Ναι ναι το ξέρω, εγώ ήμουν αυτή που σου έλεγε να έχεις κουμπαρά. Κι επέμενα κιόλας. Και δεν το μετανιώνω, κάπου εδώ όμως έρχεται ένα τεράστιο ΑΛΛΑ. Έχει μεγάλη διαφορά το να βάζεις στην άκρη τα κέρματα σου για ένα σκοπό, με το να μη ζεις καν προκειμένου να μαζεύεις μανιωδώς χρήματα. Όχι, δεν σε συμβούλευσα για το δεύτερο σε καμία περίπτωση!

Φυσικά, θα σκεφτείς ότι μιας και οι εποχές είναι δύσκολες, καλύτερα να μαζεύεις, παρά να ξοδεύεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να στερείσαι πράγματα απλά και εφικτά, μόνο και μόνο για να φουσκώσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό - ή το γουρουνάκι σου, ό,τι τον βολεύει τον καθένα. Ναι να ξοδέψεις χρήματα για να βγεις για φαγητό, ναι να ξοδέψεις χρήματα για να σου πάρεις μια μπλούζα ή ένα κραγιόν, ναι να ξοδέψεις χρήματα για να περάσεις καλά ένα Σαββατόβραδο με τους φίλους σου.

Αν μια πρόταση για τα χρήματα μου φάνηκε ξεχωριστή και χρήσιμη ήταν το ''μη μαζεύεις απλά χρήματα, αλλά προσπάθησε να βγάζεις χρήματα''. Τι σου λέω και σένα τώρα, θα μου πεις, σε μια φάση που η ανεργία χτύπησε κατακόκκινο! Δεν έχει σημασία, και πάλι, προσπάθησε να γίνεις παραγωγική και να βγάζεις τα δικά σου χρήματα (ανεξαρτησία, γιούχου!), ώστε ναι, να μη χρειάζεσαι ούτε αποταμιεύσεις, ούτε κουμπαράδες, ούτε εμένα να κάνω κουμάντο στο πορτοφόλι σου.

Απλά να ξέρεις πως σε περίπτωση που το μυαλό σου είναι μόνο στο πως να μαζεύεις χρήματα, τότε θα ζεις ενοχικά και δε θα απολαμβάνεις σχεδόν τίποτα. Μην το κάνεις αυτό! Αν βλέπεις την κάθε σου κίνηση σύμφωνα με νούμερα, δε θα τα χαρείς καθόλου μα καθόλου αυτά τα χρόνια. Και να θυμάσαι, κανείς δεν έγινε φτωχότερος επειδή πήγε για καφέ ή επειδή αγόρασε το χιλιοστό κολιέ για φέτος. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πάρεις ταξί (με διπλή ταρίφα κιόλας), να ψωνίσεις ένα καλό δώρο, να αγοράσεις ένα φόρεμα για το γάμο που έχεις να πας, να περιποιηθείς τα μαλλιά σου - ακόμη κι αυτές οι μικρές πολυτέλειες που αποφεύγεις, αποτελούν κομμάτι της ζωής σου. 

Μην πέφτεις στην παγίδα που σε βάζουν επειδή σε τρομοκρατούν - η τάση του να μαζεύω και να θέλω συνεχώς κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα, σου στερεί το πιο βασικό αγαθό, το να ζεις ήρεμα, χαλαρά κι αυθόρμητα.Τα χρήματα που κάθονται στην τράπεζα δε σου προσφέρουν καμία ανάμνηση (άντε καμιά μεγάλη αναμονή στην ουρά), αντιθέτως, μπορούν να γίνουν το μέσο για να αποκτήσεις στιγμές που θα θυμάσαι για πάντα, όπως μια εκδρομή, ένα ταξίδι, ένα πάρτι γενεθλίων, διακοπές με φίλους κλπ.

Άσε που κανονικά θα έπρεπε να χτυπάει ένα καμπανάκι όταν τα 20 ξεκινούν να μοιάζουν τόσο τρομακτικά με τα 40 και τα 50 και τα 60! Έστω ότι αυτό, ήταν το καμπανάκι σου.