"Να νοικιάσεις κοντά στην σχολή", "Να βγάλεις κάρτα σίτισης", "Να πας νωρίς για τα συγγράμματα"...τέτοιου τύπου είναι οι στάνταρ συμβουλές που θα ακούσεις στο ξεκίνημα της φοιτητικής σου ζωής από γονείς-καθηγητές-μεγαλύτερους φοιτητές, όταν ακόμα είσαι ψαρωμένη και θες κάποιον να σου δείξει τα κατατόπια.

Αυτά τα βασικά όμως αρκούν απλά για να "επιβιώσεις" ως φοιτήτρια. Αν θες να ξέρεις όμως το "κάτι παραπάνω", την ψαγμενιά, το κόλπο που θα μετατρέψει την απλή επιβίωση σε καλοπέραση, ακολούθησε τις συμβουλές μας. Μιλάμε από εμπειρία!

 

Έχε πάντα στον νου σου μια εύκολη συνταγή που μπορείς να φτιάξεις ανά πάσα στιγμή.

Για τις μέρες που βαριέσαι, αλλά και όταν δεν υπάρχει χρόνος, είναι καλό να έχεις ως backup μια εύκολη συνταγούλα, ώστε να μην πέφτεις στην οικονομική και διατροφική παγίδα του ντελιβεράδικου συνέχεια. Μπορεί να ναι κάποια σουπίτσα λαχανικών, στην οποία κοτσάρεις και περισσέματα από κρέας, μια υγιεινή μακαρονάδα ή ένα πιάτο με ρύζι. Αρκεί να'ναι κάτι απλό, και που μπορείς να το ξαναζεστάνεις αρκετές φορές.

Μην ζορίσεις το να γίνεις κολλητή με την συγκάτοικό σου.

Το σημαντικό είναι να μπορείτε να συνεννοηθείτε σε βασικά θέματα και να σέβεστε η μία την άλλη. Το να γίνετε καλές φίλες είναι υπέροχο, αλλά όχι αναγκαίο. Οπότε μην πιέζεις πολύ τα πράγματα και μην απογοητεύεσαι αν δεν ταιριάζετε 100% στα πάντα!

Γίνε φίλη με τουλάχιστον ένα άτομο από κάθε μάθημα που πηγαίνεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις κάνεις φίλους στο πρώτο έτος, αλλά μετά η παρέα διασπάται λόγω διαφορετικών κατευθύνσεων ή μαθημάτων επιλογής, ανάλογα με την σχολή. Ή απλά επειδή μερικοί δεν πατάνε. Το να βάλεις στόχο να γνωρίσεις από ένα καινούργιο άτομο (ή και περισσότερα!) σε κάθε μάθημα που πηγαίνεις, και θα σε βοηθήσει από πρακτικής άποψης (σημειώσεις κλπ.) αλλά είναι και ένας ωραίος τρόπος να κάνεις περισσότερους φίλους!

Βρες αυτή την μία και μοναδική τουαλέτα στην σχολή που είναι πάντα καθαρή.

Στην σχολή σου μπορεί να περνάς ορισμένες μέρες ως και δωδεκάωρο, και όσο και αν έχεις πάρει τα μέτρα σου, κάποια στιγμή θα νιώσεις το κάλεσμα της φύσης...Τι γίνεται όμως αν οι τουαλέτες είναι στο κλασικό τους χάλι και η σχολή σου βρίσκεται αρκετά μακριά από οποιονδήποτε άλλο χώρο, π.χ. μια καφετέρια, που θα μπορούσε να...εξυπηρετήσει; Σε κάθε σχολή, εγγυημένα, βρίσκεται κάποια τουαλέτα στο πιο άκυρο μέρος, και για αυτό τον λόγο ακριβώς δεν την χρησιμοποιεί κανείς. Μπορεί, π.χ., να βρίσκεται σε έναν όροφο με λίγα αμφιθέατρα ή κάτι τέτοιο. Στο χέρι σου είναι να την βρεις και να μην το πεις σε κανένα!

