Η πρώτη σοβαρή σχέση! Πως θα την περιέγραφα με μία πρόταση; Πολύς χαμός για το τίποτα! Νιώθεις και κάνεις πράγματα πρωτόγνωρα, τρως τα μούτρα σου, ερωτεύεσαι, επιμένεις, προσπαθείς, είσαι εκεί, μέχρι που για κάποιο λόγο απλά σταματάς να είσαι μ' αυτό το άτομο. Θες η απόσταση; Θες η κούραση; Θες η ανάγκη για να γνωρίσεις άλλα άτομα; Θες η ασυμφωνία χαρακτήρων και προσωπικοτήτων μιας και το συννεφάκι του έρωτα έχει παρέλθεί; Κάτι από αυτά ή ίσως και κάτι που δεν έχει καμία απολύτως σχέση μ' αυτά. Πάντως σπάνια έχω ακούσει φίλη μου να μιλάει όμορφα για την πρώτη της σχέση, ούτε καν εμένα την ίδια. Μαθαίνεις πάντως αρκετά, γι' αυτό άλλωστε πρέπει να τον ευγνωμονείς πάντα και για πάντα!

1. Κάποια πράγματα πρέπει να μένουν ανάμεσα σε  (πολύ) λιγότερα άτομα. Όταν σου συμβαίνουν πράγματα που δεν έχεις ξαναζήσει, το πιο λογικό είναι να επιλέξεις να τα μοιραστείς με άτομα ώστε να νιώσεις καλύτερα αλλά και να καταλήξεις στο πως πρέπει να φερθείς. Αν την πρώτη φορά που χώρισες πήρες μέχρι και τη θεία σου στο χωριό για να της το πεις, μάλλον θα έμαθες ότι όσοι περισσότεροι (και άσχετοι) ξέρουν, τόσο χειρότερα θα νιώθεις μετά. Έμαθες να εφαρμόζεις το λίγοι και καλοί, ενώ είδες ποιοί ήταν δίπλα σου για να σου σταθούν στην πρώτη σου απογοήτευση.

2. Κάνεις πράγματα που δεν πίστευες ότι θα έκανες. Έμαθες να μην κρίνεις του άλλους για τη συμπεριφορά τους όσο είναι στη σχέση γιατί τα πέρασες και εσύ. Σταμάτησες να την λες στη φίλη σου που χανόταν όποτε ήταν να δει το αγόρι της, την άλλη που ζήλευε φρικτά το δικό της, την άλλη που από αναίσθητη έγινε ξαδέρφη του Αγίου Βαλεντίνου. Όλες θα αλλάξουν κάτι στο χαρακτήρα τους όταν μπουν σε μια σχέση, απλά έπρεπε να το πάθεις για να το καταλάβεις.

3. Οι φιλίες σου ωριμάζουν. Η πρώτη σου σχέση είναι ένα πολύ δυνατό τεστ για τις φιλίες σου. Δε θα υπάρχουν μόνο αυτές στη ζωή σου, θα περνάς καλά με το αγόρι σου, θα μοιράζεστε στιγμές που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μοιραζόσουν μ' εκείνες, ενώ οι συζητήσεις σας δε θα είναι οι ίδιες - από ένα σημείο και μετά, σταματάς να τους λες τα πάντα, ίσως επειδή ο πρώτος ενθουσιασμός περνάει και το να διηγηθείς με κάθε λεπτομέρεια τι έγινε όταν βγήκες με το αγόρι σου, δεν έχει τόσο ενδιαφέρον πια.

4. Ο ενθουσιασμός δεν κρατάει για πάντα. Αυτή η τρέλα, αυτό το δεν-μπορώ-να-συγκεντρωθώ-σε-τίποτα-άλλο-πέρα-από-εσένα, κάποια στιγμή περνάει. Ο έρωτας μπορεί να γίνει αληθινή και δυνατή αγάπη, αλλά ίσως είναι και το στάδιο που αρχίζει η σχέση σας να μετράει αντίστροφα. Βγήκες από το παραμύθι σου και έμαθες ότι η φάση του τρελού και δυνατού έρωτα, δεν κρατάει για πάντα.

5. Μεγάλο πράγμα η εμπιστοσύνη. Έμαθες να μην είσαι με άτομα που δεν εμπιστεύεσαι, να κυνηγάς την ηρεμία μαζί με την ευτυχία. Μπορεί να έμαθες να μη συγχωρείς τα ίδια λάθη, να ξέρεις επιτέλους τι ζητάς και πότε πρέπει να φύγεις από μια σχέση και πόσο βασικό είναι να εμπστεύεσαι με κλειστά μάτια το άτομο που είσαι μαζί.

6. Η ζήλεια καταστρέφει τα πάντα όταν ξεφεύγει από τα λογικά πλαίσια. Ελπίζω πως έμαθες πια να μην δίνεις σημασία σε πράγματα που δεν έχουν αξία, ώστε να γλιτώνεις τσακωμούς και στιγμές που στο τέλος χαλάνε χωρίς λόγο.

7. Όταν τελειώσει κάτι, τελείωσε. Αν σε χώρισε, μαθαίνεις να σέβεσαι την άποψη του άλλου, μιας και δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνεις. Αν τον χώρισες - πράγμα σπάνιο για πρώτη σχέση - τότε εύχομαι να έμαθες πως αξίζει να επιμένεις στην απόφαση σου, αν οι λόγοι που σε οδήγησαν εκεί είναι συγκεκριμένοι και σοβαροί. 

8. Έμαθες να ακούς την καρδιά σου. Καλές οι συμβουλές, καλά τα λόγια παρηγοριάς που έχουν να σου πουν, αλλά εσύ ξέρεις τι ταιριάζει στην περίπτωση σου και τι όχι. Σταμάτησες να παίρνεις σοβαρά τι λένε οι άλλοι και να ρυθμίζεις τις πράξεις σου σύμφωνα με τις διάφορες συμβουλές που ακούς.