Οταν πρόκειται για τη ρύθμιση του βάρους μας, οι μικρές αλλαγές μπορούν να να κάνουν σίγουρα τη διαφορά.

Για την ακρίβεια, οι μικρές αλλαγές στη διατροφή και τη δραστηριότητά μας μπορούν να φέρουν ένα αρκετά θετικό αποτέλεσμα στο βάρος μας από ότι οι απότομες και προσωρινές αλλαγές. Αυτό διότι είναι πιο πιθανό να καταφέρουμε να υιοθετήσουμε αυτές τις μικρές αλλαγές μακροπρόθεσμα. Αντίθετα, οι απότομες και μεγάλες αλλαγές στη διατροφή και τη δραστηριότητά μας μπορεί να “δουλέψουν” στην αρχή, αλλά σπάνια διαρκούν στο χρόνο.

Το ιδανικό βάρος είναι θέμα ισορροπίας μεταξύ της ενέργειας που παίρνουμε από τη τροφή και της ενέργειας που καίμε στη δραστηριότητα. Συνεπώς, η εξοικονόμηση και μόνο 100 θερμίδων την ημέρα, μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε το ιδανικό μας βάρος.

Πιστέψτε με δεν είναι δύσκολο. Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να το πετύχετε:

  • Κάντε τον αγαπημένο σου καφέ πιο ελαφρύ βάζοντας γάλα light αντί για πλήρες και κάποιο γλυκαντικό όπως σακχαρίνη ή stevia αντί για ζάχαρη.
  • Αφαιρέστε πέτσες και το ορατό λίπος από το κρέας.
  • Επιλέξτε κάποια μικρότερη συσκευασία γλυκού π.χ. σοκολάτας, σε σχέση με αυτή που συνηθίζατε να παίρνετε ή επιλέξτε πιο light εκδοχές γλυκών π.χ. σορμπέ αντί για κανονικό παγωτό.
  • Χρησιμοποιήστε ωμά μπαστουνάκια λαχανικών αντί για τσιπς, με την αγαπημένη σας σάλτσα ή ντιπ light γιαουρτιού.

Η λύση είναι μία! Ξεκινήστε με μερικές εύκολες και μικρές αλλαγές:

1.“Μικρύνετε” το πιάτο σας. Χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο και μπωλ για να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο. Συνηθίζουμε να γεμίζουμε το πιάτο μας και να καταναλώνουμε όλη τη ποσότητα είτε πεινάμε είτε όχι. Ο εγκέφαλός μας επίσης αντιλαμβάνεται ότι τρώμε περισσότερο όταν η ίδια ποσότητα τροφής σερβιριστεί σε μικρότερο μέγεθος πιάτου.

2.Απολαύστε το γεύμα σας. Μασώντας καλά τη τροφή και τρώγοντας αργά, θα καταλάβετε εγκαίρως το σήμα του κορεσμού και έτσι θα φάτε μόνο τη ποσότητα που χρειάζεται το σώμα σου για να ευχαριστηθεί. Αντίθετα, τρώγοντας γρήγορα, σε λιγότερο από 20-30 λεπτά, κινδυνεύετε να υπερκαταναλώσετε τροφή και να αισθανθείτε δυσφορία μετά το τέλος του γεύματος.

3.Αφήστε κάποια ποσότητα στο πιάτο σας. Αν έχετε συνηθίσει στη λογική του “δεν σηκώνομαι από το τραπέζι αν δεν καθαρίσω το πιάτο μου”, είναι καιρός να αλλάξετε. Αφήνοντας κάποιες μπουκιές, μπορείτε να συγκεντρωθείτε περισσότερο στα εσωτερικά σήματα του κορεσμού και λιγότερο στο ότι πρέπει να φάτε ό,τι βρίσκεται στο πιάτο σας.

4.Αποφύγετε να τρώτε μέσα από τις συσκευασίες των τροφίμων. Όταν καταναλώνετε τρόφιμα μέσα από τη συσκευασία τους, κινδυνεύετε να συνεχίσετε να τρώτε εως ώτου τελειώσει όλο το περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την ποσότητα αυτού.  Συνεπώς, προτιμήστε να σερβίρετε τη μερίδα σας σε κάποιο μικρό μπωλ ή πιάτο.

5.Διαλέξτε έξυπνα το ποτήρι σας. Άλλη μία περίπτωση που μπορεί να σας ξεγελάσει είναι το μέγεθος του ποτηριού. Όταν τα ποτήρια είναι κοντά και φαρδιά, είναι πολύ πιθανό να τα ξαναγεμίσουμε και να πιούμε παραπάνω ποσότητα από το ρόφημα αυτό. Προτιμήστε μακρόστενα ποτήρια για οποιοδήποτε ρόφημα εκτός από το νερό.

6.Πίνετε πολλά ροφήματα? Ξανασκεφτείτε το! Ροφήματα πλούσια σε ενέργεια όπως αναψυκτικά, χυμοί, ενεργειακά ποτά, καφέδες και ποτά προσθέτουν θερμίδες όπως ακριβώς και τα στερεά τρόφιμα. Όποτε είναι δυνατόν, αντικαταστήστε αυτά τα ροφήματα με άφθονο νερό.