Μαμά… χτύπησα»!-«Πού κορίτσι μου;». -«Στο δεξί μπράτσο. Δυό δράκους».

Αυτός  είναι ένα φανταστικός διάλογος. Με τη μαμά σου. Τη μέρα που της ανακοίνωσες σου ότι θέλεις να γίνεις ένα μικρός Σκαρμούτσος. Εσύ ξέρουμε ότι επιμένεις.

Αν, όμως η φρικαρισμένη μαμά ζητούσε την γνώμη ενός σοβαρού ειδικού για το κακό που την βρήκε η Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος  Αλεξάνδρα Καππάτου θα της έλεγε όλα όσα δεν θέλεις να ακούσεις αλλά τελικά μπορεί και να σου άλλαζαν γνώμη. Τουλάχιστον μέχρι τα 21 σου. Eμείς την ρωτήσαμε. Να τί μας είπε:


«Οι μόδες με τα ρούχα, το κούρεμα και τα στοιχεία στο σώμα του εφήβου όπως το τατουάζ και τα τρυπήματα αποτελούν για τον ίδιο τα μέσα για να επιβάλει το προσωπικό του στίγμα» τονίζει η κα Καππάτου. «Το τατουάζ είναι η χάραξη πάνω στο δέρμα ενός σχεδίου μικρού ή μεγαλύτερου για λόγους αισθητικής. Το τατουάζ έχει διπλή λειτουργία. Δίνει στον έφηβο την εντύπωση ότι αποκτά  μια μοναδική ταυτότητα και ικανοποιεί την ανάγκη του να αποτελεί μέρος   μιας ομάδας. Θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο δηλώνει το χώρο του, επιβεβαιώνει την αυτονομία του και αποδεικνύει την “ικανότητά” του να υποφέρει πόνους και δυσκολίες. Ο έφηβος έχει επίσης ανάγκη με το τατουάζ να βεβαιωθεί για τα όρια του.
Για τους περισσότερους εφήβους το τατουάζ δεν είναι παρά ένα προσωρινό μέσο να δηλώσουν τη διαφορά τους και ένα περαστικό στάδιο στην ανάπτυξή τους. Σε περιπτώσεις που οι έφηβοι έχουν δυσκολίες όταν είναι απελπισμένοι, όταν νιώθουν ότι δεν τους αγαπούν, τα θέματα που επιλέγουν συχνά είναι φίδια ή δράκοι. 

Τι σας συμβουλεύω

Μη δραματοποιείτε την επιθυμία του εφήβου σας να κάνει ένα τατουάζ, ακόμη και αν είναι αντίθετο από τον τρόπο που σκέφτεστε.

Συζητήστε μαζί του τους λόγους που επιθυμεί το τατουάζ.

Ρωτήστε τον που θα τον βοηθήσει.

Τονίστε του ότι η απόφαση πρέπει να είναι αποκλειστικά δική του κι όχι αποτέλεσμα επηρεασμού των φίλων του.

Ενημερώστε τον ότι είναι επώδυνο, ότι είναι σαν να αυτοτραυματίζεται  κι, αν κάποια στιγμή αλλάξει γνώμη, είναι δύσκολο να εξαφανιστεί.

Να ζητήσει ακριβείς πληροφορίες για τις συνθήκες υγιεινής, για το πόσο επώδυνο είναι, για το χρόνο που χρειάζεται να επουλωθεί το τραύμα και, φυσικά, για το κόστος.

Προτείνετέ του, αν επιθυμεί, να τον συνοδεύσετε.

Αν δεν είναι σίγουρος για την απόφασή του, καλύτερα να περιμένει λίγο καιρό.

 

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας

e-mail: akappatou@akappatou.gr

www.akappatou.gr