Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο όλοι μπορούν να συμφωνήσουν είναι ότι η αγάπη χωρίς ανταπόκριση είναι δύσκολη. Όσο χρονών κι αν είσαι, το να έχεις μονόπλευρα αισθήματα για κάποιον είναι μία άσχημη εμπειρία. Γιατί ενώ ξέρεις ότι είναι λάθος, εξακολουθείς να το κάνεις; Γιατί συνήθως όταν ζητάς απεγνωσμένα αγάπη από κάποιον, καταλήγεις να σε ελκύει κάποιος που δεν μπορεί να σου την προσφέρει. Μην κυνηγάς ασιθήματα, δώσε τους τον χρόνο και την δυνατότητα να αναπτυχθούν μόνα τους.

Αυτοί είναι μερικοί λόγοι που εξηγούν γιατί μας ελκύουν και μας ενδιαφέρουν άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρουμε εμείς:

1. Ο αντίκτυπος της οικογένειας

Οι σχέσεις σου με τους γονείς σου επηρεάζουν αδιαμφισβήτητα τις ερωτικές σου σχέσεις ως ενήλικα. «Παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς να λαμβάνουν την απαραίτητη αγάπη και αναγκάζονταν να την επιζητούν από αλλού, είναι εκείνα που ως ενήλικες θα κυνηγούν ανθρώπους που δεν θα τους δίνουν σημασία. Θα τρέφουν κατά κάποιο τρόπο αισθήματα ανολοκλήρωτης αγάπης», είπε η Natasha Sandy ψυχαναλύτρια στο YouMatter! Phone Therapy.

2. Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αν δεν θεωρείς πως είσαι αρκετά καλός/ή ώστε να ελκύεις ανθρώπους που θέλουν να περνούν χρόνο μαζί σου, τότε σαμποτάρεις ο ίδιος τον εαυτό σου στο να είσαι διαθέσιμη μόνο για ανθρώπους που αδιαφορούν για σένα. Προβλήματα στην αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό οδηγούν σε τέτοιο είδους συμπεριφορές, ανέφερε η Vironika Tugaleva, συγγραφέας και ψυχοθεραπεύτρια.

3. Έχεις την τάση να θες να «επιδιορθώσεις» τους ανθρώπους

Μερικοί άνθρωποι αναζητούν κακούς χαρακτήρες ανθρώπων ώστε να τους επιδιορθώσουν και να τους βάλουν στον σωστό δρόμο. Αυτό είναι εξαρχής καταστροφικό και δυσλειτουργικό για την σχέση. Αν αυτό είναι που θες, δηλαδή να διορθώσεις και να αλλάξεις αυτόν που έχεις πλάι σου, τότε ίσως πρέπει να ξεκινήσεις με αλλαγές στον δικό σου εαυτό, γιατί το να θες να αλλάξεις κάποιον χωρίς την θέλησή του δεν είναι και πολύ φυσιολογικό.

4. Φοβάσαι την οικειότητα

Στην περίπτωση που αναζητάς μία σταθερή σχέση, βρίσκεις τον εαυτό σου να έχει ανασφάλειες και να φοβάται την οικειότητα με το άτομο εκείνο το οποίο δεν είναι και τόσο σίγουρο για τις προθέσεις του ή σε παίζει. Μπορεί ακόμη να φοβάσαι μην σε εγκαταλείψει ή σε πληγώσει με άλλους τρόπους.

5. Αποφεύγεις την πραγματικότητα

Τείνεις να πιστεύεις ότι ζεις στην τέλεια σχέση και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις τις όποιες δυσκολίες και ζητήματα που μπορεί να απασχολούν τον σύντροφό σου όπως γίνεται στις πραγματικές σχέσεις. Αυτή η λογική σου αφαιρεί την δυνατότητα να γνωρίσεις άλλους αξιόλογους συντρόφους και να χάνεις ευκαιρίες μόνο και μόνο επειδή έχεις επαναπαυτεί και νομίζεις ότι έχεις βρει τον ένα.

6. Δεν θες να τα παρατήσεις

Πάντα θα έχεις μία ελπίδα ότι έστω και κάποια στιγμή στο μέλλον θα καταφέρεις να πάρεις την αγάπη εκείνουν που θες. Μπορεί να λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, αλλά αν εξαρχής φαίνεται πώς στην περίπτωσή σου έχει πεθάνει και δεν πρόκειται αυτό να αλλάξει, τότε αποχώρησε με αξιοπρέπεια.

Πηγή: neopolis.gr