Μια σχέση σε αλλάζει κι αυτό είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο. Άλλες φορές αυτό συμβαίνει προς το καλό κι άλλες - πιο άτυχες - προς το (πολύ) κακό. Μπορεί ξαφνικά να γίνεις φαν κάποιου αθλήματος ή κάποιου συγκροτήματος ή να βρεθείς να κάνεις camping εσύ που το σιχαινόσουν ή να μιλάς για πολιτικά εσύ που δεν ήξερες ούτε τα βασικά ή, ακόμη καλύτερα, να μαζεύεις χρήματα για αυτοκίνητο εσύ που φοβόσουν να ανοίξεις μόνη σου την πόρτα του συνοδηγού. Μπορεί φυσικά να σε αλλάξει προς το κακό, να σε γεμίσει άγχος, να σε κάνει να χάσεις τον εαυτό σου. Δε θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια, αρκεί να πέσεις στο λάθος άτομο και σε λάθος χρονική στιγμή (αυτό το άτιμο το timing). Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να σε κάνουν να χάσεις τον εαυτό σου μέσα στη σχέση, αλλά ανεξάρτητα από αυτούς, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και εντελώς φυσικά. Κυρίως επειδή εσύ το επιτρέπεις.

Τι να θυμάσαι;

Να ελπίζεις για το καλό, αλλά να είσαι προετοιμασμένη και για το χειρότερο. Κανένας δεν αξίζει να κάνεις πίσω στα δικά σου όνειρα, στη ζωή που είχες πριν μπει βιαίως σ' αυτή, στις φίλες που έχεις εδώ και χρόνια, στα χόμπι και στις δραστηριότητες σου, σ' αυτό που είσαι. Κανείς δεν ήρθε για να μείνει - αν συμβεί, καλώς, αλλά μπορεί και να μην τύχει. Μπορεί ρε παιδί μου να έρθουν άλλοι 2-3 μέχρι να βρεις τον ένα και μοναδικό, κάθε φορά αυτή η δουλειά θα γίνεται;

Μην παρατήσεις τις φίλες σου. Ποτέ, ποτέ, ποτέ. Παράτα ίσως αυτές που στην πρώτη δυσκολία σου λένε να τον χωρίσεις (τον αλήτη), τις άλλες, τις αληθινές, τις πιστές, τις αδερφές ψυχές, δεν τις αφήνουμε ποτέ. Ούτε λεπτό. Οι φίλες σου είσαι εσύ, αποτελούν το πιο γνήσιο κομμάτι του εαυτού σου.

Ζήτα αυτά που θες αλλά προετοιμάσου και για μερικές υποχωρήσεις. Μην πας στο άλλο άκρο. Καμία σχέση δεν πήγε μπροστά χωρίς υποχωρήσεις. Θα κάνεις πίσω σε πολλά, όπως αντίστοιχα θα κάνει κι εκείνος. Το "κάνω πίσω για να μη μαλλιοτραβηχτώ με τον άλλον" και "το χάνω τον εαυτό μου" δεν είναι το ίδιο πράγμα, κάπου εδώ χρειάζεται να πράξεις σοφά και να βρεις τη χρυσή τομή. Συνταγή γιατρού: οι υποχωρήσεις με μέτρο!

xx