Θέλεις να κάνεις δίαιτα, αλλά δε μπορείς. Γιατί δεν μπορείς; Γιατί πεινάς συνεχώς. Ασταμάτητα. Γουργουρίζει η κοιλιά σου. Σκέφτεσαι σοκολάτες, πατάτες τηγανιτές, μακαρόνια. Βλέπεις μια αγελάδα και από την πείνα την φαντάζεσαι μπριζόλα. 

Ναι, όλες το έχουμε περάσει και συνήθως απλά ενδίδουμε στην πείνα μας και τρώμε τον άμπακο. Πάει και η δίαιτα και όλα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι κάτι κάνεις λάθος, γιατί δεν γίνεται να πεινάς συνεχώς. Τι κάνεις λάθος;

1.    Δεν έχεις ποικιλία στην διατροφή σου

H λιγούρα για κάποια συγκεκριμένη τροφή είναι ένας τρόπος για να μας ειδοποιήσει το σώμα μας ότι έχουμε έλλειψη σε κάποιο συστατικό. Ένα ισορροπημένο και πλήρες διαιτολόγιο είναι η λύση για να μην πεινάς συνέχεια. Δες εδώ τροφές που ''λιώνουν'' το λίπος.

2.    Δεν πίνεις πολύ νερό


Το αίσθημα της δίψας μπερδεύεται πολλές φορές με το αίσθημα της πείνας. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό, ο οργανισμός στρέφεται στις τροφές για να καλύψει τις ανάγκες του. Έτσι, η πείνα που νιώθεις στην πραγματικότητα είναι δίψα. Πίνε πολύ νερό λοιπόν!

3.    Πάσχεις από επεισοδιακή υπερφαγία


Τα κύρια χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διατροφικής διαταραχής είναι οι κρίσεις λαιμαργίας, η απώλεια ελέγχου στην πρόσληψη τροφής (κυρίως junk food) αλλά και η μεγάλη δυσφορία και τα αισθήματα ενοχής εκ των υστέρων για τις υπερβολικές ποσότητες φαγητού που φάγαμε. Η επεισοδιακή υπερφαγία απαντάται συνήθως σε άτομα με παχυσαρκία και ψυχολογικά προβλήματα. Αν περνάς περίεργη «φάση» ή θεωρείς ότι μπορεί να έχεις, τότε συμβουλέψου έναν ειδικό.

4.    Τρως πολλά γλυκά


Tα γλυκά αυξάνουν την όρεξη, καθώς μεταβολίζονται γρήγορα. H απλή κατεργασμένη ζάχαρη στιγμιαία καλύπτει το αίσθημα της πείνας, αλλά λόγω γρήγορης πέψης το πολύ σε μία ώρα θα ξαναπεινάσεις. Λίγα γλυκά, λοιπόν, γιατί πρώτον παχαίνουν και δεύτερον σε κάνουν να πεινάς γρηγορότερα!

5.    Παραλείπεις γεύματα


Μπορεί να μην προλαβαίνεις, μπορεί να βιάζεσαι, να τα ξεχνάς ή ο,τιδήποτε! Συνήθως, παραλείπουμε το πρωινό ή το μεσημεριανό και τρώμε ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ. Ωστόσο, όταν το κάνεις αυτό, τα αποθέματά μας σε γλυκόζη εξαντλούνται γρήγορα και το σώμα αντλεί αποθέματα από τα λιποκύτταρα και τη μυϊκή μάζα. Φρόντισε οπότε να τρως ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είτε μικρά γεύματα, είτε φρούτα και λαχανικά.

6.    Περιμένεις –ή έχεις περίοδο

Απολύτως λογικό! Λίγες ημέρες πριν την περίοδο ή και κατά τη διάρκειά της, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να σου δημιουργούν έντονη όρεξη, συνήθως για γλυκές και λιπαρές τροφές,.H σοκολάτα είναι από τις πρώτες προτιμήσεις των γυναικών όταν περιμένουν περίοδο, άλλωστε! Παραδώσου στις απολαύσεις, αλλά προσπάθησε να μην φας πολύ ποσότητα. Δες εδώ γιατί νιώθεις παχιά όταν είσαι αδιάθετη.


7.    Αθλείσαι έντονα και είσαι πτώμα μετά


H εξαντλητική γυμναστική, η έντονη προπόνηση ή το πολύωρο περπάτημα μπορεί να ευθύνονται για την αυξημένη όρεξή σου. Mε τις δραστηριότητες αυτές καίμε περισσότερες θερμίδες, που ο οργανισμός μας «ζητάει» να αναπληρώσει. Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε να κάνεις γυμναστική –σε φυσιολογικά όρια- και φάε χωρίς τύψεις –απλά μην φας βλακείες. Δες εδώ τι να φας πριν τη γυμναστική.


8.    Δεν είσαι καλά ψυχολογικά

Σε όλες μας έχεις συμβεί, όταν είμαστε «πεσμένες» ψυχολογικά, να βρίσκουμε παρηγοριά στο φαγητό και να «ξεσπάμε» σε αυτό, γιατί πεινάμε συνέχεια και νιώθουμε συνεχώς ανικανοποίητες. Αν δεν είσαι καλά εσύ ψυχολογικά, δυστυχώς όχι δίαιτα, ούτε βήμα παρακάτω δε μπορείς να κάνεις. Δες εδώ έξι τρόπους για να σταματήσεις να τρως από το άγχος.

9.    Κρυώνεις

Oι χαμηλές θερμοκρασίες του καιρού επηρεάζουν το μεταβολισμό μας, αυξάνοντας τις καύσεις, καθώς χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσουμε σταθερή τη θερμοκρασία. Aν κρυώνεις πολύ και χρειάζεσαι λιπαρά, προτίμησε το ελαιόλαδο και τα ψάρια και όχι γλυκά και «κακά» λιπαρά!


10.    Ρε, μήπως είσαι έγκυος;


Λιγούρες, λιγούρες; Άντε, και με έναν πόνο! Πέρα από την πλάκα, δες εδώ τι να κάνεις, εάν νομίζεις ότι είσαι έγκυος.

 

Δες εδώ πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεσαι.