Φοράς πλέον τακούνια, κραγιόν και άρωμα. Ολοι λένε ότι μεγάλωσες πια. Εχεις πειραματιστεί με τσιγάρο, sex, αλκοόλ.  Ξέρεις τι δεν θέλεις, πριν να ξέρεις τι θέλεις.

Νιώθεις …τα πάντα: Από-έως. Ομορφη-άσχημη, έξυπνη- ηλίθια απελπισμένη-ευτυχισμένη, χοντρή- αδύνατη, ερωτεύσιμη-ανεπιθύμητη, πλούσια-άφραγκη, έτοιμη να κατακτήσεις τον κόσμο και έτοιμη να κρυφτείς κάτω απ΄το πάπλωμα σου- φωνάζοντας  μπα-μπάάάά΄- όταν πέφτουν δυνατοί κεραυνοί.

Bιάζεσαι  να ζήσεις τα πάντα. Γρήγορα,τώρα, εδώ. Να στριμώξεις σε μια μέρα όλη τη ζωή.

Λίγο πριν πάρεις φόρα επίτρεψέ μου να σου πω σε preview 12 πράγματα που θα σου συμβούν 100%  στην αληθινή ζωή αλλά λίγοι μιλούν για αυτά:

1. Η ζωή σου είναι μία και είναι μοναδική. Δεν θα μοιάζει με κανενός άλλου.

Τα κουπ πατ κόβουν ομοιόμορφα μόνο μπισκοτάκια, όχι ζωές.  Δεν υπάρχουν ούτε πατρόν, ούτε οδηγίες χρήσης για να ζήσεις τη ζωή σου. Κάποιες συμμαθήτριες σου θα γίνουν γιατροί, άλλες απλώς σύζυγοι. Κάποιος Υπουργός ίσως ήταν συμφοιτητής σου και  ίσως η νεογέννητη ξαδέλφη σου σε λίγα χρόνια θα πάρει το πρώτο βραβείο στο DWTS 28.  Η ζωή και οι επιλογές σου,  πότε με μαγικό -πότε με σκληρό τρόπο, θα δώσουν  σχήμα και μορφή στη δική σου διαδρομή. Ζωή είναι αυτό που συμβαίνει όταν εμείς κάνουμε σχέδια.  Εσύ τα 3Π να θυμάσαι: Προχώρα, Πίστεψε, Προσπάθησε.

2. Χρειάζεται να τελειώσεις το Πανεπιστήμιο αλλά και  το Πανεπιστήμιο της Ζωής.

Σπουδές, μεταπτυχιακά, επιμόρφωση, δουλειά, όλα αυτά είναι απαραίτητα. Tο ξέρεις. Χρειάζεται όμως και το «Πανεπιστήμιο» που τελειώνεις στο πεζοδρόμιο. Οι μεγαλύτεροι φίλοι που θα σε …περπατήσουν, θα σε ξεβγάλουν, οι μικρές «αλητείες» - μαγκιές που ο πατέρας σου και η μάνα  σου διηγούνται τώρα γελώντας. (Οποιος δεν οδήγησε έστω και μία φορά μεθυσμένος, δεν τσακώθηκε για κορίτσι, δεν πούλησε μαγκιά, δεν έριξε μπινελίκι σε γήπεδο, δεν έκανε ερωτική εξομολόγηση απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσει αν ακούσει όχι… να σηκώσει το χέρι του…)

 

3. Κάποιοι θα γίνουν πιο πετυχημένοι από σένα. (Και πιο πλούσιοι, πιο τυχεροί, πιο καλοπαντρεμένες…)

Είναι γραφτό μερικοί άνθρωποι να έρχονται σαν super αγγελικά πλασμένα πλάσματα να υπογραμμίσουν το πόσο ασήμαντοι και μέτριοι είμαστε οι υπόλοιποι.  Δεν συγκρίνουμε μήλα με γαρδένιες. Γιατί εσύ να συγκρίνεις τον εαυτό σου μαζί τους; Οσοι είναι οι διαφορετικοί άλλοι τόσοι είμαστε και οι χρυσές μετριότητες. Να θυμάσαι πως τα καλύτερα βγαίνουν μέσα από τη διαφορετικότητα. Ετσι μόνο ξεχωρίζει η  αφρόκρεμα …

4. Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα καταλάβεις πώς ακριβώς είναι  το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι καταχρήσεις, οι σεξουαλικοί πειραματισμοί, τα ναρκωτικά…

Τα ναρκωτικά σκοτώνουν, το κάπνισμα το ίδιο, το sex σούρνει μαζί του από ΣΜΝ μέχρι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, το αλκοόλ δημιουργεί εξαρτήσεις. OK συμφωνώ κι επαυξάνω. Αυτά τα ξέρεις. ΔΕΝ σου λέω να τα δοκιμάσεις. Σου λέω πως ΑΝ  τα δοκιμάσεις τουλάχιστον πάρε προφυλάξεις και βάλε όριο. Δοκίμασε υπεύθυνα!

5. Θα ερωτευτείς τους πιο κουλούς ανθρώπους που πραγματικά δεν θα σου αξίζουν ...

...αλλά κι άλλους τόσους που δεν θα σε ερωτευτούν/αγαπήσουν όπως και όσο  εσύ…Και θα είναι έντονο με όλη τη γκάμα των συναισθημάτων. Από την απόλυτη ευτυχία ως την απόλυτη δυστυχία. Θα ακούς τη φωνή του και θα κάνεις όνειρα για γάμους και μωρά. Και μετά θα σου τελειώσει. Η θα στο τελειώσει. Εκείνος. Επειδή ερωτεύτηκε κάποια άλλη. Κι εσύ να πέσεις να πεθάνεις. Μέχρι τον επόμενο. Ερωτας, απογοήτευση, αγάπη, γάμος, οικογένεια, ενθουσιασμός, κέρατο, πάθος, ξενέρωμα, πίκρα, αφοσίωση, διαζύγιο ίσως, ξανά έρωτας. Κι όλο πάλι απ΄την αρχή…

6. Είναι OK να  κλαις

Επειδή δεν πέτυχαν οι ανταύγειες, επειδή τράκαρες το αυτοκίνητο του πατέρα σου, επειδή πέθανε ο σκύλος σου, επειδή σε προσέλαβαν στη δουλειά των ονείρων σου. Μπορώ να συνεχίσω μέχρι αύριο. Επειδή  σου είπε ότι πάχυνες/σου έκανε πρόταση γάμου/ έμαθες ότι είσαι έγκυος/ απολύθηκες/ σε κεράτωσε, επειδή πάντα κλαις όταν ακούς τη Lana....

Κλάψε. Ελεύθερα κι απελευθερωτικά. Κανείς δεν θα σε κρίνει Το κλάμα καθαρίζει τα μάτια, τους πνεύμονες, την όραση, καθαρίζει την όψη, κατευνάζει το θυμό. Γι' αυτό να κλαις συχνά. 

 

7.Θα πέσει πολύ άκυρο σε φίλους

Αν Φιλία σημαίνει να μοιράζεσαι ιδέες, σκέψεις, ανάγκες, αισθήματα, όνειρα, αξίες, χρόνο, αντικείμενα θα αποκτήσεις πολλούς φίλους. Όμως η φιλία ξεγυμνώνει τους χαρακτήρες. Ετσι πολλές από τις  κολλητές, τις «αδελφές» θα αποδειχτούν σκάρτες. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμη και μετά τις πρώτες σαφείς ενδείξεις θα δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι. Λένε ότι τη φιλία και στον έρωτα είμαστε συχνά πιο ευτυχισμένοι χάρη στα όσα αγνοούμε παρά στα όσα ξέρουμε. Κι επίσης  πάλι λένε- και δίκιο έχουν- πως οι αληθινοί φίλοι μετριούνται στα δάκτυλα τους ενός χεριού. Στο τέλος πάντα μένουν μόνο οι καλοί.

