Ας πούμε ότι γνώρισες κάποιον. Όχι όποιον κι όποιον, έναν που να σου αρέσει αρκετά και να είναι ακριβώς το στιλ σου. Ας πούμε τώρα ότι είσαι ήδη σε μια σχέση κι ότι δεν έχεις σκοπό να τη χαλάσεις (για τους λόγους σου). Υπάρχει τρόπος άραγε να βγάλεις το μυστηριώδη αυτόν τύπο από το μυαλό σου; Α και σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, το να σκέφτεσαι κάποιον, ενώ είσαι με κάποιον άλλο είναι - η πιο αθώα - μορφή απάτης. Έχεις μπερδευτεί, το μυαλό σου αλλού θα έπρεπε να είναι κι αλλού είναι, φαντάζεσαι πως θα ήταν αν ήσουν μαζί του, τον σκέφτεσαι μέσα στην καθημερινότητα σου, πολλές φορές νομίζεις ότι θα τον δεις τυχαία. Χμμ, δεν είναι καλό αυτό.

Σε μια σχέση, μπορεί τέτοιες σκέψεις να περάσουν και να φύγουν όπως ήρθαν. Αν μείνουν όμως κι αν σε βασανίζουν κιόλας, τότε ναι, είναι ένα θέμα. Σε περίπτωση που προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται τον τύπο, χαίρω πολύ, αυτό δε βοηθάει σε τίποτα. Άσε που έρευνες έχουν δείξει πως όταν προσπαθείς να μη σκέφτεσαι κάτι, τότε τα αποτελέσματα είναι κάπως αντίστροφα. Όπως λειτουργεί το γνωστό rebound effect, αν πεις στον εαυτό σου ότι δεν πρέπει να σκεφτείς κάτι, εκείνος σατανικά θα το επαναφέρει στη μνήμη σου. Αφού σε έπεισα ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου, έχω να σου πω πάντως ότι μπορείς να αλλάξεις τη μορφή τους. Οι σκέψεις σου με λίγη προσπάθεια από έντονες για τον τύπο, θα γίνουν γεμάτες αγάπη για το ταίρι σου. Φέρε στη μνήμη στιγμές που ένιωσες να τον αγαπάς και να αγαπιέσαι πολύ απ' αυτόν - ναί, τότε που έκανε την εργασία σου επειδή εσύ βαριόσουν - και ξαφνικά θα επανέλθει το μυαλό σου εκεί που θα έπρεπε να είναι από την αρχή, δηλαδή στη σχέση σου.

Οι έρευνες έδειξαν πως όταν σκέφτεσαι κάτι σχετικό με το ταίρι σου και την αγάπη, τότε η σκέψη σου γίνεται πιο ισχυρή από το να σκεφτόσουν τη σωματική/σεξουαλική σας επαφή. Αυτή άλλωστε είναι και η ασφάλεια της μακροχρόνιας σταθερής σχέσης, η αγάπη που έχεις δημιουργήσει με τον άλλο είναι κι αυτή που θα σε γυρνάει (για όσο θέλεις φυσικά να σε γυρνάει) πίσω στη σχέση σας. Το γιατί το μυαλό ξεφεύγει, είναι ένα άλλο ερώτημα που ποιος ξέρει άραγε να μας το απαντήσει;

Όπως και να χει, όσο η αγάπη για το ταίρι σου νικάει τη σωματική έλξη που μπορεί να νιώσεις στιγμιαία για ένα άλλο άτομο, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Ούτε και το αγόρι σου.

Πηγή: Psychology today