1. Όταν έχεις δουλειές να κάνεις που δεν θα γίνουν από μονές τους...

Για κάποιους η «μαύρη τρύπα» είναι η τηλεόραση, για άλλους είναι το τηλέφωνο. Και όταν λέμε τηλέφωνο εννοούμε από αυτά τα έξυπνα που κάνουν όσα κάνει ο υπολογιστής σου και κάτι παραπάνω. Σταμάτα να στέλνεις εικονίδια στους φίλους σου και κάνε αυτά που έχεις προγραμματίσει, τα ρούχα δεν θα μπουν από μόνα τους στο πλυντήριο και η εργασία δεν θα ολοκληρωθεί ως δια μαγείας.

 

2.Όταν το μόνο που θες είναι να χαλαρώσεις

Η αλήθεια είναι πως συνηθίζουμε να «χαλαρώνουμε» χαζεύοντας στο κινητό, αλλά καταλήγουμε να ήμαστε πιο τσιτωμένοι από ποτέ. Ενημερώσεις για τα event της εβδομάδας που απαιτούν την προσοχή σου, φίλοι και άσχετοι που σου στέλνουν μηνύματα. Ηλεκτρονικοί λογαριασμοί κινητών και διαφημιστικά. Ομαδικές συζητήσεις της παρέας για το που θα πάτε το Σάββατο για μπάνιο. Καταλήγεις να έχεις ξοδέψει όλο τον ελεύθερο σου χρόνο και ξαφνικά τρέχεις να προλάβεις το επόμενο ραντεβού.

 

3.Όταν συζητάς με την φίλη σου για κάτι σημαντικό

Φαντάσου να είσαι σε προσωπική – επαγγελματική – οικονομική κρίση και να χρειάζεσαι την φίλη σου και τον ώμο της. Φαντάσου εκεί που της μιλάς και σε πιάνουν τα ζουμιά να την πάρουν τηλέφωνο ή να αρχίσουν τα “ping!” από τις ειδοποιήσεις. Θα ξενερώσεις, δεν θα ξενερώσεις; Ε, φαντάσου τώρα πως μπορεί να αισθάνεται και εκείνη αν οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι.

 

4.Όταν είσαι διακοπές

Το λέει και η λέξη. Όταν είσαι σε διακοπές, κάνεις μια «διακοπή» από την καθημερινότητα και όσα σε απασχολούν. Υποτίθεται πως «ζεις την στιγμή» και αυτό είναι λίγο δύσκολο όταν… μισό λεπτό να ανεβάσω αυτό στο Instagram… μισό λεπτό να μοιραστώ την πανέξυπνη ατάκα μου στο twitter… μισό λεπτό να κάνω check in στην παραλία. Δεν λειτουργούν με αυτό τον τρόπο οι διακοπές και δεν πείθεις κανέναν ότι απολαμβάνεις αυτά που υποτίθεται πως θα έπρεπε να απολαμβάνεις επειδή δείχνεις ότι είσαι εκεί.

 

5.Όταν είσαι σε ραντεβού

Γιατί να βγείτε ραντεβού αν και οι δύο σκοπεύετε να βγάλετε την βραδιά κοιτώντας το κινητό και μιλώντας με ανθρώπους που δεν είναι παρόντες. Γιατί να μην βγείτε εξαρχής όλοι μαζί παρέα. Προσοχή και σε αυτή την περίπτωση. Αν έχετε εκεί την προσοχή σας, δεν χρειάζεστε 28 φωτογραφίες για να «θυμάστε» την στιγμή.

 

6.Όταν κάνεις σεξ

Ακούγονται βογκητά, υπάρχει ιδρώτας, έχετε μπει σε ένα καλό ρυθμό και πάνω στο καλύτερο χτυπάει το κινητό και σου αποσπά την προσοχή. Και μην πεις ότι το έβαλες αθόρυβο, ούτε αυτό μας κάνει. Όταν σκέφτεσαι “δόνηση” εκείνη την στιγμή, δεν νομίζω πως σκέφτεσαι το κινητό που έχεις στο κομοδίνο…

 

7.Όταν πας να μπλέξεις σε δημόσια ανταλλαγή πυρών

Όχι. Όχι. ΟΧΙ. Ούτε να το σκέφτεσαι. Κλείσε το κινητό σου. Βγάλε την μπαταρία. Βγάλε και την sim. Μπορείς να το ξανά ανοίξεις όταν ηρεμίσουν τα νεύρα σου.

 

8.Όταν έχεις επισκέπτες ή είσαι σε επίσκεψη

Ίσως τα κοινωνικά soiree να μην είναι το δυνατό σου σημείο, αλλά όσο και αν βαριέσαι είναι θέμα ευγένειας και καλών τρόπων να μην προσβάλλεις τους ανθρώπους με τους οποίους βρίσκεσαι. Πίστεψε μας κάποια στιγμή θα περάσει η ώρα, και που ξέρεις μπορεί στο μεταξύ να περάσεις… καλά! Τέλειο;!

 

9.Όταν είσαι κάπως μεθυσμένη και θες να… τσακωθείς

Κάνε ασκήσεις ψυχραιμίας, γράψε στο ημερολόγιο σου, πήγαινε κάνε σεξ με το αγόρι σου. Τέλος πάντων βρες κάποιον άλλο τρόπο να εκφράσεις την συσσωρευμένη ενέργεια.

 

10.Όταν είσαι κάπως μεθυσμένη και θες να… φλερτάρεις

Οι πραγματικοί φίλοι δεν αφήνουν τους φίλους να μπαίνουν στο Tinder μεθυσμένοι. Θα το μετανιώσεις το επόμενο πρωί ακόμα και αν δεν θυμάσαι πολλά πράγματα...

 

11.Όταν είσαι κάπως μεθυσμένη και θες να… μιλήσεις με τον πρώην σου

Οι πραγματικοί φίλοι δεν αφήνουν τους φίλους να στείλουν μηνύματα στους πρώην. Γενικά καταλαβαίνεις πως υπάρχει ένα μοτίβο. Όταν είμαστε μεθυσμένοι αποφεύγουμε το κινητό σαν ο διάολος το λιβάνι.

 

12.Την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα, στα γενέθλια της κολλητής σου

Τις σημαντικές μέρες τις περνάμε με τους σημαντικούς ανθρώπους. Κατά προτίμηση στο ίδιο δωμάτιο, οπότε η χρήση του κινητού κρίνεται περιττή. Σε όλους τους άλλους μπορείς να στείλεις τις ευχές σου και την επόμενη μέρα. Άλλωστε λένε πως έχεις περιθώριο 40 μέρες!

 

13.Όταν αισθάνεσαι ότι μπορείς και χωρίς αυτό

Τελείωσες με την δουλειά, μίλησες με την μαμά σου, τον μπαμπά σου, την κολλητή σου και το αγόρι σου. Ξέρουν που είσαι και τι κάνεις, ξέρεις ότι είναι καλά και τι κάνουν. Δοκίμασε να κλείσεις το κινητό σου και να «αποτοξινωθείς» έστω για δύο ώρες. Δες μια ταινία, Κοιμήσου. Διάβασε. Μαγείρεψε. Πέρνα λίγο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου.