Το να γυμνάζεσαι μόνο δεν αρκεί, για να δεις αποτελέσματα στο σώμα σου.  Η διατροφή, μάλιστα, παίζει καθοριστικό ρόλο ειδικά πριν και μετά την προπόνησή σου. Γιατί, τι να τον κάνεις τον διάδρομο, εάν μετά τρως πέντε κομμάτια πίτσα. 

Οι περισσότεροι γυμναζόμαστε απόγευμα προς βράδυ, καθώς το πρωί τρέχουμε με δουλειές, σπουδές, υποχρεώσεις κτλ. Τι να φας πριν κοιμηθείς και μετά την άσκηση έχουμε πει, έχεις αναλογιστεί όμως τι πρέπει να φας πριν, εάν πεινάς;

Καταρχάς, να πούμε πως το τι τρως πριν από την άσκηση εξαρτάται από την ένταση, τη διάρκεια και το είδος της προπόνησης που σκοπεύεις να κάνεις.

Η κύρια πηγή καυσίμων για ενέργεια και δύναμη είναι ο υδατάνθρακας. Άρα γενικά μιλώντας, υδατάνθρακας πριν την προπόνηση,  πρωτεΐνη μετά. 


1. Τροφές ενέργειας

Μπάρες, ποτά, τζελ και άλλες εύπεπτες τροφές υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των συμπτωμάτων που αποσπούν την προσοχή από την πείνα κατά τη διάρκεια της άσκησης και να κρατήσει την ενέργειά σου χωρίς να μειωθεί πολύ γρήγορα.

2. Γλυκόζη

Επειδή η γλυκόζη είναι πολύ δυνατή πηγή ενέργειας, ένα γεύμα πριν την άσκηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και εύκολα στη χώνεψη. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί.

3. Φρούτα

Γενικά τα φρούτα κάνουν πολύ καλό, άσχετα με την προπόνησή σου. Μπορείς πριν πας στο γυμναστήριο, να προτιμήσεις τα μήλα, το καρπούζι, τα ροδάκινα, τα σταφύλια ή τα πορτοκάλια.

4. Καφεΐνη (με προσοχή)

Και λέω προσοχή, γιατί η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Βέβαια, όταν η καφεΐνη βελτιώνει την αντοχή, το κάνει προσωρινά και δρα ως διεγερτικό. Μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για μερικούς ανθρώπους. Εκείνοι που είναι πολύ ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, μυϊκό τρόμο, και πονοκεφάλους. Πάρα πολύ καφεΐνη είναι ένα διουρητικό, και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μειώνει την απόδοση.

5. Αμύγδαλα ωμά

Δίνουν ενέργεια και κάνουν πολύ καλό στην υγεία! Μάλιστα, νέα έρευνα υποστηρίζει πως η καθημερινή κατανάλωση μίας χούφτας από τους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς, συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση μιας σωστής διατροφής μειώνοντας ταυτόχρονα τις τιμές της χοληστερόλης.

Πότε πρέπει να φας πριν γυμναστείς

Η άσκηση με γεμάτο στομάχι δεν συνίσταται. Για να βεβαιωθείς ότι έχεις αρκετή ενέργεια, αλλά και να μην έχεις ενοχλήσεις στο στομάχι, θα πρέπει το τελευταίο σου γεύμα να αφομοιωθεί πλήρως πριν από την έναρξη της προπόνησης. Αυτό διαρκεί συνήθως 2-4 ώρες, ανάλογα με το τι και πόσο έχεις φάει.