Υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορεί να σε τρομάξουν περισσότερο από το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης –μιλάμε πάντα φυσικά για την περίπτωση που είσαι πολύ νέα, έχεις ακόμη σχολή να τελειώσεις και τελοσπάντων δεν θέλεις με τίποτα να αποκτήσεις  τώρα ένα παιδί. 

Η περίοδός σου λοιπόν καθυστερεί μια μέρα, τρείς μέρες, πέντε μέρες και ο πανικός έχει ξεκινήσει.  Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς καθαρά και να δεις με ηρεμία τι μπορεί να κάνεις.

Γι΄αυτό είμαστε εδώ!

Βήμα πρώτο: Πόσες μέρες έχεις καθυστέρηση;

Από εκεί πρέπει να ξεκινήσεις. Υπάρχει περίπτωση να έχεις μετρήσει λάθος, ή να σου έχει καθυστερήσει από το άγχος που πέρασες πρόσφατα. Εάν είναι μια-δυο μέρες, κάνε υπομονή και χαλάρωσε. Εάν επίσης έχεις ασταθή κύκλο και έχεις γενικά τέτοια σκαμπανεβάσματα, τότε μάλλον απομακρύνεται η πιθανότητα του να είσαι έγκυος. (Αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένεις πάνω από μια εβδομάδα για να πας στον γιατρό!)

Βήμα δεύτερο: Κάνε ένα τεστ εγκυμοσύνης


Δεν είναι το απόλυτο μέτρο καθησυχασμού, καθώς από το άγχος είναι πολύ πιθανόν να το κάνεις λάθος. Είναι όμως ένα πρώτο σημάδι για να δεις που βαδίζεις.Καλύτερα να το κάνεις μαζί με μία πιό έμπειρη και ψύχραιμη φίλη.Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό πρέπει να μιλήσεις οπωσδήποτε με γιατρό.

Βήμα τρίτο: Δες έναν γυναικολόγο


Εάν περνούν οι μέρες ή το τεστ βγει θετικό, το πιο κατάλληλο είναι να δεις και να ακούσεις τι έχει να σου πει ένας γυναικολόγος. Θα σου δώσει να κάνεις κάποιες εξετάσεις, ώστε να δεις εάν είσαι ή όχι σίγουρα έγκυος.Μετά θα συζητήσετε το πώς θα διαχειριστείτε το θέμα της ανεπιθύμητης κι απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης σου.

Βήμα τέταρτο: Θα το πεις σε κάποιον κι αν ναι σε ποιόν;


Κάθε περίπτωση διαφέρει. Εάν είσαι καιρό με το αγόρι σου και νιώθεις ότι πρέπει να το μοιραστείς, φυσικά και να το κάνεις.  Εάν ήταν κάτι περιστασιακό, τότε μόνο εσύ ξέρεις. Φίλοι, αδέλφια, γονείς, σύντροφος, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος που θα σου συμπαρασταθεί.Δεν είσαι μόνη σε αυτή την δυσκολία. Μπορεί - να συμβεί- στην κάθε - απρόσεκτη κοπέλα. Λύσεις πάντα υπάρχουν.

Βήμα πέμπτο: Τα αποτελέσματα
Εάν τα αποτελέσματα βγουν θετικά, τότε εσύ και μόνο εσύ ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Σκέψου καθαρά και μην κάνεις βεβιασμένες κινήσεις. Συζήτησέ το με τον σύντροφό σου, τον γιατρό, με μία καλή φίλη ή αν η κατάσταση σε παίνρει με τη μητέρα σου. Δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Εάν το τεστ εγκυμοσύνης βγεί αρνητικό, τότε μετά την ανακούφιση που θα σου έρθει, σκέψου πως, την επόμενη φορά, από τη στιγμή που δεν θες τώρα ένα μωράκι , πρέπει να είσαι πιο ώριμη και να χρησιμοποιείς περισσότερη προφύλαξη. Μην το ξαναπεράσεις κάτι τέτοιο! Γρήγορα στο γιατρό ή στα παρακάτω κέντρα για σωστή ενημέρωση και αποτελεσματική αντισύλληψη!

Περισσότερες πληροφορίες και δωρεάν ενημέρωση και υποστήριξη μπορείς να πάρεις από:

πάρεις από:

-Αρεταίειο Νοσοκομείο Β Μαιευτική και γυναικολογική κλινική 

Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας & Επανορθωτικής Χειρουργικής

Τηλ:  210-7286282

- Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Αλεξάνδρα

Ιατρείο Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας

τηλ. επικοινωνίας: 213-2162376

-Ρεα Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική

Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας

Τηλέφωνο Επικοινωνίας για Ραντεβού:
210 9495250, 210 9495255 
(Καθημερινά: 8.00 – 20.00)

-Ευγενίδειο Θεραπευτήριο

Μονάδα Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Περιγεννητικής Ιατρικής

Τηλέφωνο: 210 7208289