Γνώρισε μεγαλύτερους φοιτητές από την σχολή σου.

Μπορούν να σου δώσουν ένα σωρό συμβουλές για καθηγητές, γνώμες σχετικά με τα μαθήματα επιλογής, παλιά θέματα, σεμινάρια που αξίζει να πας, Εrasmus...δεν χρειάζεται να είναι και αριστούχοι για να αποκομίσεις κάτι από τις εμπειρίες τoυς και να γίνεις λίγο πιο υποψιασμένη για όσα πρόκειται να βρεις μπροστά σου.

Μην βιαστείς να γραφτείς σε κάποια παράταξη.

Δεν σου λέω να μην το κάνεις καθόλου-αυτό είναι καθαρά δικό σου θέμα. Απλά, φρόντισε να ενημερωθείς σωστά για τις ιδέες και την δράση κάθε παράταξης πριν γίνεις μέλος σε κάποια. Αν οι φίλοι σου ανήκουν σε παράταξη, είναι εύκολο να παρασυρθείς και να κάνεις βιαστικές επιλογές που ενδεχομένως θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση αργότερα.

Ψάξε για διάφορα τζάμπα events στην περιοχή που μένεις.

Είτε πρόκειται για το Φεστιβάλ Μεσογειακών Γεύσεων (τζάμπα φαγητό!) είτε για δωρεάν θεατρικές παραστάσεις (αν είσαι της κουλτούρας), πάρτυ, συναυλίες κλπ, το τζάμπα δεν είναι πάντα κακής ποιότητας και μπορεί να σε σώσει τις μέρες που θες απεγνωσμένα να βγεις αλλά λυπάσαι την τσέπη σου.

Αν έχεις "ξενιτευτεί" για να σπουδάσεις, μην πηγαίνεις στο πατρικό σου κάθε δεύτερο Σ/Κ.

Ειδικά αν δεν έχεις συνηθίσει να ζεις μόνη, τον πρώτο καιρό είναι πολύ πιθανό να σου λείπει το σπίτι σου, η οικογένειά σου και οι φίλοι σου. Ειδικά αν δεν μένεις στην άλλη άκρη της χώρας είναι πιθανό να μπαίνεις συχνά στον πειρασμό να τους επισκέφτεσαι συχνά. Όμως, με το να επιστρέφεις εκεί κάθε τόσο, θα χάσεις την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείς και να εξοικειωθείς με το νέο μέρος. Κάνε λοιπόν λίγο κουράγιο τον πρώτο καιρό και δεν θα χάσεις!

Έχε το smartphone σου κλειστό και το μυαλό στο κεφάλι!

Μπορεί να ακούγομαι σαν την μαμά σου τώρα, αλλά στ'αλήθεια: το να έχεις το smartphone ανοιχτό και πάνω στο θρανίο την ώρα του μαθήματος είναι δεδομένο ότι θα σου αποσπάει συνέχεια την προσοχή και θα χάσεις τα μισά απ'όσα θα ειπωθούν εκείνο το δίωρο-τρίωρο. Στην τελική, αν θες να κάνεις ένα διάλειμμα, βγες έξω για λίγο και γύρνα στο μάθημα δριμύτερη. Θα αποδιοργανώσει λιγότερο την σκέψη σου!

Αγόραζε απορρυπαντικό σε κάψουλες.

Γενικά είναι λίγο πιο ακριβές από το απορρυπαντικό σε σκόνη, αλλά αν μένεις μόνη θα σε βολέψουν αφάνταστα. Το απορρυπαντικό σε σκόνη έχει γενικά την τάση να σκορπίζεται δεξιά και αριστερά, ειδικά αν και εσύ έχεις την τάση να είσαι λίγο βιαστική και τσαπατσούλα!