Μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα μας πιάσει κατάθλιψη όταν γυρίσουμε από τις διακοπές. Είτε γυρίσεις σε μια πόλη με φρενήρης ρυθμούς είτε σε μια… πόλη των πέντε χιλιάδων κατοίκων, το πρώτο που θα θες να κάνεις είναι να ξαναφύγεις.
Αλλά ας το δούμε πιο πρακτικά το πράγμα, όσο και να «μοιάζουμε», αντιμετωπίζουμε κάπως διαφορετικά την κατάθλιψη, οπότε ας αρχίσουμε με ένα κουίζ που θα δώσει μια κάποια προοπτική στο θέμα.
Όταν γυρνάς από τις διακοπές σου το μόνο που κάνεις είναι:
Α) Την βγάζεις στο κρεβάτι, ακόμα και αν δεν είχες δύσκολο ταξίδι.
Β) Πίνεις μια μπύρα… ή δύο ή τρεις και αγνοείς τη δουλειά που συσσωρεύεται.
Γ) Βλέπεις μόνο ταξιδιωτικές εκπομπές για να «φεύγεις» από την πραγματικότητα.
Δ) Κοιτάς το σπίτι ή το γραφείο με μια δόση αηδίας και δύο δόσεις απελπισίας.
Ε) Δύο ή και όλα από τα παραπάνω
Ας είμαστε ειλικρινείς, η επιστροφή στην πραγματικότητα είναι δυσκολότερη μόνο όταν πέρασες καλά εκεί που ήσουν, ακόμα και αν αυτό ήταν ένα νησί 3 ώρες μακριά από την πόλη σου.
Υπάρχει τρόπος να επανέλθεις κάπως πιο ομαλά αρκεί να κάνεις τα παρακάτω:
1. Μάθε να διαχειρίζεσαι την «ανησυχία» που σε πιάνει. Δεν μπορείς να κάτσεις στην καρέκλα σου και να κάνεις μια σχετικά εύκολη δουλειά ενώ δυσκολεύεσαι να βρεις τον ρυθμό σου. Το καλό είναι πως θα συνηθίσεις και πάλι. Το κακό είναι πως μπορεί να σου πάρει από μία μέχρι έξι εβδομάδες.
2. Εξωτερίκευσε την ενέργεια σου. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς αλλά στις διακοπές σου το πιθανότερο είναι πως έκανες τόσα πράγματα σε μια μέρα που κανονικά θα έκανες σε μια εβδομάδα. Επειδή με την δουλειά αυτό θα είναι κάπως δύσκολο να το κάνεις, γράψου σε ένα γυμναστήριο ή σε κάποιο άθλημα και δώσε ότι έχεις. Έρευνες δείχνουν ότι αν ξεκινήσεις γυμναστήριο μετά τις διακοπές έχεις περισσότερες πιθανότητες να καταφέρεις το στόχο σου.
3. Καθάρισε το σπίτι σου. Ναι ξέρω… Ούτε καν. Όμως δες το πρακτικά, πώς να φτιάξει η διάθεση σου όταν από εκεί που ήσουν στα ξενοδοχεία -και τα είχες όλα έτοιμα στο χέρι- πρέπει να επιστρέψεις σε ένα σκονισμένο σπίτι. Πάνε τα ως δια μαγείας καθαρά σεντόνια, πάνε οι νέες καθαρές πετσέτες, πάει το έτοιμο φαγητό. Τώρα πρέπει να πλύνεις, να μαγειρέψεις και να σιδερώσεις. Ξεκίνα με κάτι πιο απλό. Άδειασε την βαλίτσα σου!
4. Κάνε χώρο στη ντουλάπα σου. Εκτός του ότι πρέπει να την άφησες σαν βομβαρδισμένο τοπίο, γιατί σιγά μην δίπλωνες τα ρούχα όταν έψαχνες εκείνο το τέλειο… σορτσάκι, τώρα που επέστρεψες δεν θες να ξαναφορέσεις τα ίδια ρούχα. Κάνε χώρο λοιπόν για τα ρούχα της νέας σεζόν που περιμένουν πως και πώς να τα αγοράσεις.
5. Βρες ένα νέο χόμπι. Τόσα πράγματα πρέπει να είδες ή να δοκίμασες. Θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, αναρρίχηση, δοκιμές κρασιών (!). Ακόμα και ρακέτες. Γιατί να πάνε χαμένες τόσες ώρες τάκα τούκα στην παραλία. Γράψου σε κάποιον όμιλο ή απλώς πήγαινε στο γήπεδο και κάνε τις ρακέτες το νέο σου χόμπι.
6. Πες τα στους φίλους σου. Ακόμα και με τον κίνδυνο να γίνεις «αυτός που πουλάει μούρη», πες στους φίλους και τους συναδέλφους σου τι έκανες. Τι καινούργιο είδες, τι έμαθες. Κράτα το όμως σε νορμάλ επίπεδα για να μην φας ξύλο από το συνάδελφο που δούλευε Δεκαπενταύγουστο, όσο εσύ λιαζόσουν.
7. Μοιράσου την γνώση. Αν λάτρεψες ή… μίσησες ένα μέρος, ένα μαγαζί, μια παραλία γιατί να μην μοιραστείς την γνώση σου με αυτούς που σχεδιάζουν να πάνε μετά από σένα. Τσέκαρε τα ταξιδιωτικά φόρουμς ή μπες και κάνε την κριτική σου στο αντίστοιχο facebook/ twitter/ site.