που ονομάζουν (Permanfrost), κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι οι καταβόθρες μπορεί να οφείλονται σε πειραματικές δοκιμές εξόρυξης πετρελαίου με την μέθοδο fracking.


Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, δηλαδή αυτή της φυσικής καταβύθισης τμήματος του εδάφους, αυτό συμβαίνει όταν διαφοροποιούνται οι υφιστάμενες χαμηλές θερμοκρασίες στο έδαφος και το υπέδαφος, γεγονός που προκαλεί την αποσταθεροποίηση τμημάτων που καταβυθίζονται. Μια σειρά από τέτοιες τεράστιες καταβόθρες έχουν καταγραφεί σε αρκετά μέρη στον κόσμο, όπως και σε κατοικημένες περιοχές των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, σε πολλές από αυτές τις περιοχές δεν παρατηρούνται αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα έγκριτων τοπικών εφημερίδων. Η συγκεκριμένη επιστημονική εκδοχή που δημοσιεύθηκε και στην επιστημονική ιστοσελίδα Live Science, υιοθετείται από πολλούς Ρώσους γεωφυσικούς με επικεφαλής το διακεκριμένο επιστήμονα Vladimir Romanovsky, καθηγητή γεωφυσικής στο πανεπιστήμιο της Αλάσκα.


Η δεύτερη «συνωμοσιολογική» εκδοχή, αυτή της πιθανής εξόρυξης πετρελαίου με την μέθοδο fracking, δεν αποτελεί ένα τόσο ακραίο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ιδιαιτέρως εάν συνυπολογίσουμε τα γεωστρατηγικά παιχνίδια που αποσκοπούν στον έλεγχο των ενεργειακών πηγών.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία αποτελεί επιστημονική καινοτομία στην εξόρυξη πετραλαίου που είναι εγκλωβισμένη μέσα σε διάφορα πετρώματα και όχι σε πετρελαιοφόρους ορίζοντες, επιτυγχάνεται με το βομβαρδισμό του εδάφους με διάφορες χημικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν συγκεκριμένες χημικές αντιδράσεις που διασπούν τα πετρώματα, καθιστώντας πλέον αξιοποιήσιμους τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται μέσα τους. Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται ήδη εδώ και χρόνια στην Αμερική, όμως επεκτείνεται πλέον και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η πρώτη τρύπα που βρέθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου από βοσκούς Ταράνδων και προκάλεσε το ενδιαφέρον του παγκόσμιου Τύπου, έχει 80 μέτρα πλάτος και βρίσκεται στην Χερσόνησο Γιαμάλ, μία τοποθεσία που είναι γνωστή και ως «το τέλος του κόσμου».
Η περιοχή κατέχει μερικά από τα σημαντικότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ρωσίας και ο κρατήρας βρίσκεται είκοσι μόλις χιλιόμετρα από το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου Bovanenkovo…