«Δε ξαναπίνω, τέλος!», «Αυτό είναι το τελευταίο τσιγάρο, το κόβω μαχαίρι», «Από Δευτέρα δίαιτα», «Τον έχω διαγράψει τον πρώην μου σου λέω, τελευταίο μήνυμα και γεια σας», «Τέρμα τα ψώνια… από βδομάδα!». Είναι μερικές ατάκες που έχεις πει σίγουρα κατά καιρούς και που θα ήθελες να μην έμενες μόνο στα λόγια, αλλά να γινόντουσαν και πράξη. Το δεδομένο είναι πως θέλεις, το ερώτημα όμως είναι… Μπορείς;

Πες το όταν είσαι έτοιμη

Σταμάτα αυτή την… καραμέλα του «Από Δευτέρα» που αναμασάς κάθε βδομάδα και ποτέ δε καταφέρνεις να τηρήσεις και πες το όταν είσαι πραγματικά έτοιμη να το κάνεις. Η κατάλληλη ευκαιρία – αφορμή τύπου Σαρακοστή, Γενέθλια ,Πρωτοχρονιά, ή ότι άλλο θα σε ταρακουνήσει είναι μια πολύ καλή επιλογή για να ξεπεράσεις αυτό το «Από Δευτέρα» και να μην μείνεις μόνο στα λόγια αλλά πλέον να γίνουν όλα επί του πρακτέου!

Πότε είσαι έτοιμη όμως; (Σε πρόλαβα ε;)

Το να ξέρεις πως κάτι υπάρχει που πρέπει να διορθωθεί είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στην εκκίνηση σου. Αρχικά, λοιπόν, θα πρέπει να κάνεις την αυτοκριτική σου που θα σε βοηθήσει να βρεις το πρόβλημα που σε βασανίζει και φυσικά να προχωρήσεις στη λύση του. Η λύση, έχει να κάνει  με τον στόχο που βάζεις στην πορεία και το πόσο βατός είναι στο να τον πετύχεις. Σταμάτα να βάζεις τον πήχη τόσο ψηλά, ώστε ποτέ να μην καταφέρνεις να πηδήξεις πάνω από αυτόν. Είναι πολύ καλύτερο να βάζεις συχνότερα, μικρούς και βατούς στόχους που θα πετυχαίνεις στην πορεία, παρά να προσπαθείς για το ακατόρθωτο. Μην ξεχνάς πως η επιβράβευση του εαυτού σου είναι κάτι πολύ βασικό, που σου δίνει δύναμη και κουράγιο για την συνέχεια. Αργά και σταθερά βήματα λοιπόν.

Η προσωπικότητα παίζει ρόλο

Το πόσο ευάλωτος είσαι γενικά σαν χαρακτήρας και πόσο επηρεάζεσαι από πρόσωπα και καταστάσεις παίζει σημαντικό ρόλο. Μερικοί άνθρωποι, κυρίως αυτοί που είναι πιο φιλόδοξοι, εγωιστές, ή πάρα πολύ μαχητικοί έχουν περισσότερηαυτοπεποίθηση με τον εαυτό τους και μεγαλύτερο πείσμα, με αποτέλεσμα όταν θέτουν ένα στόχο να μην ηρεμούν αν δε το πετύχουν. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, καλώς. Αν πάλι ανήκεις στην άλλη κατηγορία, αυτών δηλαδή που είναι πιο αναποφάσιστοι, πιο ευάλωτοι με τον εαυτό τους και την μία είναι έτσι, την άλλη αλλιώς, τότε θα πρέπει να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Τι εννοώ; Αν έχεις ήδη καταφέρει κάτι στο παρελθόν, μπορείς να πεις: «Αφού τα κατάφερα τότε, μπορώ να τα καταφέρω και τώρα». Αν πάλι τόλμησες κάτι στο παρελθόν και τελικά δεν τα κατάφερες, χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό δε σημαίνει πως θα είναι πάντα έτσι. Επίσης, θα σε βοηθήσει να σκεφτείς τα αποτελέσματα που θα σου αποφέρει η προσπάθεια σου, δηλαδή να κάνεις εικόνα τους «γλυκείς καρπούς» της επιτυχίας που πρόκειται να γευθείς.

Ο «κύκλος» σου μετράει

Οι στενοί φίλοι, οι γνωστοί και γενικότερα το ευρύτερο περιβάλλον σου διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην τήρηση της απόφασής σου. Με λίγα λόγια ο «κύκλος» σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να πετύχεις τον τελικό σου στόχο.Γιατί συμβαίνει αυτό; Από τη μία, επειδή μπορεί να σου δώσει παραδείγματα από τον ίδιο ή από άλλους ανθρώπους που κατάφεραν κάτι παρόμοιο, και από την άλλη, μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά, καθώς μην ξεχνάς πως είναι πολύ ουσιώδες να έχεις άτομα γύρω σου που να σε παροτρύνουν και να σε εμψυχώνουν λέγοντας σου πως μπορείς να τα καταφέρεις.

 

Διάβασε περισσότερα εδώ...