Τέτοια εποχή, τα περισσότερα άρθρα μας αφορούν την έναρξη της φοιτητικής χρονιάς και κυρίως τον εγκλιματισμό των πρωτοετών στην ολοκαίνουρια καθημερινότητά τους.
Προσωπικά, δεν έχω ξεχάσει πως ένιωθα στην αντίστοιχη δική μου περίοδο και σε συνδυασμό με τις εμπειρίες που αποκόμισα μέχρι σήμερα, επιχειρώ να βοηθήσω τους σημερινούς 18χρονους. Ελπίζω πως οι σκόρπιες σκέψεις και συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν. Και δεν το λέω ούτε από ψώνιο ούτε για το παίξω έξυπνος. Απλά εγώ, τα έμαθα όλα αυτά με τον σκληρό κι άχαρο τρόπο!
Όσον αφορά τους «παλιότερους» που μπήκαν να διαβάσουν, έτσι από περιέργεια, περιμένω να με επιβεβαιώσουν. Ή έστω να με διαψεύσουν…
(Ένα σας λέω, μην ψάξετε λογική σειρά στα παρακάτω. Όπως μου ήρθαν, έτσι τα έγραψα!)
1. Φρόντισε να κάνεις παρέα με συμφοιτητές σου. Δε φαντάζεσαι πόσο καλό θα σου κάνει αυτό κατά τη διάρκεια των εξεταστικών όταν όλοι θα διαβάζετε τα ίδια πράγματα.
2. Προσπάθησε να μην καταστρέψεις εντελώς το πρόγραμμα ύπνου σου. Η ξαφνική ελευθερία παρασύρει πολλούς από τους πρωτοετείς οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να κοιμούνται στις 7.00 και να ξυπνούν μετά τις 16.00.
3. Να παρακολουθείς μαθήματα. Ξεκάθαρα!
4. Βάλε φρένο στο φαγητό απ’ έξω. Είναι αμαρτία να φτάσεις στο σημείο να σιχαθείς τα σουβλάκια και τις πίτσες.
5. Γυμνάσου. Σου φαίνεται αστεία η συμβουλή; Θα με θυμηθείς αν δε με ακούσεις…
6. Μην περιμένεις πως θα κάνεις σεξ κάθε βράδυ και με διαφορετικό άτομο. Μην περιμένεις γενικότερα πως η ερωτική σου ζωή θα μοιάζει με αυτές των ταινιών.
7. Μίλα με τους δικούς σου στο τηλέφωνο. Όχι μόνο με τους γονείς σου για να στείλουν λεφτά. Υπάρχουν τα αδέρφια, οι παππούδες κλπ…
8. Ζήτα από τους γονείς σου να μη σου δίνουν τα χρήματα όλου του μήνα μπροστά. Τουλάχιστον όχι κατά το πρώτο διάστημα. Εκτός κι αν θέλεις να μείνει άφραγκος μετά τις 15 του μήνα…
9. Ζήτα συμβουλές από μεγαλύτερους φοιτητές. Είναι πολλοί αυτοί που θα σε βοηθήσουν και θα προσπαθήσουν να σε κάνουν να εγκλιματιστείς όσο το δυνατόν πιο ομαλά στη νέα σου σχολή.
10. Μακριά από παρατάξεις. Κ-Α-Θ-Ε-Τ-Α!
11. Βρες το γκρουπ της σχολής σου στο facebook προτού καν εγγραφείς στη σχολή. Γίνε όσο το δυνατόν πιο ενεργό μέλος και θα βοηθηθείς πολύ περισσότερο απ’ ότι περίμενες.
12. Αν πέρασες Αθήνα, βγάλε μηνιαία κάρτα για τα μέσα. Είναι η πιο συμφέρουσα κίνηση που μπορείς να κάνεις.
13. Διάβαζε σπίτι. Αν όχι τις καθημερινές τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα. Δεν έχεις υπόψη σου πόση κουράζει και πόσο άγχος θα γλιτώσεις ενόψει εξεταστικής.
14. Βάλε Ίντερνετ/Τηλέφωνο κανά 20ήμερο προτού μετακομίσεις στο νέο σου σπίτι. Για να στο έχουν συνδέσει μέχρι τότε, όχι τίποτα άλλο αλλά μένουμε Ελλάδα!
