Πώς θα είναι η νέα σου δίαιτα; Ζυγίστηκες πρόσφατα; Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζεσαι; Είναι όλα αυτά που σε προβληματίζουν καθημερινά όταν σκέφτεσαι το σώμα σου και τα κιλάκια που έχεις βάλει τελευταία.  Δεν υπάρχει όμως κανένας να ανησυχείς γιατί εμείς είμαστε εδώ να σου λύσουμε όλες τις απορίες σου.

Οι ειδικοί συνιστούν να ζυγίζεσαι μια φορά την εβδομάδα ενώ ορισμένες δίαιτες προτείνουν να πετάξεις τη ζυγαριά σου για να μην απογοητεύεσαι.

Πάμε όμως να δούμε σε τι συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα της εφημερίδας PLOS One. Η απάντηση ωστόσο μπορεί να σε σοκάρει. Οι ερευνητές λένε ότι τα άτομα που κάνουν δίαιτα και ζυγίζονται καθημερινά χάνουν το περισσότερο βάρος. Η Elina Helander, επικεφαλής από το Tampere University of Technology  στην Φινλανδία, επισημαίνει ότι η αιτία και το αποτέλεσμα δεν είναι σαφή. Μπορεί να είναι τα άτομα που παίρνουν πολύ σοβαρά τη δίαιτά τους που τους αρέσει να ανεβαίνουν στη ζυγαριά γιατί απολαμβάνουν αυτό που βλέπουν. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να ζυγίζεσαι πιο συχνά ή έχεις και καλύτερα πράγματα να κάνεις;

Η συγκεκριμένη μελέτη ανέλυσε 2.838 μετρήσεις βάρους από 40 άτομα που συμμετείχαν σε πρόγραμμα προαγωγής της υγείας, τα οποία ήθελαν να χάσουν βάρος. Πρόκειται για μια μικρή ομάδα, αλλά οι ερευνητές λένε ότι αντανακλά τα ευρήματα από άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αναζητούν να κρατήσουν μακριά το βάρος. Τα περισσότερα άτομα που κάνουν δίαιτα είναι πίσω στο αρχικό βάρους τους μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια. Μια μελέτη στο περιοδικό New England Journal σχετικά με τη διατήρηση της απώλειας βάρους σε 314 επιτυχημένες δίαιτες (που είχε επιτευχθεί κατά μέσο όρο απώλεια βάρους 19.3 κιλά τα τελευταία δύο χρόνια), διαπίστωσε ότι εκείνοι που ζυγίζονταν καθημερινά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν 2.3 κιλά ή περισσότερα κατά τους επόμενους 18 μήνες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι το συχνό ζύγισμα οδηγεί σε μείωση της αυτοεκτίμησης ή έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Διάβασε περισσότερα εδώ