Πως τα πάμε, πως τα φέρνουμε, πάντα για τους πρώην καταλήγουμε να μιλάμε. Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι για κακό - ίσα ίσα. Συζητήσεις και συζητήσεις έχουν γίνει σε γυναικοπαρέες σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να μιλάμε στους νυν για τους πρώην ή έστω, μέχρι ποιο σημείο πρέπει να ξέρουν. Κοινή απόφαση δεν έχει ληφθεί πάντως. Άλλοι θεωρούν ότι μιλώντας για τα παλιά, μολύνεις ανεπανόρθωτα τη σχέση σου. Άλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι αναφέροντας τα παλιά, το άτομο που έχεις δίπλα σου νιώθεις ασφάλεια/σιγουριά γιατί ξέρει τι να (μη) φοβάται, τι έχει συμβεί στο παρελθόν σου και, με λίγα λόγια, σε γνωρίζει καλύτερα.
Σε όλα φυσικά χρειάζεται ένα μέτρο. Τι θέλω να πω; Δε θα καθίσεις να πεις για τα πρώτα ραντεβού με τον πρώην σου, τι ωραία που περνούσατε, πόσο σε πρόσεχε ή οτιδήποτε θα κάνει το ταίρι σου να έρθει σε δύσκολη θέση. Ναι, αυτά κράτα τα για σένα. Δε χρειάζονται λεπτομέρειες, κάποια πράγματα είναι για να μένουν στο σκοτάδι. Μπορείς όμως να συζητήσεις προβλήματα που είχαν συνολικά οι προηγούμενες σχέσεις σου, τι έμαθες από αυτές και τι είναι αυτά που ζητάς πλέον από το φίλο σου.
Όχι ότι είναι εύκολο το να ακους για πρώην, αλλά μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο, μόνο (ΜΟΝΟ λέω) στην περίπτωση που κανείς από τους δυο σας δεν ξεπεράσει τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε φυσιολογικό στάδιο και εμμονή. Μην το γελάς, μαθαίνοντας τόσα πολλά για το παρελθόν του αγοριού σου - γιατί έτσι πάνε αυτά, όπως θα του πεις, άλλα τόσα θα σου πει κι εκείνος - μπορεί να stalkάρεις τις πρώην του, να συζητήσεις με τις φίλες σου γι' αυτές, να έχεις χιλιάδες ερωτήσεις στο κεφάλι σου μετά από κάθε του κουβέντα, αλλά μην πέσεις σ' αυτή την παγίδα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις όλες αυτές τις πληροφορίες προς όφελος της σχέσης σας.
Μερικά tips για να μη χάσετε το στόχο:
Μην κάνεις ερωτήσεις των οποίων την απάντηση - κατά βάθος - δε θέλεις με τίποτα να την ακούσεις. "Την αγαπούσες;", "Την αγαπάς ακόμη;", "Θέλεις να την ξαναδείς;" και τα σχετικά. Όπως καταλαβαίνεις, δε βοηθούν πουθενά όλες αυτές οι ερωτήσεις και το μόνο που καταφέρνεις είναι να νιώθεις όλο και πιο άσχημα.
Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με την/τις πρώην του. Ναι, όλες καιγόμαστε να μάθουμε πως ήταν η προηγούμενη, αλλά το πράγμα ξεφεύγει από την καθαρή περιέργεια όταν γίνεται σκέτη εμμονή. Και στον κόσμο των social media ένα όνομα είναι αρκετό για να μάθεις σε ποιο νηπιαγωγείο πήγε, τι φορούσε στην αποφοίτηση του σχολείου, μέχρι και πόσες κολλητές έχει. Γενικά, μην ψάχνεις λεπτομέρειες για το χαρακτήρα και την εμφάνιση της/τους, καθώς το ότι δεν υπάρχει καμία άλλη στο προσκήνιο, θα έπρεπε από μόνο του να σου λέει πάρα πολλά.
Κι αν καίγεσαι να μάθεις περισσότερα για τις πρώην, απλά ψάξε το γιατί. Θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και - γιατί όχι - να τον βελτιώσεις. Πρόκειται για ζήλια; Καθαρή περιέργεια; Η' απλά να περνάει η ώρα;
Αντίστοιχα κι εσύ με τη σειρά σου, μην πέσεις στην παγίδα να πεις πάρα πολλά για το παρελθόν σου ή έστω, καλύτερα να μην πεις πράγματα που δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στην παρούσα φάση. Αν θες απλά να αναπολήσεις το παρελθόν (ναι, όλοι το κάνουμε) προτείνω να μη μοιραστείς με το ταίρι σου όλες αυτές τις σκέψεις - τις φίλες τι τις έχουμε δηλαδή;
xx