Η πρώτη σου δουλειά είναι κατά κάποιο τρόπο σαν τον πρώτο σου έρωτα, τον πρώτο σου χωρισμό, την πρώτη σου φορά. Πάντα σε διδάσκει και πάντα θα την θυμάσαι για διάφορους λόγους.

Τι μαθαίνεις;


1.    Παντoύ και πάντα deadlines


Δεν προλαβαίνεις με τίποτα και το σχολείο ή η σχολή σου δεν σε δίδαξε και πολύ να είσαι συνεπής στον χρόνο σου. Εδώ, είναι αλλιώς τα πράγματα. Δεν μπορείς να καθυστερείς, έχεις συγκεκριμένο χρόνο να παραδώσεις την δουλειά σου ή τέλος πάντων να φέρεις εις πέρας αυτό που σου έχει αναθέσει ο προϊστάμενος σου.

2.    Δεν μπλέκεις προσωπικά με επαγγελματικά


Ε, εάν γνώρισες και τον άνδρα της ζωής σου στον χώρο εργασίας τι να σου πω, κάνε ό,τι θέλεις! Γενικά, πάντως, διαπιστώνεις πως δεν είναι τα πράγματα όπως με τους συμφοιτητές σου και γι’ αυτό πρέπει να είσαι φιλικός αλλά να μην «παραγνωριστείς». Ειδικά, εάν εργάζεσαι σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας. Θα χάσεις το μυαλό σου και μπορεί και την υπόληψή σου! 

3.    Εκτιμάς τα Σαββατοκύριακα

Στο πανεπιστήμιο, είτε ήταν Δευτέρα είτε Σάββατο, ήταν το ίδιο και το αυτό. Τώρα όμως, καταλαβαίνεις πόσο αξία έχει η Παρασκευή βράδυ, και πόσο απαράδεκτη είναι η Δευτέρα, η μέρα που θέλεις να βαρέσεις κόσμο! «Κυριακή, γιορτή και σχόλη, να ήταν η βδομάδα όλη» που τραγουδάει και η Αλίκη.

4.    Κάθε ευρώ μετράει 

Καλά τα έλεγε η μαμά «όταν θα βγάλεις λεφτά, τότε θα τα εκτιμήσεις». Μεγάλη αλήθεια.

 

5.    Γίνεσαι σκληρή


Μαθαίνεις να διεκδικείς, να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και  να αποκτάς «γερό στομάχι» απέναντι στον (άδικο) εργοδότη σου, στον (σπαστικό) συνάδελφό σου, στον (απαιτητικό) πελάτη. 

6.    Αποκτάς πιο «ανοικτό» μυαλό


Δεν είσαι πια το κολλημένο κορίτσι που είχε δύο κολλητές στο σχολείο και τίποτα παραπέρα. Γνωρίζεις νέους ανθρώπους, νέες ιδέες και διαφορετικές ζωές.

7.    Η δουλειά σου μετράει

Κάθε πράγμα που κοπιάζεις για να το αποκτήσεις, το αισθάνεσαι διαφορετικά. Σέβεσαι το μόχθο σου σε ό,τι κάνεις και πια, έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση για εσένα.

 

8.    Κάνεις πράγματα που μπορεί να μη σου αρέσουν

Οι περισσότεροι ξεκινούν με μια δουλειά που δεν τους αρέσει ή δεν είναι το αντικείμενό τους ή είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Ακόμα κι από αυτό μαθαίνεις, γιατί αν δεν περάσεις από αυτό το στάδιο, δεν θα φτάσεις ποτέ στο να κάνεις αυτό που θέλεις.