Ενα πράγμα δεν μπορώ να ακούω: «Είναι όλοι ίδιοι, οπότε δε θα πάω να ψηφίσω». Καταλαβαίνω το θυμό και την απογοήτευσή σου -και εγώ τα περνάω κατά καιρούς- αλλά όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Όπως δεν είναι όλοι οι άντρες γουρούνια, όλοι οι μπάτσοι δολοφόνοι, όλοι οι δημοσιογράφοι ρουφιάνοι, όλες οι γυναίκες π$*#&νες και πολλές άλλες τέτοιες αηδιαστικές εκφράσεις που ισοπεδώνουν τα πάντα και αδικούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας. 

Πάντα παραπονιόμαστε πως εμάς τους νέους μας έχουν στην «απέξω», πως άλλοι αποφασίζουν για εμάς, πως είμαστε έρμαια των καταστάσεων. Όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσουμε, βέβαια, η αποχή ειδικά στις δικές μας ηλικίες, είναι δυσανάλογη με το παράπονο μας. Γιατί;

 

Το τι θα ψηφίσεις θα το αποφασίσεις εσύ, αλλά εάν δε θες να πας να ψηφίσεις, τότε κάπως πρέπει να σε πείσω να το κάνεις, ακόμα κι αν έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις. 

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες» είπε ο Βολταίρος και συμπεριέλαβε μέσα σε δεκαπέντε λέξεις το νόημα της δημοκρατίας.

Θεωρώ δεδομένο, βέβαια, πως πριν πας να ψηφίσεις, έχεις διαβάσει, έχεις ενημερωθεί και δεν πας γιατί αυτό θα ψηφίσει ο μπαμπάς σου ή γιατί το άκουσες σε μια καφετέρια και σε έπεισε. Σε έχω για πολύ παραπάνω, yolo girl. 

 

Γιατί να πας να ψηφίσεις;

1. Γιατί, δεν γίνεται, έστω και διά της ατόπου απαγωγής, κάποιο από τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές, θα είναι λίγο πιο κοντά σε αυτό που πιστεύεις.

2. Γιατί η ψήφος, είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε με πολύ αγώνα και πολύ προσπάθεια, ειδικά για εμάς τις γυναίκες.

3. Γιατί είναι ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές από τη μεταπολίτευση και κάθε ψήφος μετράει.

4. Γιατί πρέπει να μετέχεις στις εκλογικές διαδικασίες, καθώς είσαι ενήλικας, νοήμων, με προβληματισμούς  και ωριμότητα.

5. Γιατί αν δεν πας εσύ που είσαι νέα, ποιος θα πάει;

6. Γιατί αν δεν πας και ακολουθήσουν το παράδειγμά σου και άλλοι, σημαίνει απαξίωση προς τις δημοκρατικές διαδικασίες που σημαίνει άνοδος επικίνδυνων πολιτευμάτων που σημαίνει πως τότε θα δεις πόσο σημαντική είναι η δημοκρατία, έστω κι αν είναι έτσι όπως είναι.

7. Γιατί δε γίνεται να παραπονιέσαι και να κλαίγεσαι, να βρίζεις τον έναν, να βρίζεις τον άλλον, αλλά να μην ψηφίζεις.


Καλή ψήφο!