Σίγουρα έχεις κι εσύ φίλες που έχουν παραμείνει φίλοι με κάποιον πρώην. Εξάλλου, ένας χωρισμός είναι από μόνος του μια πολύ δύσκολη απόφαση. Ίσως το να προσπαθήσεις να διατηρήσεις μια στοιχειωδώς φιλική σχέση να είναι ένας τρόπος να το κάνεις πιο ανώδυνα. Κι όμως, είναι λάθος -το λέει κι επιστήμη. Όπως υποστηρίζει η Nina Atwood, ψυχουεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου Temptations of the single girl, επιδιώκοντας να παραμείνετε φίλοι εμποδίζεις τον εαυτό σου από το να βιώσει τα συναισθήματα που προκαλεί ο χωρισμός σε βάθος και ρισκάρεις να παραμείνεις συναισθηματικά προσκολλημένη σ' αυτόν που ξέρεις ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένας... πρώην. Έτσι, βάζεις τον εαυτό σου σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση, έτοιμη να πληγωθεί μέχρι αηδίας όταν θα συνειδητοποιήσεις ότι ο πρώην έχει βρει καινούρια «νυν» -κάτι που μοιραία θα συμβεί αργά ή γρήγορα.

Η μετάβαση από την ερωτική σχέση στη φιλική ελλοχεύει ένα σωρό από κρυμμένους κινδύνους που θα προκαλέσουν με μαθηματική ακρίβεια περισσότερο πόνο. Στην πραγματικότητα, το «ας μείνουμε φίλοι» δεν είναι ακριβές. Αν θέλατε κι οι δύο να είστε απολύτως ειλικρινείς, θα έπρεπε να το ονομάσετε «ας διατηρήσουμε μια πλατωνική σχέση στην οποία θα αγνοούμε τα αισθήματα που κάποτε είχαμε ο ένας για τον άλλον -αλλά και όσα εξακολουθούμε να έχουμε».

Οκ, πιθανότατα κατάλαβες ότι δεν έχει και πολύ νόημα να μείνετε φίλοι στη ζωή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε φίλοι στο Facebook, σωστά; Ε, μάλλον όχι!

Σύμφωνα με την ειδικό, το πιο σημαντικό μετά το τέλος της σχέσης είναι να σταματήσετε να έχετε κάθε είδους επαφή, ώστε να επιτρέψετε ο καθένας στον εαυτό του να αναζητήσει την ευτυχία κάπου αλλού. Και ναι, αυτό σημαίνει να τον κάνεις μπλοκ στο Facebook και να σβήσεις το τηλέφωνό του από τις επαφές. Ακόμα κι αν κατά βάθος θα ήθελες να διατηρήσεις μια επαφή με το συγκεκριμένο αγόρι, μια περίοδος απόλυτης έλλειψης επικοινωνίας είναι απαραίτητη, πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να παραμείνετε φίλοι. Έτσι, θα έχετε το χρόνο που χρειάζεστε για να ξεχάσετε καθετί που σας συνέδεε ερωτικά πριν κάνετε μια καινούρια αρχή ως κάτι άλλο.