8. Θα έρθει  η στιγμή που θα κοιταχτείς στον καθρέφτη και θα πεις: «Θεέ μου πώς είμαι έτσι;» (Και θα το εννοείς)

Ευτυχώς αργείς ακόμα. Από νωρίς, όμως, φρόντισε την υγεία σου, το σώμα σου και την ψυχή σου.  Θυμήσου ότι τα κορίτσια, τα λουλούδια και οι γάμοι αντανακλούν την ποιότητα  της φροντίδας που παίρνουν. Χαμογέλα στον καθρέφτη σου. Από τώρα.  Κάν’ το αυτό κάθε πρωί και θα δεις τεράστια διαφορά στην ψυχολογία σου και την αυτοεκτίμησή σου.

9. Οι γονείς μας δεν θα υπάρχουν για πάντα

Πέρα από την θλίψη και το πόνο δεν είναι βέβαιο πως εκτός από την ευχή τους οι γονείς θα σου αφήσουν και μία διαθήκη γεμάτη κληροδοτήματα.Να πατήσεις γερά στα πόδια σου. Να μάθεις, να γίνεις, να είσαι ανεξάρτητη, λοιπόν. Χτίσε σιγά- σιγά μόνη σου τη ζωή σου και σταμάτα να τους ζητάς, χρήματα, χάρες, βοήθεια, φαγητό, σιδέρωμα, πατερίτσες.  Για την ακρίβεια άρχισε να τους ρωτάς αν εκείνοι χρειάζονται κάτι από σένα. Θα αισθανθούν  ότι μεγάλωσαν ένα δυνατό και ικανό να σταθεί στα πόδια του παιδί.

10. Να μαθαίνεις κάτι καινούργιο κάθε μέρα

Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι εκείνοι που δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν. Γιαυτό μάθε κάθε μέρα κι από κάτι.  Κάτι νέο. Μικρό ή μεγάλο. Από το πώς ράβεται ένα κουμπί μέχρι τι είναι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Από το πώς ξεμπλοκάρεις ένα iphone μέχρι πώς θα ταίσεις με μπιμπερό ένα μωρό χωρίς να το πνίξεις.

11.Θα υπάρξουν φάσεις που θα θέλεις να φωνάξεις: «Σταματήστε τον πλανήτη να κατέβω…».

Θα πέσεις πολλές φορές και θα σηκωθείς ακόμη περισσότερες. Θα νιώσεις αποκαμωμένη, χωρίς στόχο, χωρίς καμία διάθεση να σουρθείς απ το κρεβάτι σου και να μπεις -μετά από τρεις μέρες- στη μπανιέρα.  Κι αυτό ονομάζεται κρίση ταυτότητας, κατάθλιψη, πένθος, κρίση μέσης ηλικίας. Όμως η δύναμη θα είναι μέσα σου. Αλλωστε ο αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε «καταστροφή». Όλα- όσα αξίζουν-γίνονται ξανά. Να το θυμάσαι.

12 Μη φοβηθείς τίποτα. Μη σε σταματήσει κανείς.

Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου και εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές, όπως: αναίδεια, ντροπή, θυμό, αλαζονεία, ζήλια, γκρίνια. Αυτό που προκαλεί το φόβο είναι η κυρίως η έλλειψη αυτοπεποίθησης. «Ποτέ μην αρχίζεις μία δουλειά, μία μάχη, μία ερωτική σχέση αν ο φόβος της ήττας επισκιάζει την προοπτική της νίκης», έλεγε ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Κι εσένα η ζωή σου μόλις αρχίζει. Και πρέπει να τη ζήσεις με όλες τις τιμές που της αξίζουν! Αν της έχεις εμπιστοσύνη, θα πάει καλά. Αυτό είναι όλο! Ξεκίνα! Η ζωή σε περιμένει!