Η πρωτόγνωρη ελευθερία της φοιτητικής ζωής μπορεί να φαίνεται συναρπαστική (και είναι), έχει όμως και τις ευθύνες της. Το να μην έχεις συνέχεια το φόβο των απουσιών πάνω απ’ το κεφάλι σου είναι υπέροχο, αρκεί να μην καταλήξεις να ξυπνάς στις 2 το μεσημέρι και να περνάς κάθε μέρα χαζεύοντας βιντεάκια στο YouTube.

Η σωστή διαχείριση του χρόνου σου, ήδη από το πρώτο έτος, είναι καθοριστική για ολόκληρη την φοιτητική σου «καριέρα».  Κι ευτυχώς υπάρχουν δοκιμασμένα tips για να μην βρεθείς κάτω από ένα βουνό αδιάβαστων σημειώσεων λίγο πριν την πρώτη εξεταστική.

5  μυστικά για να τα προλάβεις όλα!

1. Μελέτη κάθε μέρα
Δεν εννοούμε να βγάλεις την ύλη ενός μαθήματος μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που ξέρεις κι απ’ το Λύκειο: όταν δεν έχεις ανοίξει βιβλίο κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το ζόρι στις τελικές εξετάσεις είναι διπλάσιο. Στο Πανεπιστήμιο, η ύλη είναι ακόμη μεγαλύτερη και τα πράγματα μάλλον χειρότερα. Γι’ αρχή, κάνε μια ήρεμη ανάγνωση των σημειώσεων της ημέρας, ανάμεσα σε βραδινό ντους και ύπνο. Δεν θα σου πάρει πολύ χρόνο, και θα σε βοηθήσει να αποθηκεύσεις τις καινούργιες γνώσεις όσο είναι ακόμη φρέσκιες.

2. Ίδια ώρα ΚΑΘΕ πρωί!
Λογικά στο Πανεπιστήμιο δεν θα 'χεις μόνο πρωινά μαθήματα, αλλά κι αρκετά απογευματινά. Ξέρουμε ότι το να κοιμηθείς όσο περισσότερο γίνεται τις ημέρες που έχεις απογευματινά σου φαίνεται άκρως δελεαστικό. Δυστυχώς, έτσι χάνεις πολύτιμες ώρες απ' το διάβασμα, ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά έχεις να κάνεις. Κατά πάσα πιθανότητα, το να ξυπνήσεις αργά σημαίνει επίσης ότι θα κοιμηθείς πιο αργά, κάτι που κάνει το πρωινό ξύπνημα γενικότερα δύσκολο και διαιωνίζει το πρόβλημα. Χάρισε, λοιπόν, στον εαυτό σου το πολύ μία, άντε δύο ωρίτσες ύπνου παραπάνω όταν μπορείς, για να μην κάνεις στο τέλος τη νύχτα μέρα.

3. Πρόγραμμα, πρόγραμμα παντού
Μέσα στην εβδομάδα μπορεί να ‘χεις κι άλλες δραστηριότητες πέρα απ' τα μαθήματα. Αφιέρωσέ τους συγκεκριμένες μέρες κι ώρες. Σ’ ένα γυμναστήριο, για παράδειγμα, έχεις την ελευθερία να πηγαίνεις όποτε θέλεις. Αν όμως το αφήσεις στο φλου, κινδυνεύεις να μην πατάς ποτέ (τζάμπα η εγγραφή) και να ξαναπορωθείς λίγο πριν το καλοκαίρι, σε βάρος άλλων υποχρεώσεών σου. Γι’ αυτό, προτίμησε τη σταθερότητα.

4. Σςςςς… Ησυχία στο Σπουδαστήριο
Το Σπουδαστήριο, με τις οργανωμένες βιβλιοθήκες, τα τραπέζια μελέτης και την απόλυτη ησυχία, είναι το ιδανικό μέρος για συγκεντρωμένο διάβασμα, ειδικά αν αποσπάσαι εύκολα. Σπίτι είναι πολύ εύκολο να ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο (π.χ. τηλεόραση, ίντερνετ) και να χάσεις την μπάλα, ενώ στο Σπουδαστήριο μπαίνεις ρε παιδί μου στο πνεύμα. Άσε που ‘ναι ιδανικός τρόπος για να γεμίσεις τα κενά μεταξύ των μαθημάτων, αντί να περιφέρεσαι άσκοπα στην σχολή και να σαχλαμαρίζεις. Έτσι, θα βγάλεις πιο εύκολα το διάβασμα της ημέρας και θα μπορέσεις να πας και για ένα καφεδάκι μετά τη σχολή χωρίς καμιά ενοχή, ή απλά να αράξεις στο σπίτι.

5. ΣουΚου: Όχι μόνο κλαμπ και ραντεβού!
Εννοείται ότι το Σαββατοκύριακο θα βγεις, θα ξεφαντώσεις, θα δεις TV, θα, θα, θα... Γενικά θ’ ασχοληθείς με ό,τι δεν χωράει στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Η χαλάρωση κι η ξεγνοιασιά σου χρειάζονται, και μόνο χάσιμο χρόνου δεν είναι. Και πάλι όμως, στο κλαμπ δεν θα 'σαι από το πρωί ως το βράδυ, ούτε είναι ανάγκη να δεις όλες τις σεζόν του Grey’s Anatomy σε μια μέρα (και το επόμενο ΣΚ, τι θα κάνεις;). Πού θέλω να καταλήξω; Αφιέρωσε λίγες ωρίτσες του πολυαγαπημένου σου Σαββάτου στο διάβασμα. Προτίμησε το πρωί, που το μυαλό είναι φρέσκο και δεν θα ‘χεις να ετοιμαστείς για την έξοδό σου, και δεν θα χάσεις.