Φοιτήτρια! Ναι!!! Αλλά λεφτά πολλά δεν υπάρχουν και τους επόμενους μήνες πρέπει οπωσδήποτε να βρεις συγκάτοικο για να μοιράζεστε τα έξοδα. Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνεις και ποια εμπόδια πρέπει να υπερπηδήσεις;
Επίσης, δες εδώ συμβουλές για να βρεις και το σωστό φοιτητικό σπίτι!
1. Μην βιάζεσαι
Δεν χρειάζεται να βρεις συγκάτοικο από το Νοέμβρη. Όσο δύσκολα και να είσαι αντικειμενικά στα οικονομικά σου, κάνε λίγο υπομονή γιατί εάν βάλεις στο σπίτι σου τον τρόπο τυχόντα, μπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Γνώρισε πρώτα καλά τα παιδιά της σχολής σου και επέλεξε ένα άτομο που είναι σοβαρό, ώριμο και ενδεχομένως έχετε κοινούς γνωστούς και είστε από την ίδια πόλη καταγωγής. Προσοχή! Δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει να ταιριάζετε τελείως σαν άτομα –δεν ψάχνεις κολλητή, ψάχνεις ένα άτομο να μοιράζεσαι τα έξοδα του σπιτιού σου. Εάν αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνετε και φίλες, τότε ακόμα καλύτερα!
2. Προτίμησε άτομα ίδιου φύλου
Γενικά μιλώντας, μια κοπέλα συγκάτοικος ξέρει πιο πολύ από δουλειές του σπιτιού, είναι πιο καθαρή, δεν φέρνει την αντροπαρέα της και πίνουν και καπνίζουν μέσα σε ένα δωμάτιο «ντουμάνι» και γενικά, μπορείς να συνεννοηθείς καλύτερα. Ανάλογα, βέβαια, και με την κοπέλα. Προτίμησε λοιπόν κορίτσι –και μάλιστα νοικοκυρεμένο. Επίσης, δες οπωσδήποτε εδώ έναν οδηγό επιβίωσης για τους πρωτοετείς φοιτητές!
3. Εμπιστέψου συγκάτοικο που γνωρίζεις τα οικονομικά του
Δεν εννοώ φυσικά να είναι πλούσιος, αλλά όπως και να το κάνουμε, εάν θέλει να συγκατοικήσετε για να του πληρώνεις τα έξοδα, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει αυτή η συγκατοίκηση –όχι μόνο δεν θα γλιτώσεις τους μισούς λογαριασμούς, αλλά θα τους πληρώνεις και όλους. Συζήτα λοιπόν τα οικονομικά ζητήματα μαζί του πριν συγκατοικήσετε και ρώτα τον εάν μπορεί να ανταπεξέλθει.
4. Βάλτε κανόνες από την αρχή
Και πες ότι βρήκες το σωστό άτομο για να συγκατοικήσεις. Για να παραμείνει σωστό, πρέπει να θέσετε κάποιους κανόνες. Για παράδειγμα, χωρίστε από την αρχή τους χώρους σας, μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού και αποφασίστε πότε θα δέχεστε κόσμο στο σπίτι. Φυσικά και η φοιτητική ζωή είναι –και πρέπει να είναι- πιο χαλαρή, αλλά δε νομίζω να θέλεις να είσαι με το βρακί στον καναπέ σου και ξαφνικά να μπουκάρουν πέντε άτομα από την πόρτα, χωρίς προειδοποίηση. Δες εδώ 9 πράγματα που μισούμε στις σχέσεις της φοιτητικής ζωής.
5. Πρόσεχε μην παραγνωριστείς
Εκτός εάν την/τον ξέρεις χρόνια, οπότε εκεί είναι σαν αδερφή σου! Εάν απλά είναι μια συγκάτοικος, φρόντισε να κρατήσεις κάποιες αποστάσεις, που θα κάνουν καλύτερη και πιο αποτελεσματική τη συγκατοίκησή σου –όταν παραγνωρίζεσαι άλλωστε, ποτέ δεν είναι καλό για κανέναν.
Δες εδώ 10 tips για την φοιτητική ζωή που κανείς δεν σου έχει πει!
Καλή φοιτητική ζωή!