15. Ψάξου αρκετά προτού νοικιάσεις το σπίτι. Τσέκαρε αγγελίες, κάνε παζάρια κι έχε υπομονή. Προς θεού, μην πάρεις το πρώτο διαμέρισμα που θα μπεις.
16. Αγόρασε μεταχειρισμένα έπιπλα και συσκευές από φοιτητές που φεύγουν από την πόλη. Θα εκπλαγείς όταν δεις τι ευκαιρίες παίζουν. (Προφανώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αξίζουν την προσοχή σου)
17. Απέκτησε το στέκι σου κάπου κοντά στη σχολή ή το σπίτι. Θα σου κρατήσει παρέα τις κρύες και μοναχικές νύχτες του χειμώνα ενώ αν είναι κάτι ήσυχο θα μπορέσεις να παίρνεις τα βιβλία και τις σημειώσεις σου και να διαβάζεις εκεί. Έτσι για την αλλαγή.
18. Μη διατηρείς σχέση από απόσταση. Ξέρω, ακούγομαι σκληρός κι απόλυτος αλλά είναι πραγματικά ελάχιστες οι περιπτώσεις που όλο αυτό λειτουργεί. Αυτή είναι η γνώμη μου…
19. Όσο ενθουσιασμένος/η κι αν είσαι με τη σχολή, μη λες τα πάντα στους δικούς σου. Εγώ για σένα το λέω γιατί θα θέλεις κάποια στιγμή να κρύψεις ένα κομμένο μάθημα και δε θα μπορείς…
20. Ιδιαίτερη προσοχή σε τσιγάρα κι αλκοόλ. Για να μη μιλήσω και για ναρκωτικά. Είναι ίσως η πιο επικίνδυνη ηλικία για να ξεφύγουν οι εθισμοί σου!
21. Φυσικά και θα ξενυχτήσεις. Φυσικά και θα βγεις έξω γυρνώντας τύφλα το επόμενο πρωί. Τα πάντα όμως, πρέπει να γίνονται με μέτρο…
22. Ορίστε βραδιές κινηματογράφου με την παρέα σου κατά τους χειμερινούς μήνες. Από τις πιο διασκεδαστικές και παρεΐστικες ασχολίες.
23. Εκμεταλλεύσου το Πανεπιστήμιο στο σύνολό του. Να θυμάσαι, η κοινωνία εκεί έξω, έχει σε μεγάλη εκτίμηση τους φοιτητές. Και μόνο η λέξη «σπουδάζω» σου ανοίγει πόρτες. Το αν θα τις διαβείς ή όχι, είναι καθαρά στο χέρι σου.
24. Βγάλε δίπλωμα το συντομότερο. Μην το αφήνεις γιατί σιγά σιγά θα σε καβαλήσει ο χρόνος κι απλά θα νιώθεις ...ανίκανος!
25. Απέκτησε όσο το δυνατόν πιο προσωπικές σχέσεις με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές σου. Δεν εννοώ να φτάσεις στο άκρο του γλειψίματος. Πρέπει όμως, με κάποιον τρόπο να καταφέρεις να ξέρουν το όνομά σου…
26. Ψάξου για μια part time εργασία. Αν μη τι άλλο, 4 ελεύθερες ώρες τις διαθέτεις μέσα στην ημέρα σου. Εργαζόμενος/η κάπου όμως, θα κερδίσεις τα προσωπικά σου χρήματα, θα γεμίσεις το βιογραφικό σου κι αν μη τι άλλο θα κερδίσεις σημαντικές γνώσεις κι εμπειρίες.
27. Δήλωσε συμμετοχή σε όσο το δυνατόν περισσότερα συνέδρια και ημερίδες. Όχι τόσο για αυτά που θα ειπωθούν και θα ακούσεις, αλλά κυρίως για το networking και τις γνωριμίες που θα κάνεις.
28. Ρίξε μια ματιά κι έλα σε επαφή με το οικοσύστημα των startups. Αρχικά συμμετέχοντας σε ημερίδες που πραγματοποιούνται, έπειτα μπαίνοντας σε κάποιο team που τρέχει τη δική του εταιρεία και τέλος, προσπαθώντας να πραγματοποιήσεις το δικό σου project. Είναι κλισέ να γράψω ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ξεκίνησαν από δωμάτια φοιτητικών εστιών;
Πηγή: www.neopolis.gr