Από μόνο του το να χωρίσεις ήταν ένα θέμα. Τώρα που οι φίλοι σου συνεχίζουν και κάνουν παρέα μ' αυτόν, έχεις θεματάρα και πολύ σε νιώθω. Δεν μπορείς να τους το απαγορεύσεις, ούτε να κάνεις σκηνές, εξάλλου το ότι χώρισες εσύ μαζί του δε σημαίνει ότι τον χωρίζουν ταυτόχρονα όλοι οι κοινοί φίλοι που έχετε ή που κάνατε στην πορεία. Μια ώριμη στάση είναι κάτι που δε θα μετανιώσεις ποτέ, ενώ αντίθετα το ξεκατίνιασμα θα βαραίνει την πλάτη σου για καιρό. Στην τελική, φίλοι σου είναι, τίποτα δεν αξίζει ώστε να χαλάσουν οι σχέσεις σας. Έχω βρεθεί και στις δυο όχθες και ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους. Ευχή και κατάρα σου δίνω, μην τους χρησιμοποιήσεις για να μαθαίνεις νέα του, δε βγαίνει σε καλό. Απλά λέω.
Κάπου εδώ να παραδεχτούμε στα αρσενικά όλου του κόσμου πόσο πιο cool είναι σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις από εμάς που είμαστε πιο κτητικές. Ε μπράβο τους.
Τι να κάνεις;
1. Να καταλάβεις αρχικά ότι δεν έχεις τίποτα να χωρίσεις. Αν αρχίσεις να γίνεσαι κτητική και περίεργη, το πιο πιθανό είναι να τους ξενερώσεις και άθελα σου να τους στρέψεις προς τον πρώην σου. Εκείνος θα είναι cool μαζί τους και θα περνάνε ωραία, ενώ εσύ υστερική και θυμωμένη. Λογικό να προτιμήσουν την παρέα του, μιας και θα κυλάει πιο φυσικά το πράγμα. Δε θα τους χάσεις, αλλά όσο έχεις τέτοια στάση σίγουρα θα τους απομακρύνεις. Μην το κάνεις, θα χάσεις έδαφος.
2. Βάλε μερικούς κανόνες για να διατηρήσετε καλύτερες ισορροπίες. Για παράδειγμα, μπορείς να τους παρακαλέσεις να μη μεταφέρουν νέα από τον ένα στον άλλο, δε σε νοιάζει αν βγαίνει με άλλη, δε χρειάζεται να ξέρει αν βγήκες με τον παιδικό σου έρωτα. Επίσης, δε χρειάζεται να τον αναφέρουν συνέχεια (από συνήθεια), ούτε να μοιράζονται μαζί σου πού πήγαν και τι έκαναν. Αρκεί να ξέρεις λίγα και καλά, αλλιώς δε θα ξεκολλήσετε ποτέ ο ένας από τον άλλο. Ακόμη κι αν τύχει να βρεθείτε στον ίδιο χωρο με τον πρώην σου, μη φέρεις την καταστροφή - εξάλλου τι προτιμάς, να χάσεις τα γενέθλια του φίλου σου;
3. Συμφωνείστε ότι δε θα παίρνουν θέση σχετικά με το χωρισμό. Φαντάζεσαι να θάβεις εσύ τον πρώην σου κι εκείνος εσένα; Να ακούν την ίδια ιστορία από δυο διαφορετικές πλευρές, με μια διαφορετική οπτική και με μια ατελείωτη λίστα με κατηγορίες για bonus; Όχι δα! Μην τους βάζεις σε δύσκολη θέση, δεν έχει κανένα νόημα. Ούτε που τους απασχολεί ποιος φταίει που χωρίσατε, τους αρκεί που χωρίσατε και άλλαξε η δομή της παρέας σας. Μπορείς φυσικά να τους τον αναφέρεις, προφανώς και δεν μπορείς να λειτουργείς σαν ρομπότ, αλλά η απλή αναφορά από το θάψιμο και την εμμονή, διαφέρουν αρκετά.
4. Αν δεις ότι αυτή η κατάσταση σε ενοχλεί, μίλησε τους ειλικρινά. Είπαμε να μη μαλώσεις, αλλά όχι και να κρύβεσαι γι' αυτά που νιώθεις. Μην κρύβεσαι για να το παίξεις υπεράνω, το να ανοιχτείς ήρεμα κι ωραία, θα εκτιμηθεί από την παρέα σου. Μην τους ζητήσεις να μην κάνουν παρέα μαζί του, απλά πες πώς νιώθεις και ζήτα τους να βρείτε όλοι μαζί κάποια λύση. Έτσι απλά! Αν είναι καλοί φίλοι θα δείξουν κατανόηση και θα πάρουν δραστικά μέτρα για να νιώσεις καλύτερα.