Ας ξεκινήσουμε με ένα δεδομένο: όσο σκληρό, όσο κυνικό, όσο επώδυνο κι αν ακούγεται, κάθε ανθρώπινη σχέση πάνω σε τούτο τον πλανήτη - τουλάχιστον την δυτική του πλευρά που μοιράζεται τους ίδιους κώδικες συναισθημάτων και ενορμήσεων - είναι καταδικασμένη να φτάσει στον θάνατο της. Απλώς είναι στην ευχέρεια του καθέ ένα από μας αν θα είναι ένας θάνατος με μετά θάνατον ζωή ή θα σημάνει οριστικό τέλος. Στα είπα πολύ βαριά τώρα.

Ας το αλαφρύνω λίγο. Δεν χρειάζεται να σου πω ότι μια μακρόχρονη σχέση όσο περνά ο καιρός σε δένει περισσότερο με τον έτερο πόλο, σας ενώνουν πιο ισχυρά δεσμά, αλλά αυτό κάποια στιγμή θα σταματήσει. Στις φιλικές είναι πιο πιθανό να το αποτρέψεις. Στις ερωτικές είναι που έρχεται το δύσκολο μέρος. Η σχέση με τον φίλο σου έχεις την αίσθηση ότι έφτασε σε αυτό το σημείο. Ένα σημείο που ψάχνετε πάλι τον βηματισμό σας. Κι αν για την δική σου πλευρά είσαι σίγουρη ότι θα το παλέψει, δεν γνωρίζεις τι θα κάνει ο άλλος. Υπάρχουν όμως κάποιες αποτελεσματικοί μέθοδοι για να τον κάνεις να επαναφέρει στην μνήμη του αυτά που ένιωσε στο ξεκίνημα σας. Γιατί τι νομίζεις ότι είναι ο έρωτας; Επαναφορά συναισθητικών αναμνήσεων.

1. Πραγματοποίησε μια μεγάλη σου επιθυμία. Εύκολο ακούγεται, δύσκολα γίνεται. Όμως θα νιώσεις τόσο χαρούμενη με την προσπάθεια που θα τονώσεις αυτή την αύρα, αυτή την εικόνα που του γέννησες όταν σε πρωτοείδε.

2. Ξεκόλλα από πάνω του και από το σπίτι. Πάρε απόφαση να κάνετε πράγματα ξεχωριστά. Σταματήστε να κανονίζετε που θα πάτε προσπαθώντας να συνταιριάξετε τα θέλω σας. Πάρε τις φίλες σου και πήγαινε σινεμά και άσε τον να πάει για μπύρες με τους φίλους του.

3. Ντύσου έτσι ώστε να αρχίσει να σε ποθεί ο εαυτός σου. Τις στιγμές που ελκύεσαι από σένα είναι οι στιγμές που αποπνέεις την μεγαλύτερη γοητεία στον άλλον. 

4. Γίνε ενεργητική. Άρχισε να ασχολείσαι με πράγματα που άφησες πίσω όσο χρόνο χτίζατε την σχέση και τα κοινά σας όνειρα. Ήθελες να μάθεις κινέζικα; Ξεκίνα. Θέλησες να κάνεις μαθήματα λάτιν; Μια σχολή χορού είναι κοντά σου. Δείξε μια πολυάσχολη τύπισσα που τα καταφέρνει καλά και έχει το στάτους της πετυχημένης. Όπως όταν γνωριστήκατε πρώτη φορά.

5. Φλέρταρε. Όχι για να βρεις άλλον. Για να δεις αν μετράς. Να ξέρεις τι είσαι και σαφώς να ξέρεις αν έχεις εναλλακτικές. Γιατί αν ξέρεις ότι έχεις τις καβάτζες σου, μόνο τότε θα μπορείς να αντιληφθείς πόσο τον θες για να προσπαθήσεις,