Γράφει η Θεώνη Σταματοπούλου στο Neopolis.gr

Ως φοιτήτρια, εκπέμπω SOS σε όλους τους απανταχού φοιτητές που διαβάζουν αυτό το άρθρο. Δεν είστε μόνοι! Είμαστε όλοι μία γροθιά!

Φήμες λένε πως οι φοιτητές είναι εκείνα τα πλάσματα που χάνουν τον έλεγχο με τα χρήματα και ξοδεύουν άσκοπα, δίχως να νοιάζονται για το πώς κερδήθηκαν αυτά. Φήμες λένε επίσης πως οιφοιτητές είναι εκείνα τα αχάριστα άτομα που βάζουν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όλοι γνωρίζουμε πως λεφτά υπήρχαν στην αρχή του μήνα, αλλά στην πορεία κάπου, κάπως χάθηκαν και το πορτοφόλι έγινε ελαφρύτερο.

Μη μου πεις ότι δεν ακούς ήδη τη μαμά και τον μπαμπά να φωνάζουν μέσα στο κεφάλι σου:«Πάλι έφαγες τα χρήματα σου από εδώ κι από εκεί και γύρισες σπίτι με άδειες τσέπες; Πού πήγαν τόσα λεφτά; Τι τα έκανες, μου λες;»

Γι' αυτό λοιπόν κι εγώ προσπάθησα να συλλέξω όσες περισσότερες πληροφορίες για να σου προτείνω διάφορους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων. Εφαρμόζοντας κάτι από τα παρακάτω, όχι μόνο θα γλιτώσεις κάποια χρήματα (και φυσικά την γκρίνια των γονιών σου), αλλά θα έχεις και τη δυνατότητα να μην στερηθείς κάποια πράγματα. Τα περισσότερα είναι δοκιμασμένα από μένα την ίδια.

#1 Μην υποτιμάς τις φοιτητικές λέσχες.

Δεν μπορείς να διανοηθείς πόσα χρήματα γλιτώνεις με το να τρως στη λέσχη της σχολής σου. Ναι, μπορεί να μην είναι όλα τα φαγητά της αρεσκείας σου ούτε να ανήκουν στα αγαπημένα σου, αλλά το κόστος είναι μικρό, ακόμη και δωρεάν σε ορισμένες. Κάνε μία λίστα με τα εβδομαδιαία ψώνια σου από το σουπερμάρκετ και απόφυγε να αγοράζεις περιττά πράγματα ή προϊόντα που λήγουν άμεσα. Άλλη μία ωραία λύση για το φαγητό, είναι και τα ταπεράκια της μαμάς. Δεν είναι κρίμα να μένει άδεια η κατάψυξη;

#2 Μη βγαίνεις συνέχεια έξω.

Τα φοιτητικά πάρτυ είναι μια καλή επιλογή να ξενυχτήσεις ξέφρενα με την παρέα σου. Πολλές φορές η είσοδος είναι ακόμα και δωρεάν και οι τιμές γενικά πολύ χαμηλές. Πλέον όλα τα μεγάλα must club προσφέρουν πολλές και διάφορες επιλογές τέτοιου είδους. Για τους σινεφίλ, προτίμησε να πας κινηματογράφο μια καθημερινή. Εάν δείξεις το πάσο σου, είναι πιθανό να έχεις και κάποια έκπτωση στο εισιτήριό σου. Όσον αφορά τον καφέ, προτίμησε τις καθημερινές τις λεγόμενες «φοιτητικές» καφετέριες, που συνδυάζουν φθηνό καφέ και επιτραπέζια παιχνίδια. Πολλά φοιτητικά καφέ διοργανώνουν και βραδιές με ζωντανή μουσική, καθώς και διάφορα events.

#3 Απόφυγε να αγοράσεις βιβλίο, από το πρώτο βιβλιοπωλείο που θα βρεθεί μπροστά σου.

Όταν θα σου ζητήσουν να αγοράσεις κάποιο βιβλίο για τη σχολή, μην τρέξεις αμέσως στο πρώτο βιβλιοπωλείο να το αγοράσεις. Κάνε πρώτα ένα check στο διαδίκτυο. Πολλές φορές έχει τύχει να βρω κάποιο βιβλίο σε χαμηλότερη τιμή. Άλλη μια καλή ιδέα είναι να το δανειστείς από τη βιβλιοθήκη ή κάποιον συμφοιτητή/φίλο/γνωστό σου και να το δώσεις σε κάποιο φωτοτυπικό κέντρο να το φωτοτυπήσει και να το δέσει. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνεις αρκετά ευρώ. Και μιας που είπα φωτοτυπικό κέντρο... προτίμησε αυτά που βρίσκονται γύρω από τη σχολή σου.

#4 Εκμεταλλεύσου το φοιτητικό σου πάσο.

Με το πάσο σου μπορείς να βρεις πολλά οικονομικά προγράμματα σε γυμναστήρια και σχολές χορού (και όχι μόνο). Με τη φοιτητική ταυτότητα έχεις επίσης εκπτώσεις σε εισιτήρια αεροπλάνων, όπως και σε εισιτήρια θεάτρων, κινηματογράφων, Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Κόψε τα taxi συνέχεια!

#5 Προγραμμάτισε τα ταξίδια σου νωρίτερα.

Ειδικά αν είσαι φοιτητής από επαρχία και πρέπει να χρησιμοποιήσεις αεροπλάνο, είναι καλό να φιξάρεις από νωρίς τις μέρες που θα επιστρέψεις στο πατρικό σου, ώστε να βρεις εισιτήρια στη φθηνότερη τιμή. Επίσης, βάζοντας σε έναν κουμπαρά (που δεν ανοίγει) 1 ευρώ (κατά μέσο όρο – ανάλογα το budget του καθενός) μπορείς 1-2 φορές το χρόνο να πας ένα διήμερο (ή και παραπάνω) στο εξωτερικό με τον/τη σύντροφό σου ή με την παρέα σου ή να αξιοποιήσεις τα φοιτητικά πακέτα εκδρομών. Στο www.easyjet.com μπορείς να βρεις φθηνά εισιτήρια για διάφορους δημοφιλείς προορισμούς (π.χ. Βερολίνο, Πράγα, Μιλάνο, Λονδίνο). Στο www.booking.com μπορείς επίσης να βρεις εξίσου φθηνά ξενοδοχεία. Κι αν μπορέσεις να ταξιδέψεις σε περιόδους εκπτώσεων, μπορείς να κάνεις και τα ψώνια σου.

Πηγή: neopolis.gr